Bu pratik ipuçlarıyla fotoğraflarınızın aşırı pozlanmasının (çok parlamasının) önüne geçin.
En iyi pozlamayı elde etme
Görüntüleri inceleme
Bir resim çok uzun süre pozlanırsa en parlak alanların tüm ayrıntılarını kaybetme ve doğal görünmeme riski vardır. Ekranın parlaklık ayarı resimlerin gerçekte olduğundan daha koyu veya daha parlak gösterebileceği için bunu yalnızca fotoğraf makinenizin ekranında gösterilen görüntüde tespit etmek zor olabilir.
Histogramı gösterme
Fotoğraflarınızın pozlamasına görsel bir kılavuz sağladığından, resimlerinizin yanında parlaklık histogramını görüntülemek yardımcı olabilir. Görüntü oynatma sırasında bilgi ekranlarında gezinmek için INFO veya DISP düğmesine arka arkaya basarak histogramı görüntüleyebilirsiniz.
Histogram, görüntünün parlaklık düzeylerinin dağılımını (solda koyu, sağda parlak) gösteren bir çubuk grafiktir. Grafik boyunca her noktadaki histogram yüksekliği, her parlaklık düzeyinin kaç piksel kaydedildiğini gösterir. Sola doğru ne kadar çok piksel varsa görüntü o kadar koyudur ve sağa doğru ne kadar çok piksel varsa görüntü o kadar parlaktır.
Histogram grafiğin en solundaki üst noktaya ulaşırsa fotoğrafınız yetersiz pozlanmış (fazla karanlık) olabilir. Grafiğin sağ tarafındaki üst noktaya ulaşırsa resminiz aşırı pozlanmış (fazla parlak) olabilir.
Vurgu Uyarısı
Daha da kolay bir görsel kılavuz için fotoğraf makinesinin menüsünde bulunan Vurgu uyarısı seçeneğini etkinleştirin. Bu, görüntünün oynatma sırasında aşırı pozlanmış olabilecek bölümlerinin yanıp sönmesini sağlayarak, bu alanların görüntü için önemli olup olmadığına ve pozlama telafisiyle düzeltilmesi gerekip gerekmediğine hızlı bir şekilde karar vermenizi sağlar.
Pozlama telafisi
Pozlama sorunlarını gidermek için fotoğraf makinenizin Pozlama telafisi işlevini kullanın. Bunu Hızlı Kontrol ekranından yapabilirsiniz. Çekeceğiniz bir sonraki fotoğrafı koyulaştırmak için ana kadranı çevirerek göstergeyi ölçeğin soluna doğru hareket ettirin. Bir sonraki çekiminizi daha parlak hale getirmek için göstergeyi sağa doğru hareket ettirin. Pozlama telafisini sıfırlamak için göstergeyi ölçeğin ortasıyla aynı hizaya getirin. Güvenlik önlemi olarak, fotoğraf makinenizi kapattığınızda pozlama telafisi otomatik olarak sıfırlanır.
İlgili ürünler
-
EOS R10
APS-C boyutlu sensörle geliştirilen bir aynasız EOS R Sistemi fotoğraf makinesi ile fotoğraf ve video çekimlerinizi bir üst seviyeye taşıyın. -
RF 50mm F1.8 STM
Geniş f/1,8 diyafram açıklığına sahip kompakt, sessiz ve hafif 50 mm RF sabit lens, yaratıcılığınızı çalışmalarınıza dökmek için idealdir. -
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Tam kare aynasız fotoğraf makinesi tutkunları için ideal günlük lens. Kullanım kolaylığı, düşük ağırlık ve kompakt boyut sunan RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sayesinde fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşıyın.
İlgili makaleler
Pozlama nasıl kontrol edilir?
Diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO ayarlarında ustalaşın.
Using your camera's histograms
Learn how to read your camera's luminance and RGB histograms and use them to guide your exposure settings.
Exposure Compensation
Exposure Compensation helps your camera deal with unusually bright or dark scenes. Find out how to use it for better exposure.
Enstantane hızı ipuçları
Yeni başlayanlara yönelik kılavuzumuzla enstantane hızında uzmanlaşın ve daha iyi aksiyon çekimleri yapın.