Bulanık çıkan fotoğraflardan bıkmış olabilirsiniz ancak bulanıklığın aslında yalnızca iki nedeni olduğunu öğrendiğinizde (odağın tutturulamaması ve konunun veya fotoğraf makinesinin hareket etmesi) bunu önlemek kolaylaşır. Aşağıda her seferinde net çekimler elde etmenize yardımcı olacak birkaç ipucu bulabilirsiniz.
Daha net fotoğraflar
Fotoğraf makinesini sıkı tutma
Ayaklarınızı fotoğrafınızın konusuna bakacak şekilde omuz genişliğinde açarak ayakta durun. Fotoğraf makinesini sıkıca kavrayın, vücudunuza yakın tutun ve dirseklerinizi göğsünüze doğru bastırarak ekstra destek alın. Vizör kullanıyorsanız yüzünüzden de destek alabilirsiniz.
Duvar veya masa gibi sağlam bir nesneye yaslanmak ve fotoğraf makinesinin askısını dirseğinize dolamak da fotoğraf makinesini daha fazla sabitlemeye yardımcı olur.
Fotoğraf çekerken deklanşör düğmesine sertçe değil yumuşak bir şekilde basın. Fotoğrafı çekerken fotoğraf makinesini olabildiğince sabit tutmaya çalışın. Bazı fotoğraf makinelerinde, Otomatik Modda veya Hybrid Auto Modunda bir görüntünün fotoğraf makinesi sarsıldığı için bulanık çıkabileceği konusunda sizi uyarmak üzere yanıp sönen bir fotoğraf makinesi simgesi görüntülenir.
Enstantane hızı
Enstantane hızı çok düşükse pozlama sırasında fotoğraf makinesini sabit tutmakta zorlanırsınız ve bulanık bir görüntü elde edersiniz. Enstantane hızını vizörden veya Hızlı Kontrol ekranından kontrol edebilirsiniz. İdeal olarak, en az "etkin" odak uzaklığı kadar hızlı bir enstantane hızı kullanmak istersiniz. Bu hız, lensin odak uzaklığının APS-C boyutlu sensörün kırpma faktörüyle (x 1,6) çarpılması ile elde edilir. Örneğin, 50 mm lensle 1/80 saniyelik bir enstantane hızı hedeflemelisiniz. Konunuz hareket ediyorsa daha da yüksek bir enstantane hızına ihtiyacınız olabilir. Fotoğraf makinenizde Spor modu varsa enstantane hızını kontrol etmenin en kolay yolu Enstantane Önceliği (Tv) modunu kullanmak olsa da, fotoğraf makineniz otomatik olarak daha yüksek enstantane hızları ayarlamayı deneyecektir.
Görüntü Sabitleyici
Adında "IS" bulunan lenslerde Görüntü Sabitleyici teknolojisi bulunur. Lensinizde Görüntü Sabitleyici olmasa bile bazı fotoğraf makinelerinde, fotoğraf makinesinin sarsılma efektini azaltan dahili Görüntü Sabitleyici (IBIS) bulunur. Görüntü Sabitleyicili bir lens kullanıldığında IBIS, lensle birlikte çalışır. IS ve IBIS, fotoğraf makinesi titremesinin etkilerini azaltır; böylece daha düşük enstantane hızlarında çekim yapabilir ve yine de net fotoğraflar elde edebilirsiniz. IS'nin yalnızca fotoğraf makinesi titremesini telafi edebileceğini, konunun hareketini telafi edemeyeceğini unutmayın (Net bir fotoğraf için hâlâ nispeten yüksek bir enstantane hızına ihtiyacınız olacaktır).
Bir RF, EF veya EF-S IS lensin Görüntü Sabitleyici işlevini etkinleştirmek için lensin üzerindeki düğmeyi kullanın. Fotoğraf makinesi bir tripoda sabitlendiğinde IS'nin kapatılması iyi olacaktır; aksi takdirde hafif bulanık bir sonuç ortaya çıkabilir.
Görüntü Sabitleyicili bir lens kullanıldığında IBIS, önemli ölçüde daha düşük enstantane hızlarında fotoğraf makinesinin titremesini azaltmak için lensle birlikte çalışır. IBIS varsayılan olarak etkindir ancak fotoğraf makinesi tripod üzerindeyken IBIS'nin kapatılması faydalı olacaktır; aksi takdirde hafif bulanık bir sonuç ortaya çıkabilir. Lensin IS özelliğini kapattığınızda IBIS de kapanacaktır. IS bulunmayan lensler için IBIS özelliğini fotoğraf makinesi menüsünden kapatın.
Tripod kullanarak
Tripod, ışık seviyesi düştüğünde veya küçük bir diyafram kullanırken düşük hassasiyet (ISO) ayarlarını kullanmanıza olanak sağlayarak fotoğraf makinenizden en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olur. Fotoğraf makinenizin mükemmel çekim konumunda sabit kalmasını sağlayarak manzara, natürmort ve makro konular çekmek için kitinize mükemmel bir katkı sağlar.
Fotoğraf makineniz bir tripoda sabitlendiğinde veya sabit bir yüzeye yerleştirildiğinde fotoğraf çekmek için deklanşör düğmesine basmak yerine iki saniyelik otomatik zamanlayıcıyı veya uzaktan kumandayı kullanın. Alternatif olarak Wi-Fi özellikli bir fotoğraf makinesini bir mobil cihazda Camera Connect uygulamasını kullanarak da kontrol edebilirsiniz.
Odaklama
Fotoğraf makinesi ile ana konu arasında odak yönünü değiştirecek bir şey olmadığı sürece fotoğraf makinenizin otomatik odaklama sistemi görüntüyü sizin için net bir şekilde çekecektir. Fotoğraf makinesinin bunu otomatik olarak yapmasına izin vermek yerine manuel olarak bir AF noktası seçerseniz bu noktanın sahnenin doğru kısmında olduğundan emin olmanız gerekir.
Diyaframı seçme
Diyaframı değiştirmek, görüntünüzde alan derinliğini kontrol etmenize olanak sağlar. f/22 gibi küçük diyaframlar çok fazla alan derinliği sağlar; bu da görüntünüzün daha büyük bir kısmının net görüneceği anlamına gelir. f/2.8 gibi büyük diyaframlar alan derinliğini azaltır; böylece görüntünün yalnızca küçük bir alanı odakta gibi görünür.
Çoğu zaman küçük bir diyafram seçmenin mantıklı olacağını düşünebilirsiniz ancak küçük diyaframlar mevcut ışık miktarını azaltır; bu da daha düşük enstantane hızlarına sebep olabilir ve fotoğrafların bulanık olma olasılığını artırabilir.
Büyük diyaframlar daha yüksek enstantane hızları sağlamak için çok fazla ışık alır ancak alan derinliğinin az olması, herhangi bir odaklama hatası olduğunda bu hatanın belirgin olacağı anlamına gelir.
f/8 gibi orta boyutlu bir diyafram seçmek, genellikle alan derinliğinden ve enstantane hızından ödün verme miktarı açısından en uygun seçenektir. Diyafram Önceliği (Av) ve Manuel (M) pozlama modlarında diyaframı kontrol edebilirsiniz.
Hassasiyetin ayarlanması (ISO)
ISO hızı, fotoğraf makinenizin bir görüntüyü çekmek için ne kadar ışığa ihtiyaç duyduğunu belirler. Aydınlık koşullarda en iyi görüntü kalitesi için düşük ISO kullanabilirsiniz ancak düşük ışıkta fotoğrafların net olması için enstantane hızının çok yavaş kalmasını önlemek amacıyla ISO'yu artırmanız gerekebilir. Parlak ışıkta bile, hareketli konuları sabitlemeye veya fotoğraf makinesi sarsıntısının etkilerini azaltmaya yetecek kadar yüksek enstantane hızları elde etmek için daha yüksek bir ISO ayarlamak isteyebilirsiniz.
Elbette, Otomatik ISO'yu kullanarak fotoğraf makinesinin ISO'yu otomatik olarak ayarlamasını da sağlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz sonuçları kontrol edin ve farklı ayarlarla denemeler yapın.
İlgili ürünler
-
EOS R7
Heyecan verici hızı ve görüntü kalitesini, geleceğe yönelik tasarlanan taşınabilir APS-C gövdesinde bir araya getiren bu fotoğraf makinesiyle vahşi doğayı keşfedin. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Manzara fotoğrafçılığı, vlog çekimi, iç mekan çekimi ve harika makro görüntüler için ideal olan kompakt, hafif 24 mm sabit lens. -
RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM
Seyahat, vlog ve manzara fotoğrafçılığı için ideal olan, çok yönlü 10-18 mm odak uzaklığına sahip küçük, hafif, ultra geniş açılı zoom lens.
İlgili makaleler
En iyi pozlamayı elde etme
Oynatma menüsünde Aydınlık Uyarısını etkinleştirmenin avantajlarını açıklayan ipuçları.
Fotoğrafçılığa başlamanın yolları
Akıllı telefondan fotoğraf makinesine yükseltme yapmak mı istiyorsunuz? Yeni başlayanlara yönelik fotoğrafçılık kılavuzumuz, başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi sunar.
Image Stabilisation
Find out how the tech in Canon's IS lenses works to keep images sharp despite camera shake, which IS mode to use for best results, and more.
Fotoğrafçılıkta kompozisyon konusunda ustalaşın
Daha çarpıcı, ilginç ve etkileyici fotoğraflar çekmek için on teknik.