Helen Bartlett, çocukların fotoğraflarını çekmeye ilk kez gençlik yıllarında, annesinin Güney Londra'daki kreşinde başladı. Profesyonel kariyerine 2003 yılında başlayan Helen, bugün Birleşik Krallık'ın en başarılı ve saygın aile portresi fotoğrafçılarından biridir. Siyah-beyaz fotoğraflarında ortam ışığını kullanır ve aile yaşamının duygusal yönlerini yansıtır. Helen ile bir araya geldik ve fotoğraf tutkusunu tam zamanlı kariyere çevirirken hangi zorluklarla karşılaştığını öğrendik.
Lensin ardında: Helen Bartlett - Fotoğraf tutkusunu kariyere çevirme
Fotoğrafçılıkla ilk kez ne zaman ilgilenmeye başladınız?
Babam fotoğraf meraklısıydı, bu yüzden ben büyürken evimizde bir karanlık oda vardı. Erkek kardeşlerim ve benim manuel fotoğraf makinelerimiz vardı. Siyah-beyaz filme fotoğraflar çeker, sonra kendi fotoğraflarımızı banyo edip basardık. O zamanlarda annem de hafta boyunca evden kreş yönetiyordu. Gençlik yıllarımda harçlığımı çıkarmak için kreşteki çocukların fotoğraflarını çekip bunları ebeveynlerine satmaya başladım. Sonra üniversitede okurken fotoğraf çekmeye devam ettim; çünkü her zaman fotoğrafçı olmak istiyordum. Ama bunun bir hayal olduğunu ve başka bir iş yapacağımı düşünüyordum.
Bu iş nasıl kariyerinize dönüştü?
Birkaç işte çalışmayı denedim ama hala fotoğrafçı olmak istiyordum. Abim bir çocuk fotoğrafçılığı şirketi kurmam için bana borç verdi. Bu iş için zamanlamam doğruydu. Dijital fotoğrafçılık gitgide ucuzluyordu. Bir Canon EOS 10D ve bilgisayar aldım. İşimi oturtana kadar da ailemin yanında yaşadım.
Hangi zorlukların üstesinden gelmeniz gerekti?
O zaman karşılaştığım zorluklar, bugünkülerle aynı. En büyük güçlük müşteri bulmak. İsterseniz dünyadaki en iyi fotoğrafları çekiyor olun, insanlar sizi tanımıyorsa müşteri sayısını artırmak kolay olmuyor. Ayrıca işe başlarken çocuklarla çalışmayı öğrenmek zaman alıyor ve deneyim gerektiriyor. Bir keresinde yağmurlu bir günde, bodrum katında dört küçük erkek çocuğu fotoğraflamıştım. Bunu iş olarak yapmanın ilginç ve eğlenceli olacağını düşündüğümü hatırlıyorum. Çocuklarla çalıştıkça onların en iyi hallerini çekmenin daha fazla yolunu ve çekim sırasında herkesin eğlenmesini sağlamayı öğreniyorsunuz.
Profesyonel fotoğrafçı olmak isteyenlere hangi ipuçlarını verebilirsiniz?
Fotoğrafçılıktan zengin olmanın ender rastlanan bir durum olduğu unutulmamalı. Fotoğrafçılık zordur, bu yüzden insanlar işlerini bırakmadan önce bir gecede başarıya ulaşamayacaklarını bilmeliler. Olabildiğince bilgi toplamalarını söyleyebilirim. İnternet, pratik yardım almak ve teknikleri öğrenmek için harika bir kaynaktır. Fakat en önemli husus, pratik yapmaktır. Çünkü fotoğraf çekmenin yerini hiçbir şey tutamaz. Ücretli işler yapmaya başlamadan önce arkadaşlarınızın ve ailenizin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ne kadar fazla fotoğraf çekerseniz o kadar fazla numara öğrenir ve tarzınızı o kadar iyi oturtursunuz.
Şu an kullandığınız kit nedir?
Şu anda aynasız sisteme geçiş aşamasında olduğum için iki fotoğraf makinesi sistemiyle çalışıyorum. Çok sevdiğim Canon EOS-1D X Mark II modelini, Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, Canon EF 35mm f/1.4L II USM ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lenslerle kullanıyorum. Çocuklar hızlı hareket eder. Neyle karşılaşacağınızı (kum, köpük sıvısı veya pelüş oyuncaklar olabilir) bilemediğiniz çekimlerde EOS-1 D X serisi, muazzam bir otomatik odaklama ve kusursuz, sağlam üretim kalitesi sunar. Enerjik çocuklar söz konusuysa her an her şey olabilir.
2020 yılında ise harika Canon EOS R5 modelini ekipmanlarıma dahil ettim. Çok sevdiğim yüz ve göz takibi özelliği, çok açılı dokunmatik ekranı ve 5.940 otomatik odaklama konumu, müşterilerim için yeni ve ilginç kompozisyonlar üretmeme imkan tanıyor. Bunu, ıssız bir adaya düşsem yanımda olmasını isteyeceğim, kusursuz Canon RF 50mm F1.2L USM modeliyle kullanıyorum. Ayrıca, oldukça çok yönlü olan Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM'yi kullanıyorum. Özellikle makro özelliğini seviyorum; yeni doğanların fotoğrafını çekmek için ideal lensi sunuyor. 2021'de kitime Canon RF 85mm F1.2L USM lensi ekleyeceğim. Yeni RF lenslerin kalitesi gerçekten büyüleyici.
Daima hızlı bir sabit lense yatırım yapılmasını tavsiye ediyorum. Bu tür lensler, doğal ışığı kullanarak iç mekanda çekim yapmanıza ve diyafram aralığıyla enstantane hızı hakkında bilgi edinmenize olanak tanıyor. Yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı Canon EF 50mm f/1.8 STM ise denemeler yapmak için muhteşem bir sabit lens. Canon'un tam kare aynasız sistemini kullananlar için bunun eşdeğer lensi Canon RF 50mm F1.8 STM'dir.