VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI
Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için en iyi lensler
Bu sabit lenslerle ve zoom lensleriyle vahşi hayvanların ve kuşların nefes kesen fotoğraflarını çekin.
VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI
Helsinki, Finlandiya'da yaşayan ödüllü vahşi yaşam fotoğrafçısı Markus Varesvuo, ruhunu coşturan vahşi doğadan asla uzak kalmıyor.
Markus gençlik yıllarından bu yana vahşi yaşam konusunda tutkulu. Kendisi o yıllardan bu yana hevesli bir kuş gözlemcisi ve fotoğrafçı. 2005'te hobilerini kariyere dönüştürmeye karar verdi ve profesyonel bir vahşi yaşam fotoğrafçısı olmak için işletmecilik işinden ayrıldı.
Markus, fotoğrafçılık maceralarının en başından itibaren Canon kullandı ve film tipi fotoğraf makineleriyle işe başladı. Şimdi, başarılı bir fotoğrafçı ve birkaç kuş fotoğrafçılığı kitabı yazarı olarak profesyonel düzeydeki, yüksek hızlı Canon EOS-1D X Mark II fotoğraf makinesini ve süper telefoto lensleri kullanıyor.
Markus, gelişmiş DSLR modeli Canon EOS 90D'yi Avrupa'da ilk kez deneyen fotoğrafçı oldu. Burada, bu fotoğraf makinesinin sevdiği fotoğrafları çekmesine nasıl yardımcı olduğunu anlatıyor ve vahşi yaşam fotoğrafçısı olmayı hedefleyenlere ve doğa tutkunlarına makinenin özelliklerini nasıl en iyi şekilde kullanabileceğini açıklıyor.
32,5 megapiksel APS-C CMOS sensör ve kompakt DSLR gövdede güçlü bir işlemciye sahip olan Canon EOS 90D, Markus'un olağanüstü ayrıntıları yakalamasını sağlayan yüksek tepkili bir fotoğraf makinesidir. APS-C sensör etkin telefoto menzilini artırarak sizi yakınlaştırır, otomatik odaklama (AF) ise esnek ve hızlı olan 45 noktalı tam çapraz tip bir sistem tarafından yönetilir. Toplu odaklama alanı bölgelere ya da kumanda koluyla doğrudan seçebileceğiniz ayrı noktalara bölünmüştür.
Akıllı Takip ve Tanıma (iTR) odak takibi ile saniyede 10 kareye kadar (fps) hızlı sürekli çekim özellikleri sunan Canon EOS 90D, hıza çok önem veren Markus gibi vahşi yaşam fotoğrafçıları için ideal fotoğraf makinesidir.
Markus uçuşa geçen bir kırlangıç, avlanan bir ayı ya da dalış yaparak süzülen bir kuş gibi mükemmel bir fotoğraf fırsatını sezdiği anda kaçırmamaya çalışıyor. "Canon EOS 90D hızlı bir fotoğraf makinesi," diyor. "Ağırlıklı olarak profesyonel düzeydeki Canon EOS-1D X Mark II ile çekim yapıyorum ve odaklama hızları birbirine benzer."
Markus, odaklanmak için Finlandiya'da harika çekim nesneleri sunan vahşi alanlar bulmanın çok kolay olduğunu söylüyor. Geleceğin vahşi yaşam fotoğrafçılarına, "nerede olursanız olun, güzel yerler bulma şansınız var" sözleriyle de güven vermeyi unutmuyor. "Özellikle de kuşları her yerde bulabilirsiniz: şehirde, parkta veya sahil şeridinde. Yüzlerce kilometre seyahat etmek zorunda değilsiniz, düşündüğünüzden daha yakınlar."
Yerle ilgili bilgilere sahip olmak çok önemlidir ve aynı konuma geri dönmek, zamandan tasarruf etmenizi ve farklı ışık ve açılar kullanarak fikirlerinizi geliştirmenizi sağlar. "Kuş fotoğrafçılığında en önemli şey çektiğim türleri bilmektir. Ne kadar yaklaşabilirim? Saklanmam gerekiyor mu? Kuşları rahatsız ederseniz çekimleri yapamazsınız," diyor.
Markus mükemmel anı yakalamak için saatler, hatta günlerce beklemek zorunda kalabiliyor ancak sabırlı olmak, bir vahşi yaşam fotoğrafçısının sahip olması gereken birçok erdemden yalnızca biridir. Aynı zamanda hızlı tepki vermeniz de gerekir çünkü eylem saniyeler içinde sona erebilir. "Çok hızlı tepki veririm," diye açıklıyor. "Ama fotoğraf makinesi donanımının ve optiklerin de önemi çok büyük. Fotoğraf makinesi saniyede ne kadar çok kare çekebiliyorsa o kadar iyi. Aynısı otomatik odaklama için de geçerli."
Yetişen tüm kuş fotoğrafçılarının söyleyeceği gibi, özellikle de uçan kuşların net fotoğraflarını çekmek, herhangi bir fotoğraf makinesinin AF sistemi için en zorlu konulardan biridir.
"Normalde uçan kuşların fotoğraflarını çekerken fotoğraf makinesinin tüm odaklama noktalarını kullanıyorum. Bu, Canon EOS 90D'de 45. Otomatik odaklama o kadar iyi ve çok yönlü ki kuşu odaklama alanında tutmak oldukça kolay. Değiştirdiğim tek şey takip hassasiyeti. Arka plan yoğunsa bu ayarı düşürürüm," diyor.
Markus'un fotoğrafını çekmeyi en sevdiği kuşlardan biri kara gerdanlı dalgıçtır. Bu kuşlar suyun yüzeyinde zarif bir şekilde yüzer. Dalgıç kuşunun kafasındaki yazlık gri tüyler ile Markus'un tercih ettiği koyu arka planlar arasında çok fazla kontrast yoktur.
Yine de kuşun ateş kırmızısı rengindeki gözünü takip etmek ve odakta tutmak Canon EOS 90D için kolay bir iştir. "Dalgıç kuşları suda oldukça yavaş hareket eder, bu yüzden dokuz odaklama noktası kullanıyorum," diyor Markus. "Kuşu takip etmek ve görüntünün net kalmasını sağlamak için Al Servo'yu, farklı odaklama noktalarını seçmek için de kumanda kolunu kullanıyorum. Kuş fotoğrafçılığında durumlar çok hızlı değişir, bu yüzden kumanda kolu işi kolaylaştırır," diye ekliyor.
Yüksek seri çekim hızları, kuşlar ortaya çıktığında (ör. avını yakalarken veya özel çiftleşme gösterileri sırasında) saniyelik anları yakalamak için çok önemlidir. Markus, "Mükemmel çekimi yakalamak için kuşların doğru konumda olması gerekiyor ve saniyede 10 kare özelliği, durumdan en iyi şekilde faydalanmamı sağlıyor," diyor.
Kuşlar her zaman mükemmel ışık koşullarında ortaya çıkmaz. Markus Finlandiya'nın muhteşem uzun yaz günlerinde bile genellikle düşük ışık koşullarında çalışmak durumunda kalıyor. "Bu tür koşullarda hareketi dondurmak için yüksek bir ISO ayarı kullanmanız gerekir. ISO 6400'ü ve hatta daha yüksek bir değeri kullanmak benim için günlük bir uygulama," diyor Markus. 25.600 değerinde maksimum ISO sunan Canon EOS 90D, düşük ışıkta çekim yapmayı sorunsuz hale getirir.
Ayrıca yüksek enstantane hızına da ihtiyacınız vardır ancak bu bile kuş türüne göre değişir. "Kır kırlangıçları için 1/3200 saniyelik bir hıza ihtiyacım var; büyük gri baykuşlar çok hızlı değil, 1/2000 sn, hatta 1/1000 sn bile yeterli olur. İyi ışıkta bile böyle bir enstantane hızına ulaşmak için yüksek bir ISO ayarına ihtiyacınız var," diye ekliyor.
Markus, bir gölün yüzeyindeki su kuşlarının ya da bir Finlandiya ormanının yoğun kubbesi altında baykuşların fotoğrafını çekerken genellikle insanların yaşadığı yerlerden kilometrelerce uzaktadır. Bu nedenle bol miktarda pil gücüne sahip olmak çok önemlidir. Tamamen şarj edilmiş birkaç pil ile yola çıkmak nispeten kolay olsa da kullanılmaya başlandıklarında uzun süre dayanmaları çok önemlidir.
Canon EOS 90D, 1300 çekimlik uzun bir pil ömrüne sahiptir ve Markus, sıcak yaz aylarında bir pilin ona bir gün boyunca yettiğini söylüyor.
Markus, fotoğraflarını dergi ve kitap yayıncılarına tedarik ediyor ve istenen görüntü boyutu önemli ölçüde değişiklik gösterebiliyor. Ancak kalitenin her zaman en yüksek standartta olması gerekiyor. "Görüntülerim birçok yere ulaşıyor ve birçok şekilde kullanılıyor. Sergiler için baskıların bir metre genişliğinde veya daha büyük olması gerekiyor," diyor.
Canon EOS 90D'nin 32,5 megapiksel sensörü, Markus'un hem büyük baskılar için görüntü dosyaları tedarik etmesini hem de kırpma işleminden sonra yeterli miktarda çözünürlük kalmasını sağlıyor. "Bu bana, daha sonra bilgisayarda kompozisyonu istediğim gibi ayarlamak için çok fazla özgürlük sağlıyor."
Yazan: Kevin Carter
İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.
Tüm Hikayelere geri dönVAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI
Bu sabit lenslerle ve zoom lensleriyle vahşi hayvanların ve kuşların nefes kesen fotoğraflarını çekin.
VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI
Profesyonel fotoğrafçı Dani Connor, genç bir vahşi yaşam fotoğrafçısıyla sektörde başarılı olmak için en iyi tavsiyelerini paylaşıyor.
VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI
Canon fotoğraf makineleri ve lenslerinizden en iyi şekilde faydalanıp vahşi yaşam fotoğrafçılığınızı ileri seviyeye taşıyabilmeniz için ipuçları ve teknikler.