PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

Yaratıcılığınızı konuşturun: Soyut portre çekimi

Göz alıcı soyutlamalar için çoklu pozlamalar, ışıkla boyama, gölge oyunları ve daha fazlası ile denemeler yaparak portrelerinize yeni bir boyut katın.
Siyah arka plan üzerinde elleri belinde duran bir modelin etrafında çok sayıda renkli ışık izi birbirine dolanıyor.

İnsan figürünün soyutlaması sanat tarihi boyunca, Picasso'nun kübist formlarından Henry Moore'un heykellerine kadar çok çeşitli şekillere bürünmüştür. Fotoğrafçılıkta soyut bir portre bize hepimizin görmeye alıştığı gündelik yüzlere ve vücutlara dair farklı bir gerçeklik sunabilir. Hiçbir kural yok, netliğe veya doğruluğa ihtiyaç yok. Konularımızın doğru bir temsilini yakalamak yerine fotoğraflarımız yoluyla kavramlara ve duygulara yön verebiliriz. Bu aynı zamanda fotoğrafçılık becerilerimizi sınamanın harika bir yolu ve sonsuz sayıda deneme yapıp eğlenmek için bir fırsattır.

1. Gölgelerle oynayın.

Bu siyah-beyaz fotoğrafta bir modelin başı siyah arka plan önünde kadrajı dolduruyor. Bir mandala tasarımının gölgesi, alnına ve yüzünün geri kalan kısımlarına düşüyor.

Bu siyah-beyaz portre, ışık ve gölgenin oyununu mükemmel bir şekilde vurguluyor. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/500 sn, f/4 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Önündeki tripodda yer alan mandala deseni, siyah arka planın önünde, güneş ışığı altında oturan modelin cildine gölgeler düşürüyor.

Parlak güneş ile konumuz arasına konan dairesel mandala şablonu bir dizi ilginç gölge düşürüyor. Canon RF 85mm F2 Macro IS STM, bu tarz yakın plan portreler için ideal odak uzaklığına sahiptir.

Konunuzun üstünde ilgi çekici ışık ve gölge desenleri oluşturabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan, üzerinde ışığın içeri girmesini sağlayacak boşluklar veya delikler olan bir nesne. Bu tip ışık bariyerlerine İngilizcede "gobo" adı verilmektedir ("go-between" ifadesinin kısaltmasıdır). Muhtemelen evinizde işe yarayabilecek çok sayıda malzeme bulacaksınız. Seyrek dokunmuş battaniyeler, radyatör kapakları, jaluziler, süzgeçler ve hatta ağaç dalları veya dışarıdaki metal bahçe masalarının hepsi işe yarayabilir. Burada dairesel bir mandala deseni şablonu kullandık. Elbette bir karton levha ve falçata ile kendinize ait özel gobo'larınızı yaratabilirsiniz.

Gobo'nuz ile belirgin gölgeler oluşturmanın püf noktası keskin hatlı bir ışık kaynağı kullanmaktır. Doğrudan güneş ışığı idealdir ancak bir el feneri, çıplak bir ampul ya da bir Speedlite da kullanabilirsiniz. Işık kaynağı ne kadar küçük olursa gölgeler de o kadar keskin ve net olacaktır. Gobo'yu yüze mümkün olduğu kadar yaklaştırın ve yapay ışık kullanıyorsanız ışık kaynağını uzaklaştırıp diğer tüm ışıkları kapatın. Soyut portrelerin en iyi yanı, kaliteli çekimler yapmak için mutlaka profesyonel düzeyde bir kite sahip olmanızın gerekmemesidir. Kit lens veya portre lensi ile birlikte kullanılan Canon EOS 850D gibi yeni başlayanlara uygun bir DSLR idealdir. Fotoğraf makinesi ayarlarına gelince; gölgelerin düzgün ve derin çıkması için Diyafram Önceliği (Av) modunu kullanın ve bir veya iki stop negatif pozlama telafisi eklemeyi deneyin.

2. Sürreel yansımaları yakalayın.

Üst üste yığılmış kırık ayna parçalarına yöneltilmiş bir fotoğraf makinesi yere yakın bir şekilde tutulmuş.

Birkaç kırık ayna parçası, atmosferik portreler elde etmek için kullanılabilir. Canon EOS R6'nın değişken açılı LCD ekranı, bunun gibi yere yakın çekimler yapmak için çok kullanışlıdır.

Yerde bir grup kırık ayna parçası duruyor; en büyük parça uzaklara bakan bir adamın başını ve gövdesini yansıtıyor.

Kırık ayna parçaları ile kimliğe ve benliğe dair bir hikaye anlatın. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/60 sn, f/22 ve ISO 640 değerlerinde çekilmiştir.

Aynalar benlik ve kimlik ile ilgili güçlü duygular uyandırabilir. Bu nedenle soyut portre çekiminde kullanmak için ideal yardımcı malzemelerdir. Aynalarla çalışırken karşılaşılan zorluk, açıları doğru ayarlamak ve konuyu yansımanın içinde konumlandırmaktır. Aynı zamanda, yansıtılan figür ile aynanın kendisi farklı odaklama düzlemlerinde olacağından, hangisine odaklanacağınızı seçmeniz gerekir. Her ikisinin de net olmasını isterseniz f/16 gibi dar bir diyafram açıklığı kullanmayı deneyin. Bu, alan derinliğinizi genişletmenize olanak verir.

Bir ayna kullanarak bir dizi soyut fotoğraf çekebilir, otoportrelerle ve açılar oluşturarak denemeler yapabilirsiniz. Küçük bir el aynanız varsa modelinize onu yüzüne yakın tutmasını söyleyerek sürreel bir portre elde edebilirsiniz. Başka bir seçenek olarak da birden fazla büyük ayna kullanıp tekrar eden görüntülerle sonsuzluk etkisi elde edebilirsiniz.

3. Yüzleri ışıkla boyayın.

Siyah arka plan üzerinde çok sayıda renkli ışık izi bir modelin başı ve gövdesi etrafında birbirine dolanıyor.

Renkli ışık izleri dramatik, düşsel bir efekt yaratabilir. Canon EOS R6 ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 44 mm, 8 sn, f/16 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bir model, fotoğraf makinesinin ve tripodun önünde bir elini beline koymuş halde duruyor. Arkasında bir adam dönen, çok renkli bir LED ışık tutuyor.

Uzun pozlama sırasında konunuzun etrafında dönen ışık izleri yaratmak için bir el feneri veya dönen LED (evde yapabileceğiniz veya bir fuar alanından alabileceğiniz türden) kullanılabilir.

Biz gerçekliği bir andan diğerine geçerek yaşarken bir fotoğraf makinesi farklı anları tek bir fotoğrafta bir arada yakalayabilir. Uzun pozlama her çeşit soyut efekt için enstantane hızımızı uzatmamızı sağlar. Bunun en göz alıcı örneklerinden biri ışıkla boyamadır.

Renkli bir el feneri gibi bir ışık kaynağını birkaç saniyelik pozlama sırasında alanda dolaştırarak çarpıcı ışık izleri yaratabilirsiniz. Işıkla boyanmış portreler elde etmek için karanlık bir odada çekim yapmanız (zifiri karanlık olması gerekmez), konunuzdan mümkün olduğu kadar hareketsiz durmasını istemeniz ve fotoğraf makinenizi bir tripodun üstüne yerleştirmeniz gerekir. Doğru pozlama ayarları, fenerlerin ve mevcut olan ortam ışığının gücüne bağlıdır ancak Manuel (M) modu ile 13 sn enstantane hızı, f/16 diyafram açıklığı ve ISO 100 değerleri başlangıç için uygundur. Deklanşöre basın ve ardından ışıkla boyama yapmak için el fenerini veya diğer ışık kaynaklarını konunuzun etrafında yumuşak, akışkan çizgiler çizerek hareket ettirin. Efekte derinlik katmak için konunuzun hem önünde hem de arkasında boyama yapmayı ve konunuzu da aydınlatmak için feneri yüzüne tutmayı deneyin. Fotoğrafta görünmemek için bunu yan taraftan yapmanız gerektiğini unutmayın.

4. Camın içinden çekim yapın.

Bir adam fotoğraf makinesini göz hizasında tutmuş, arada duran, üzerine su damlaları serpiştirilmiş cam bir kapıdan diğer taraftaki modelin fotoğrafını çekiyor.

Camın içinden çekim yapmak, konuyu bir miktar bulanık veya belirsiz hale getirirken camın üzerindeki su damlaları daha atmosferik efektler katabilir.

Bir kadın gözleri kapalı bir şekilde başını yana çevirmiş. Fotoğraf makinesi ona odaklanmamış ve üzerinde aşağı süzülen su damlalarının bulunduğu camın arkasında kalıyor.

Canon RF 50mm F1.8 STM lensin netliği ile bir araya gelen f/2,8'lik geniş diyafram açıklığı, penceredeki su damlalarını ön plana çıkarırken arkadaki yüzü odak dışı bırakmamıza olanak verir. Canon EOS R6 ile 1/200 sn, f/2,8 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir.

Yarı saydam yüzeyler soyut portre çekimi için idealdir. Konu ile fotoğraf makinesi arasına yerleştirilen buzlu cam, ince ipek veya diğer yarı opak yüzeyler ayrıntıları silikleştirir fakat yüz ifadelerini bırakarak uhrevi güzellikte portreler ortaya çıkarır. Konunuzu pencerenin bir tarafına, yüzü ışığa dönük olacak şekilde yerleştirmeyi deneyin ve camın diğer tarafından çekim yapın. Odak noktası ile denemeler yapın. Arkasındaki yüz bulanık olacak şekilde yüzeye odaklanmayı deneyebilirsiniz. Cama püskürtülmüş su, özellikle bulutlu havada çekim yapılıyorsa harika bir melankoli havası yaratabilir.

5. Çoklu pozlamalar oluşturun.

Bir kadının yüzünün ve omuzlarının dış hatları helezon şeklinde kırmızı ve mavi boya ile doldurulmuş.

Parlak bir arka plana karşı bir portre çekerek dış hatları doldurmak için çift pozlama kullanabilirsiniz. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/250 sn, f/5 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bir fotoğraf makinesinin LCD ekranında, parlak bir gökyüzü arka planında, mavi ve kırmızı boya sıçramalarıyla üst üste binmiş şekilde, bir kadının başı ve omuzları görülüyor.

Canon EOS R6'nın çoklu pozlama modu, portreleri istediğimiz her şeyle karıştırmamıza olanak verir. Canlı sonuçlar elde etmek için bir dizi boya sıçratma anının fotoğrafını çektik.

Canon fotoğraf makinenizdeki çoklu pozlama modu, kavramsal fotoğraflar ve soyut efektler oluşturmak için iki veya daha fazla fotoğrafı bir araya getirmenize olanak verir. Bu efekt, filmin aynı karesinin iki kere pozlanmasını içeren eski film kamerası tekniğinden ilham alınmasıyla ortaya çıkmıştır. Fakat EOS R6 gibi bir Canon fotoğraf makinesiyle işleri başka bir seviyeye taşıyabilirsiniz. Fotoğraf makinesi menüsünden istediğiniz pozlama sayısını seçtikten sonra ilk fotoğrafınızı çekin. Ardından ikinci fotoğrafın kompozisyonunu oluştururken bir önceki karenin, canlı kontrol akışının üst kısmına yerleştirildiğini göreceksiniz; bu, fotoğrafların uyumlu şekilde kareye yerleştirilmesine yardımcı olur. Bu etkiyi Canon Digital Photo Professional (DPP) kullanarak çekim sonrası işleme yaparken de yakalayabilirsiniz.

Çift pozlamalı portreler oluştururken konunuzu profilden, gökyüzü ya da pencere gibi parlak bir arka plana karşı silüet halinde kadraja almayı deneyin. Ardından, ikinci karenizi çekerken başın çarpıcı dış hatları ile uyumlu olacaktır. İkinci (veya üçüncü, dördüncü ya da beşinci) kare için yaratıcı seçenekler sınırsızdır. Bir şehir ya da doğa manzarası seçebilir, konunun sevdiği bir nesneyi kullanabilir, bir hayvanın fotoğrafını çekebilir, hatta başka bir kişiyi fotoğrafa dahil edebilirsiniz.

Bir sonraki portre çekiminizde bunu farklı bir açıdan düşünün ve bu ipuçlarının herhangi birinden veya hepsinden yararlanarak kendinizi ifade edin.


Yazan: James Paterson

İlgili Ürünler

İlgili Makaleler

  • PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Peri masalı portreleri

    Rosie Hardy ile unutulmaz mistik görüntüler yaratmak için on uzman ipucu.

  • PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    High key ve low key portre aydınlatması

    Yüksek kaliteli ve kasvetli portreler için klasik aydınlatma ayarları oluşturun.

  • PORTRE

    Etkileyici kuir portreleri

    Non-binary fotoğrafçı Louis Painter, kuir topluluğunu fotoğraflamaktan bahsediyor.

  • EV PROJELERİ

    Kendi ev stüdyonuzu kurun

    Flaşla yaratıcılığınızı artırma ve düşük bütçeyle çarpıcı portreler çekme yöntemlerini keşfedin.