Portre fotoğraflarınızda doğal cilt tonlarını yakalama

Doğal cilt tonlarını yakalamak, portre fotoğrafçılığının en zorlu yönlerinden biridir. Jade Keshia Gordon, başarı için beş ipucu sunuyor.
Kısa pembe hırka ve gri kot pantolon giymiş, uzun örgülü saçlı bir kadının şehrin bir sokağında yürürken çekilmiş portresi.

Doğal, doğru cilt tonlarını yakalamak, portre fotoğrafçılığının en zorlu yönlerinden biridir. Alışılmadık aydınlatma ve garip renk üstünlükleri, portre modelinizin cildinin hastaymış gibi görünmesine neden olabilir ve post-prodüksiyonda bunun düzeltmesi çok uzun sürer. Ancak hepimizin hazırda bekleyen bir makyaj sanatçısı olmasa da doğrudan EOS fotoğraf makinenizle canlı, net tonlar elde etmenin ve yapmanız gereken rötuş miktarını azaltmanın birkaç yöntemi bulunur.

Ödüllü moda ve makyaj fotoğrafçısı Jade Keshia Gordon, mükemmel cilt tonlarını yakalamak için burada beş basit ipucu veriyor. Siyah, beyaz ve melez ciltlerin çekimine nasıl farklı şekilde yaklaştığını ve tutarlı sonuçlar için EOS fotoğraf makinesini nasıl ayarladığını açıklıyor.

Jade'in tavsiyelerini uygulayarak mükemmel cilt tonlarını yakalamaya hemen başlayabilirsiniz!

1. Sert, doğrudan ışıktan kaçının.

Pembe hırka giymiş ve uzun örgülü saçlı bir kadın, ellerini başının iki yanına yerleştirmiş şekilde poz veriyor.

Doğal ışık ile çekim yapmak, konularınızı aydınlatmanın ve cilt tonlarının gerçek hayattaki gibi olmasını sağlamanın harika bir yoludur. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F1.2L USM lens ile 1/640 sn, f/1,4 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Jade Keshia Gordon

Mavi batik boyalı tişört giymiş ve uzun örgülü saçlı bir kadın.

Sert, doğrudan ışık, hoş görünmeyen gölgelere neden olabilir. Bulutlu bir günde yandan gelen hafif aydınlatma, gölgelerin daha yumuşak olmasını sağlar ve sizin için yüzü ve yüz hatlarını belirginleştirmeye yardımcı olur. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F1.2L USM lens ile 1/1000 sn, f/1,2 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Jade Keshia Gordon

Yumuşak ışık genellikle daha hoş bir görünüm oluşturur. Bol güneş ışığı olan ancak bulutlu bir günde dışarıda çekim yapmak, tüm cilt tonlarına uygun olan dağınık bir ışık elde etmenizi sağlar. Işığın filtrelenmeden ve sert şekilde yansıdığı bulutsuz ve güneşli günlerde, yüzlerde gölgeler ve aşırı parlamalar oluşmasını önlemek için biraz gölgeli bir alan bulmanız daha iyidir.

Jade, bunu "Konu cilt tonu olduğunda düşünmeniz gereken ilk şey aydınlatmanızdır." diyerek onaylıyor. "Işık, açık tenli olan konunuzun yüzüne doğrudan vuruyorsa bu, konunuzun donuk görünmesine neden olabilir. Bu nedenle pozlamayı azaltmaya veya ışığın arkasından gelmesi için konunuzun yerini değiştirmeye hazır olmanız gerekir.

"Stüdyoda çalıştığımda biri konunun arkasında olacak, diğeri arka planı aydınlatacak şekilde iki ışık kullanırım ve ön kısma, modelin yüzünü aydınlatmak için tam merkezde olmayacak şekilde portre tası yerleştiririm."

2. Farklı cilt tonlarını doğru pozlayın.

Soluk mavi renkli elbise giymiş bir kadının modaya uygun portresi. Dalgalı saçlarında çok sayıda klipsli toka var.

Portrelerdeki farklı cilt tonları için herkes için aynı çözümü kullanmayın; farklı tonlar için en iyi aydınlatmayı, pozlamayı ve beyaz dengesini seçin. Canon EOS 5D Mark IV ve Canon EF 100mm F2.8L Macro IS USM lens ile 1/125 sn, f/4,5 ve ISO 50 değerlerinde çekilmiştir. © Jade Keshia Gordon

Büyük kürk palto giymiş ve uzun tırnaklarıyla beyaz güneş gözlüğünü tutan bir kadının portresi.

Jade, dikkat etmeniz gereken en önemli şeyin pozlama ayarınız olduğunu söylüyor; açık cilt tonlarının aşırı pozlanmadığından emin olun. © Jade Keshia Gordon

Jade genelde farklı cilt tonlarına sahip modellerin fotoğrafını çekiyor ve her birinde farklı bir yaklaşım uyguluyor.

"Portre çekerken, beyaz cilt tonunu aşırı pozlamamak önemlidir." diye açıklıyor. "Dokuları, çilleri veya makyajı görebildiğinizden emin olmanız gerekir. Açık tonlar kaybolursa bunları geri kazanmak zor veya imkansız olabilir."

Jade sözlerine "Siyah cilt tonlarında bolca ışığa ihtiyacınız olur." diyerek devam ediyor. "Siyah, ışığı emer. Bu nedenle yüz hatlarını vurgulamak için yeterince ışık bulunduğundan emin olmanız gerekir. Ancak bu, ince ayar gerektiren bir durumdur; fazla ışık cildin aşırı pozlanmasına neden olur ve yüz hatlarını soluklaştırır.

"Melez cilt tonlarında genellikle hem stüdyo hem güneş ışığı kullanırken arkadan aydınlatmanın iyi göründüğünü düşünüyorum. Yüzün yanlarını hoş şekilde aydınlatıyor. Ayrıca reflektör kullanarak bu ışığın birazını yüze de yansıtabilirsiniz."

3. Portre Görüntü Stilini kullanın.

Pembe hırka ve gri kot pantolon giymiş, uzun örgülü saçlı bir kadının şehrin bir sokağında çekilmiş portresi.

Bu fotoğraf, renkleri hafifçe daha sıcak hale getiren Portre Görüntü Stiliyle çekilmiştir. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F1.2L USM lens ile 1/640 sn, f/1,4 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Jade Keshia Gordon

Pembe hırka ve gri kot pantolon giymiş, uzun örgülü saçlı bir kadının şehrin bir sokağında çekilmiş hafifçe daha soğuk tonlu portresi.

Bu fotoğraf Standart Görüntü Stiliyle çekilmiştir. Bu nedenle renkler biraz daha donuktur ancak gerçeğe daha yakındır. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F1.2L USM lens ile 1/640 sn, f/1,4 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Jade Keshia Gordon

Fotoğraf makinesinde bulunan ön ayarlı Görüntü Stili seçeneklerinden birini belirlediğinizde çoğu ayar sizin için seçilmiş olur. Her bir Görüntü Stili; netlik, kontrast, doygunluk ve renk tonu ayarlarının farklı bir karışımından oluşur ve bunların portredeki cilt tonu üzerinde belirgin şekilde farklı etkileri olur. Tahmin edebileceğiniz üzere Portre Görüntü Stili insanların bulunduğu çekimler için optimize edilmiştir. Bu ayarda daha yumuşak bir cilt görünümü sağlamak için netlik orta düzeyde azaltılmış ve parlaklık hafifçe artırılmıştır.

"Standart Görüntü Stilini kullandığım çekim biraz donuk kaldığı için Portre ayarını tercih ediyorum." diyor Jade. "Portre, görüntünün kırmızı alt tonlarını hafifçe artırıyor. Böylece modelin giydiği pembe üstü en iyi şekilde yakaladı ve model siyahi olduğu için kırmızı tonun bu şekilde artırılması, cilt tonunu çok turuncuya kaçan bir kırmızı görünüm oluşturmadan canlandırmaya yardımcı oldu."

Varsayılan Portre Görüntü Stilinin mevcut aydınlatma koşullarında çok kırmızımsı veya sarımsı cilt tonları oluşturduğunu düşünüyorsanız bunu düzeltmek için Görüntü Stili menüsündeki Renk Tonu kaydırıcısını kullanın.

4. Beyaz dengesini manuel olarak ayarlayın.

Pembe hırka giymiş ve uzun örgülü saçlı bir kadının portresi.

Bu görüntü, gerçekçi renkler üreten Güneş ışığı beyaz dengesiyle çekilmiştir. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F1.2L USM lens ile 1/640 sn, f/1,2 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Jade Keshia Gordon

Kısa pembe hırka giymiş ve uzun örgülü saçlı bir kadının sıcak beyaz dengesiyle çekilmiş portresi.

Bu görüntü, Bulutlu beyaz dengesi ayarı kullanılarak çekilmiştir. Bu ayar, portredeki tüm renkleri daha sıcak (daha turuncu) hale getirir. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F1.2L USM lens ile 1/640 sn, f/1,4 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Jade Keshia Gordon

Tutarlı cilt tonları için aydınlatma koşullarına uygun bir beyaz dengesi önayarı seçin veya fotoğraf makinesinin ana menüsündeki Özel Beyaz Dengesi seçeneğini kullanarak kendi ayarınızı oluşturun. Işık değişmediği sürece tüm çekimlerde aynı sonuçları alırsınız.

Beyaz dengesini Otomatik seçeneğinde bırakırsanız fotoğraf makinesi renk üstünlüklerini ortadan kaldırmak için renk sıcaklığını ayarlar. Bu, çok "sıcak" (turuncu) veya çok "soğuk" (mavi) cilt tonları oluşturabilir. RAW çekim yapıyorsanız beyaz dengesini düzenleme aşamasında değiştirebilirsiniz ancak fotoğraf makinesinde doğru ayarlama yaparsanız daha doğru bir önizleme elde edersiniz.

"Bu örneklerde farklı bir beyaz dengesi kullanmanın modelin cilt tonu üzerindeki etkisini görebilirsiniz." diyor Jade. "Burada konunun cilt tonunu donuklaştırmadığı ve aşırı turuncu tonlu hale getirmediği için Güneş Işığı ayarının sonuçlarını tercih ediyorum. Renkleri biraz canlandırıyor ve çekim yaparken gördüğüme daha yakın hale getiriyor."

5. RAW formatında çekim yapın.

Elinde Canon EOS R6 tutan ve RAW çekim yapmak için fotoğraf makinesini ayarlayan bir kişi.

RAW çekim yaptığınızda fotoğraf makinesi, sensör tarafından yakalanan tüm ton ve renk ayrıntılarını kaydederek size görüntüyü işlerken daha fazla özgürlük sunar. © Jade Keshia Gordon

JPEG veya HEIF olarak çekim yaparsanız ayarları, çekim yapmadan önce fotoğraf makinesinde belirlemeniz gerekir. Buna, fotoğrafta görüntülenebilen renk aralığı olan renk uzayı da dahildir. Bunu, fotoğraf makinenizin ana menüsünde ayarlayabilirsiniz.

Jade her zaman RAW olarak çekim yapıyor ve portre fotoğrafçılığında yeni olsanız bile RAW çekim daha sonra cilt tonunda ince ayar yapmayı kolaylaştırdığı için sizin de bu şekilde çekim yapmanızı öneriyor. RAW dosyaları, JPEG veya HEIF dosyalarına göre daha fazla görüntü bilgisi taşır ve Canon Digital Photo Professional gibi bir RAW işleme ve düzenleme yazılımı kullanarak beyaz dengesi, renk özellikleri ve netlik gibi fotoğraf parametrelerini orijinal görüntü verilerini etkilemeden, özgürce ayarlayabilirsiniz.


Yazan: Marcus Hawkins

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

Mevcut ışıkta çekim

Fotoğraflarınızın daha iyi görünmesi için en iyi ışığı nasıl bulacağınızı ve yakalayacağınızı öğrenin.

Arkadaşlarınızın moda mankeni gibi fotoğraflarını nasıl çekebilirsiniz?

Londra'da yaşayan moda ve güzellik fotoğrafçısı Jade Keshia Gordon, daha şık sosyal medya çekimleri için 6 basit ipucu veriyor.

Sokak portresi ipuçları

Profesyonel fotoğrafçı Julian Love'dan dikkat çekici sokak portresi çekimleri için en iyi tavsiyeler.

Portre fotoğrafçılığı ipuçları

Bu mükemmel ipuçları ve teknikler ile portre fotoğrafçılığınızı geliştirin.