Şehirler, enerjik ve büyülü yerlerdir. İnsanlar, binalar, nehirler ve farklı sokaklar, sınırsız sayıda fotoğraf fırsatı sağlar. Neden fotoğraf makinenizi alıp size yakın bir şehri keşfetmeye çıkmıyorsunuz? Gurur duyacağınız görüntüleri yakalamanıza yardımcı olacak beş ipucu derledik. Kompozisyonunuzu geliştirmeyi, azalan ışıkta çekim yapmayı ve kendi şehir hikayenizi nasıl anlatacağınızı öğrenmek için yazıyı okumaya devam edin.
Şehir fotoğrafçılığı için en faydalı ipuçları
1. Şehir fotoğrafçılığı kiti
Tüm Canon fotoğraf makineleri şehir fotoğrafçılığı için kullanılabilse de, bu fotoğrafçılık türü için en kullanışlı ekipman değiştirilebilir lensli fotoğraf makineleri olacaktır. İnsanlar gündelik işleriyle ilgilenirken şehir hayatından samimi anları doğal akışlarında fotoğraflamaya yardımcı olması açısından küçük ekipmanlar daha kullanışlıdır. Canon'un EOS M50 Mark II gibi aynasız EOS M-serisi fotoğraf makineleri oldukça kompakt ve dikkat çekmeyen bir yapıdadır.
Birçok fotoğrafçı, küçük ve hafif olmaları ve kadraja çok fazla öğe sığdırabilecek kadar geniş bir açıya sahipken ultra geniş açılı lenslere kıyasla neredeyse hiç silindir sapmasına sebep olmaması açısından 35 mm sabit lensleri tercih eder. Minik Canon EF-M 22mm f/2 STM pankek lens de etkili 35,2 mm tam kare dengi odak uzaklığıyla bu konuda çok ideal bir çözümdür. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM daha standart bir bakış açısı sağlarken hızlı diyafram açıklığı, nesneleri bulanık bir arka plandan ayırma konusunda harikadır. Kullanışlı bir çözüm arıyorsanız Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM dahili makro özellikleri olan geniş açılı bir lenstir. Bu alanda tek seçeneğiniz elbette sabit lensler değil. Kompakt Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM lens de geniş açılı bir zum lensi olarak oldukça kullanışlıdır.
DSLR kullanıcıları için hafif Canon EOS 250D, sıra dışı ve ilginç perspektifleri yakalamayı sağlayan değişken açılı menteşeli bir ekranla gelir. Bu özellik, fotoğraf meraklıları için daha uygun olan gelişmiş ve nispeten kompakt Canon EOS 850D gibi birçok diğer güncel Canon fotoğraf makinesinde de mevcuttur. APS-C formatlı DSLR'lar için ideal şehir fotoğrafçılığı lensleri arasında en büyük yapıları bile kadrajınıza sığdırabilecek çok ince Canon EF-S 24mm f/2.8 STM pankek sabit lens ve minik Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ultra geniş açılı zum lensi vardır.
Canon EOS 6D Mark II gibi tam kare DSLR'ların seviyesine çıktığımızda Canon EF 35mm f/2 IS USM, dört stop'luk optik sabitleme özelliği ve ışığı en çok ihtiyacınız olan saatlerde kullanabilmenizi sağlayan hızlı f/2 diyafram açıklığı ile gece saatlerinde elde çekim yapabileceğiniz şehir manzaraları için en iyi seçenektir. Aynasız gövde kullanan fotoğrafçılar için tam kare Canon EOS RP ve Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM hem güçlü hem de kompakt bir ikilidir. Etkileyici ultra geniş açılı Canon RF 16mm F2.8 STM, hem geniş şehir manzaralarını hem de 0,26x maksimum büyütme seviyesiyle yakın plandan mimari detayları çekmenizi sağlayan, kullanışlı bir şehir fotoğrafçılığı seçeneğidir.
2. Şehirden gelen ilham
Her şehir, binlerce farklı hikaye barındıran, tarihsel ve kültürel bir potadır. Bir şehri keşfederken, hangi hikayelerinin ilginizi çektiğini düşünün ve daha sonra biraz daha derine inin. Bilinen manzaralarla ilgilenmeyin; fotoğrafınıza bakan kişiyi, fotoğrafınızın dünyasına davet edecek benzersiz bir anlatı noktası bulmaya çalışın.
Çoğu şehrin kalbi insanların, malların veya taşıma araçlarının hareketinde atar. Hareket halindeki şehri yakalamak için yürüyüşe çıkın, kalabalık bir kavşağa geldiğinizde durun ve ilginç bir noktadan birkaç çekim yapın.
Birçok şehir gece saatlerinde yeni bir hayat bulur. Prag'ın Noel pazarları veya Londra'nın West End bölgesi gibi parlak ışıklı yerlerde gece şehir manzaraları çekmeyi deneyin. Işık izlerini çekmek de güzel sonuçlar verebilir. Neden köprü veya çatı katı terası gibi yüksek bir noktaya çıkıp aşağıdaki sokağı çekmeyi denemiyorsunuz?
En etkileyici şehir görüntülerinden bazıları; yeni ve eski, uyum ve aykırılık veya şehrin kozmopolit toplulukları arasındaki zıtlıklar gibi tezatları gösterir. Bu temayı kendi yorumunuzu katarak yakalamayı deneyin. Örneğin, Şanghay'daki kalabalık bir parkta meditasyon yapan birini, Londra'da yeni bir gökdelenin gölgesinde kalmış tarihi bir binayı ya da New York'taki bir hipster mahallesinde yaşanan koşuşturmayı çekebilirsiniz.
Bir şehre kimliğini kazandıran şey, küçük ayrıntılardır. Aslında gözümüzün önünde olan bu ayrıntıları yakalayarak etkileyici fotoğraflar oluşturabilirsiniz. Londra'nın Victoria dönemi stilindeki süslü sokak lambalarını, Paris Metrosunun Art Nouveu istasyon tabelalarını veya Lizbon'un kendine has kaldırım karosu desenlerini düşünün. Ziyaret ettiğiniz bir sonraki şehirde küçük ve özgün ayrıntıları bulmanın ve bunları ilginç bir şekilde çekmenin yollarını arayın.
3. En iyi fotoğraf makinesi modları
Şehirler doğaları gereği yoğun yerlerdir ancak gece geç saatlerde veya sabah erken saatlerde tempo düşer. Günün bu saatleri için düşük ışık fotoğrafçılığında uzman olmanız gerekir. Bu da yavaş enstantane hızları, yüksek ISO ayarları ve fotoğraf makinesini sabit tutma teknikleri gerekiyor demektir.
Düşük ışıkta fotoğraflar çekerken hatırlanması gereken ilk şey, tam otomatik ayarlarınızın flaşı kullanmasını engellemektir. Bunu Flaş Kapalı modunu veya Elde Gece Çekimi modunu kullanarak yapabilirsiniz. Flaş Kapalı modunda fotoğraf makineniz flaşsız fotoğraf çekmek için özelliklerini farklı bir şekilde kullanmak zorunda kalır. Bunu da ışığa karşı duyarlılığını (ISO hızı) artırarak, enstantane hızını azaltarak ve lensin diyaframını açarak yapar.
Flaş Kapalı modu, flaşlı fotoğraf çekimine izin verilmeyen veya flaşın ortamı bozacağı şehir müzelerinde ve diğer alanlarda fotoğraf çekmek için de seçilmesi gereken bir moddur.
Canon EOS RP gibi birçok Canon fotoğraf makinesinde, seri dört fotoğraf çeken ve bu sonuçları en alt düzey fotoğraf makinesi sarsıntısına göre optimize edilmiş tek bir fotoğrafta birleştiren Elde Gece Çekimi modu bulunur. Pek çok şehirde tripod kullanımı konusunda kısıtlamalar olduğu için Elde Gece Çekimi modu, gece şehirde net çekimler yapmanızı sağlayacak yöntem olabilir.
Canon RF 50mm F1.8 STM gibi geniş diyaframlı bir sabit lensi her zaman yanınızda bulundurmanız iyi olur. Bu lens düşük ışıkta çekim için çok uygundur. Bu küçük ve hafif göze çarpmayan lens, net bir görüntü kalitesi sunar. Sabit lenslerin geniş diyafram açıklığı ayarları, alan derinliği üzerinde olağanüstü kontrol sunar. Bu lenslerden en iyi şekilde faydalanmak için Diyafram Önceliği modunu (Av) kullanın ve alan derinliğini sığdan derine kadar kontrol edin veya hareketin nasıl çekileceğini kontrol etmek için Enstantane Önceliği modunu (Tv) kullanın. Bu tür bir lensin bir başka karakteristik özelliği de zum yapmak yerine nesneye yaklaşmanızı gerektirmesidir, bu süreçte genellikle çekim yapacak daha ilginç açılar bulabilirsiniz.
4 Şehir fotoğrafçılığı teknikleri
Her an fotoğraf çekmeye hazır olmak için şehirde yürürken çevrenizdeki ışığın nasıl değiştiğinin farkında olmanız gerecektir. Hava kararırsa ISO'yu artırmayı, enstantane hızını düşürmeyi veya diyaframı açmayı deneyin. Ortam daha aydınlık hale gelirse ISO'yu düşürün, enstantane hızını yükseltin veya diyaframı kapatın. Böylece çekmek istediğiniz olağanüstü bir manzarayla karşılaşmanız durumunda fotoğraf makinesi ayarlarınız ideale yaklaşmış durumda olur.
Fotoğraf makinesinde siyah-beyaz görüntüler yaratmak için Siyah-Beyaz Görüntü Stilini kullanın. Siyah-beyaz çekim tamamen gölge ve ışıkla ilgili olduğu için Siyah-Beyaz modun kullanılması kontrast oyunlarını daha iyi görmenize yardımcı olur. LCD'niz fotoğrafları siyah ve beyaz renkte gösterir ancak RAW formatında çekim yaparsanız bilgisayarınızdaki çekim sonrası işleme sırasında renkli görüntüye dönüş yapabilirsiniz.
Şehirde harcayacak zamanınız olduğunda değişen insanları ve ışığı çekmek için bir yeri günün farklı zamanlarında tekrar ziyaret etmeyi seçebilirsiniz. Gün boyunca eşit aralıklarla çekilmiş üç veya dört fotoğraf, şehrin nasıl değiştiğine dair bir fikir verebilir.
Bir köprüden veya meydandan geçen kişiler gibi hareketli nesneleri çekerken fotoğraf makinesini sabit tutmak ve flaşı kapatmak iyi olur; böylece daha uzun enstantane hızları seçerek nesnenin hareketini geliştirebilirsiniz. Bu tür bir fotoğraf çekerken fotoğraf makinesinin maksimum dengede olması için konulabileceği veya tutulabileceği yüzeyler veya yerler arayın. Enstantane Önceliği Modu (Tv) ile denemeler yapmaya çalışın. Bir enstantane hızını seçtikten sonra fotoğraf makinesi ISO ve diyafram değerlerini otomatik olarak dengeleyerek sizi yaratıcılığınızı keşfetmek üzere özgür bırakır.
Hareket halindeyken daha fazla yardıma veya rehberliğe ihtiyaç duyarsanız kişiselleştirilmiş içerikler, meydan okumalar ve ilham verici içeriklerle dolu olan Canon Photo Companion uygulaması şehir maceralarınıza hayat vermeniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm desteği sağlayabilir.
Yazan: Matthew Richards
İlgili Ürünler
-
EOS R10
APS-C boyutlu sensörle geliştirilen bir aynasız EOS R Sistemi fotoğraf makinesi ile fotoğraf ve video çekimlerinizi bir üst seviyeye taşıyın. -
RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Aile fotoğrafları, yaşam tarzı çekimleri, portreler ve tatil anları gibi günlük durumlar için mükemmel olan, EOS R Serisi için tasarlanmış standart bir APS-C zoom lens. -
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Seyahat, vahşi yaşam, spor ve yaşam tarzı çekimleri için mükemmel olan geniş açılı-telefoto açılı EOS R serisi APS-C zoom lensi. -
EOS RP
Seyahat fotoğrafları ve günlük çekimler için tasarlanmış küçük, hafif ve sezgisel tam kare aynasız fotoğraf makinesi. -
RF 16mm F2.8 STM
Vlogger'lar ve yaratıcı içerik üreticileri için tasarlanmış, kompakt, uygun maliyetli, EOS R serisi ile uyumlu, ultra geniş açılı ve tam kare 16 mm lens. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Geniş açılı perspektif, yakın odaklama ve Hibrit IS için hızlı diyafram açıklığına sahip 35 mm f/1,8 MAKRO lens.