DÜZENLEME TEMELLERİ

Baskı için manzara fotoğraflarını nasıl düzenlersiniz?

Dikkatlice birkaç ayar yaparak, baskısını almak istediğiniz manzara görüntülerini en iyi hale getirebilirsiniz. Bilmeniz gerekenleri burada açıklıyoruz.
Bataklık benzeri bir manzaranın öncesi ve sonrası görüntüsü. Sol kısımda düzenlenmemiş görüntü ve sağ kısımda siyah-beyaz görüntü bulunur.

Manzara fotoğrafçılığı, yaratıcı baskılar için idealdir. İster parlak kağıtta gün batımının canlı renklerini yakalamak ister siyah-beyaz sanat baskıları yaratmak istiyor olun, baskıları kendiniz oluşturduğunuzda sürecin her adımını siz kontrol edersiniz.

Büyük baskılar oluşturduğunuzda manzara fotoğraflarınızda yakaladığınız tüm ayrıntıları görebilirsiniz ve Canon PIXMA iP8750 gibi bir A3+ fotoğraf yazıcısı, bunu evde yapmayı kolay ve keyifli hale getirir. 9.600 dpi'ye kadar çözünürlük sunan FINE yazıcı kafası teknolojisine ve olağanüstü renkli ve siyah-beyaz fotoğraflar için gelişmiş 6 renkli mürekkep sistemine (gri mürekkep dahil) sahip olan Canon PIXMA iP8750, çok çeşitli duvar sanatı eserleri oluşturabilir.

RAW çekim yapmak, manzara görüntülerinizi çektikten sonra kalitesini düşürmeden düzenleyebilme esnekliği sunduğundan yazıcınızın özelliklerinden en iyi şekilde faydalanabilmenizi sağlar. Canon Digital Photo Professional (DPP) veya Adobe® Lightroom® gibi bir RAW işleme yazılımı kullanarak fotoğrafınızın pozlamasını, renklerini ve netliğini seçtiğiniz baskı medyasına uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Beyaz Dengesi

Gece vakti bir şehir manzarasının öncesi ve sonrasını gösteren Canon Digital Photo Professional ekran görüntüsü. Solda düzenlenmemiş görüntü ve sağda mavi renk gölgesi uygulanmış görüntü bulunur.

Canon DPP'de Tungsten White balance (Tungsten Beyaz dengesi) ön ayarını kullanmak veya manuel olarak düşük bir renk sıcaklığı seçmek doğal ışıkta çekilen görüntülere soğuk mavi renk gölgesi ekler.

Manzara baskılarında doğru renkleri yakalamak için en önemli araçlardan biri beyaz dengesi kontrolüdür. Bu, farklı türde ışıklandırmaların oluşturduğu renk gölgelerini ortadan kaldırabilmenizi veya sahnenin havasını değiştirmek için kendi istediğiniz renk gölgesini ekleyebilmenizi sağlar. Beyaz dengesini fotoğraf makinesinde ayarlayabilirsiniz ancak RAW çekim yapmak, görüntülerinizi işlerken daha fazla seçeneğe sahip olmanızı ve bu ayarla ilgili karar verebilmenizi sağlar.

RAW yazılımında Daylight (Gün Işığı), Cloudy (Bulutlu) ve Shade (Gölge) gibi çeşitli beyaz dengesi ön ayarları arasından seçim yapabilirsiniz. Alternatif olarak beyaz dengesinde ince ayar yapmak için Colour Temperature (Renk Sıcaklığı) kaydırıcılarını kullanabilirsiniz veya Eyedropper (Damlalık) aracını seçip görüntünün herhangi bir beyaz ya da gri alanına tıklayabilirsiniz.

Görüntü Stili

Bir alanın manzara görüntüsünün iki versiyonunu gösteren Canon Digital Photo Professional ekran görüntüsü. Solda düzenlenmemiş görüntü ve sağda Nostalgia Picture Style (Nostalji Görüntü Stili) uygulanmış görüntü bulunur.

DPP'de veya EOS fotoğraf makinenizde kullanmak için ek Görüntü Stillerini [ör. Autumn Hues (Sonbahar Tonları), Twilight (Alacakaranlık) ve Nostalgia (Nostalji)] buradan indirebilirsiniz.

RAW olarak çekim yapmanın başka bir avantajı da dosyalarınızı DPP'de işlerken farklı Picture Style (Görüntü Stili) ayarlarını deneyebilmenizdir.

Klasik bir manzara görüntüsündeki canlı mavi gökyüzünü ve yeşillikleri vurgulamak amacıyla tasarlandığı için Landscape Picture Style (Manzara Görüntü Stili) ayarını sık sık kullanacaksınız. Ancak bazı manzaralar; Monochrome (Siyah-Beyaz), Fine Detail (İnce Ayrıntı) ve hatta Portrait (Portre) gibi alternatif bir Picture Style (Görüntü Stili) ayarıyla daha iyi görünür.

Kontrast, netlik ve diğer parametrelerde sahneye uygun şekilde daha fazla değişiklik yapabilirsiniz. Canon'un Picture Style Editor yazılımını kullanarak kendi ön ayarlarınızı bile oluşturabilirsiniz.

Seviyeler ve Eğriler

Su basmış bir alanın manzara görüntüsünün iki versiyonunu gösteren bir Canon Digital Photo Professional ekran görüntüsü. Soldaki düzenlenmemiş versiyonda kırmızı renkli kaplama tamamen beyaz açık tonları gösteriyor. Sağdaki versiyon ise aynı görüntüyü kontrastı ayarlanmış şekilde gösteriyor.

Pozlama hatalarını önlemek için DPP'de Highlight and Shadow Clipping Warning'i (Açık Ton ve Gölge Kırpma Uyarısı) etkinleştirin. Bu, görüntünün üzerine renkli bir kaplama ekleyerek hangi alanların tamamen siyah (mavi renkle gösterilir) ve hangi alanların tamamen beyaz (kırmızı renkle gösterilir) olacağını gösterir.

Manzara fotoğrafları, karanlık ve parlak alanlarda daha fazla ayrıntıyı öne çıkarmak için kontrast ayarı yapıldığında genellikle daha iyi görünür. Levels (Seviyeler) ve Curves (Eğriler) araçları, baskısı alınan görüntünüzde gölgelerin, orta tonların ve açık tonların nasıl görüneceğini kontrol edebilmenizi sağlar.

Bu araçlar, RAW yazılımları arasında farklılık gösterir. DPP'de seviyeleri değiştirmek için Gamma Adjustment (Gama Ayarı) panelini kullanın. Burada görüntünüzün siyah noktasını, orta tonlarını ve beyaz noktasını değiştirmek için kullanabileceğiniz üç dikey çizgi bulunur. Adobe® Lightroom®'da Black (Siyah), Shadow (Gölge), Highlight (Açık Ton) ve White (Beyaz) kaydırıcılarını kullanarak benzer sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ton eğrisini değiştirmek, daha ince kontrol için tüm dinamik aralık boyunca belirli noktalarda parlaklığı artırabilmenizi veya azaltabilmenizi sağlar. Genellikle S şeklindeki bir eğri, kontrastı artırarak daha dikkat çekici bir baskı sunar. Bunu elde etmek için çapraz çizginin merkezine tıklayarak orta noktayı ayarlayın ve ardından gölgeleri koyulaştırmak için çizginin sol tarafını aşağıya çekin. Sağ taraf otomatik olarak yukarı itilir ve açık tonları daha parlak hale getirir.

Ayarlama yaparken histograma dikkat edin. Sol veya sağ kenarlar kesilirse son baskıda bu bölgelerdeki ayrıntıları kaybedersiniz.

Soldurma ve yakma

Soldurma ayarının uygulandığı alanı gösteren seçim maskeli bir kıyı manzarasını içeren Adobe® Lightroom® ekran görüntüsü.

Adobe® Lightroom® Adjustment Brush (Ayar Fırçası) özelliğini kullanırken seçim maskesini etkinleştirebilirsiniz. Bu; soldurma, yakma ve diğer ayarları hangi alana uyguladığınızı net bir şekilde görebilmenizi sağlar.

Tüm görüntüyü etkileyen düzenlemeler yapmanın yanı sıra belirli alanları düzenleyerek daha dinamik baskılar da oluşturabilirsiniz.

Yukarıda gösterildiği üzere düzenleme yazılımı kullanarak "soldurma ve yakma" tekniğini dijital görüntülere uygulaması kolaydır. Bu terimler, görüntünün belirli alanlarını vurgulamak için sırasıyla parlaklaştırmayı ve koyulaştırmayı ifade eder.

DPP'de manzaranızın belirli bölgelerinin parlaklık, kontrast, renk tonu ve doygunluğunda ince ayar yapmak için Tool Palette (Araç Paleti) içindeki Adjust Specific Areas (Belirli Alanları Ayarla) sekmesini kullanabilirsiniz.

Pozlamayı harmanlama

Sulak bir manzaranın iki görüntüsünü içeren Adobe® Lightroom® ekran görüntüsü. Sağdaki versiyona dijital dereceli filtre uygulanıyor.

Adobe® Lightroom® üzerinde parlak gökyüzünü koyulaştırmak için dijital dereceli filtre uygulayabilirsiniz. Alternatif olarak iki pozlamayı Adobe® Photoshop® gibi bir fotoğraf düzenleyicide harmanlayabilirsiniz.

Bazen sahnenin dinamik aralığı, fotoğraf makinenizin hem gökyüzünün hem de manzaranın ayrıntılarını yakalaması için çok geniş olabilir.

Tek bir RAW dosyasından görüntünün iki farklı versiyonunu da oluşturabilirsiniz: biri gökyüzü doğru şekilde pozlanmış ve diğeri manzara doğru şekilde pozlanmış. Adobe® Photoshop® veya tercih ettiğiniz fotoğraf düzenleyici ile gökyüzü ayarı doğru olan görüntüyü, ön plan ayarı doğru olan görüntünün üzerine yerleştirebilirsiniz.

Netleştirme

Deniz kıyısındaki bir uçurumun fotoğrafını içeren Adobe® Lightroom® ekran görüntüsü. Kağıt türünü seçmek için Output Sharpening (Çıktı Netleştirme) aracı kullanılıyor.

Bir görüntüyü Adobe® Lightroom®'dan dışa aktarırsanız Output Sharpening (Çıktı Netleştirme) bölümünde kağıt türünü ve netlik miktarını seçebilirsiniz.

Son düzenleme aşaması, manzaranızı baskı için netleştirmektir. Çevrimiçi olarak paylaştığınız görüntülerle karşılaştırıldığında fotoğraf baskılarına daha yüksek seviyede netlik uygulamanız gerekir. Bunun nedeni, görüntüleme mesafesinin ve baskı sırasında noktaların üst üste binmesinin netliği negatif şekilde etkileyebilmesidir. Boyut küçültüldüğünde görüntüler daha yumuşak görünebildiğinden küçük baskılar, büyük baskılara göre daha fazla netleştirme gerektirir. Baskı medyası da bunu etkiler. Parlak baskılar, genellikle mat kağıt ve güzel sanatlar medyasına göre daha az netleştirme gerektirir.

Deneme baskıları oluşturun

Kanola tarlasında elektrik direği görüntüsünün her biri farklı renk ve kontrast ayarlarına sahip olan çeşitli varyasyonlarını gösteren Adobe® Lightroom® ekran görüntüsü.

Renklerin ve kontrastın baskıda nasıl görüneceğini daha iyi tahmin etmek için yazılımınızın ekran provası özelliğini kullanın. Ardından hangisini tercih ettiğinizi belirlemek üzere görüntünüzün çeşitli varyasyonları için baskı provası oluşturun.

Fotoğraf baskıları her zaman monitörünüzde gördüğünüz görüntüden biraz farklı görünür. Bu nedenle düzenlemelerinizin doğru olduğundan emin olmak için küçük deneme baskıları oluşturmanızı öneririz. Işıklandırma ve duvar rengi görüntüyü nasıl algıladığınızı etkileyeceği için ideal olarak test baskılarını son baskınızın sergileneceği yerde kontrol edin.

Evde baskı yapma konusunda kendinize güveniniz arttıkça hevesiniz de artar. 8 renkli Canon PIXMA PRO-200 gibi daha gelişmiş bir yazıcı edinmek, size panoramik manzara fotoğrafları basmak gibi daha da fazla yaratıcı seçenek sunar. Ayrıca Canon PIXMA PRO-200, ekranda farklı kağıtların ve mürekkeplerin görünümünü simüle edebilen Canon Professional Print & Layout yazılımı ile uyumludur.

Yazan: Marcus Hawkins

* Adobe® ve Lightroom®, Adobe'nin ABD'de ve/veya başka ülkelerdeki tescilli ticari markaları veya ticari markalarıdır.

İlgili Ürünler

  • Canon Pixma Pro-200'ün önden görünümü

    Profesyonel Fotoğraf Yazıcıları

    PIXMA PRO-200

    Canlı renklerde fotoğraf baskısı, çok yönlülük ve kullanılabilirliğe odaklanarak geliştirilen PIXMA PRO-200, fotoğrafçılık tutkunları ve geleceğin fotoğrafçıları için ideal seçimdir.

İlgili makaleler

  • BASKI

    Fotoğraflarınızı baskı için düzenleme

    Baskı için düzenleme ve kullanılacak en iyi baskı ayarları ile ilgili adım adım kılavuzumuzla baskı sırasında fotoğraflarınızdan daha iyi sonuçlar elde edin.

  • TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

    Yeni başlayanlar için odak yığma

    Fotoğrafçı Matt Doogue, Canon'un odak yığma araçlarının önden arkaya kadar keskinliğe sahip makro fotoğraflar ve manzara fotoğrafları çekmenize nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor.

  • FOTOĞRAF DÜZENLEME / POST PRODÜKSİYON

    DPP ile RAW görüntüleri düzenleme

    Canon'un DPP yazılımını kullanarak RAW fotoğraflarınızı nasıl düzenleyeceğinizi, iyileştireceğinizi ve geliştireceğinizi keşfedin.

  • ZAMAN ATLAMALI ÇEKİM FOTOĞRAFÇILIĞI

    Zaman yığını tekniğiyle çekim

    Gündüzden geceye zaman atlamalı çekim yapmayı öğrenin ve tek bir görüntüde zamanın akışını yansıtan etkileyici bir zaman yığını fotoğrafı oluşturun.