Fotoğraflarınızı baskı için düzenleme

Fotoğraflarınızı basarken en iyi sonuçları elde etmek için adım adım kılavuzunuz.
Bir elinde bir paket Canon yazıcı kağıdı tutmuş, önündeki masada duran bazı fotoğraf baskılarını incelen bir kadın ve yanında açık bir dizüstü bilgisayar. Arka planda, bir konsol üzerinde duran bir Canon yazıcı.

Fotoğraf baskıları mükemmel birer hediye ve hatıradır. Fotoğraflarınızı kullanarak tebrik kartları, takvimler ve eviniz için dekoratif objeler oluşturabilir, albümler hazırlayabilir veya en sevdiğiniz görüntülerin etiketleriyle eşyalarınızı kişiselleştirebilirsiniz. Baskılar aynı zamanda seyahatlerinizin, aile buluşmalarınızın veya hayatınızdaki önemli dönüm noktalarının uzun ömürlü anılarını yaratmanızı sağlar.

Baskı almak için çeşitli uygulamalar arasından seçim yapabilirsiniz. Canon'un Easy-PhotoPrint Editor uygulaması, kartlar ve takvimler için düzenleme, kırpma, arka plan değiştirme, metin veya çerçeve ekleme ve görüntülerinizi geliştirmek için şablonlar, damgalar ve semboller gibi birçok yaratıcı aracı kullanma ve ardından fotoğrafların baskısını alma olanağı sağlar. Canon PRINT uygulaması da çeşitli baskı projelerini hazırlamayı kolaylaştırarak yaratıcı olanaklarla dolu bir dünya sunar.

Ancak yaratıcılığınızı pratiğe dökmenin ve kişisel dokunuşlar katmanın yanı sıra, baskıların net ayrıntılar, zengin bir ton aralığı ve gerçekçi renklerle mümkün olan en iyi kaliteye sahip olmasını da istersiniz. Burada, Canon'un Digital Photo Professional (DPP) yazılımını veya tercih ettiğiniz başka bir düzenleme yazılımını kullanarak baskı sırasında en iyi sonuçları almak için görüntülerinizi nasıl optimize edebileceğinize odaklanacağız.

Bir masanın üzerinde, ekranında Canon Easy-PhotoPrint yazılımı açık bir şekilde duran ve solunda Canon kağıdı, sağında Canon yazıcı bulunan bir dizüstü bilgisayar.

Canon'un Easy-PhotoPrint Editor uygulaması, fotoğraflarınızı uyumlu PIXMA ve MAXIFY yazıcılarda basamadan önce onlara metin, çerçeve, desen ve diğer yaratıcı dokunuşları eklemenizi kolaylaştırır. Fotoğrafları baskı için optimize etmek üzere tasarlanmış, tek tıklamayla ulaşabileceğiniz bir Otomatik Fotoğraf Düzeltme aracı bile vardır.

Venedik'teki Büyük Kanal'ın bir fotoğrafının baskısını alan bir adam ve arka planda masada duran bir Canon yazıcı.

Özel yerlere yaptığınız aile gezilerinizin fotoğraflarının hakkını verecek ve değerli hatıralar yaratmanıza olanak sağlayacak uygun bir kağıt türü seçin.

Yazıcı seçimi

Hangi yazıcıyı kullanmalısınız? Bir yazıcı satın almak istiyorsanız fotoğraf baskısı için en uygun Canon yazıcılara ve her senaryoya uygun yazıcılara yönelik kılavuzlarımıza bakın. Şimdilik, genel amaçlı iyi bir mürekkep püskürtmeli yazıcı kullandığınızı varsayacağız.

Ancak dört temel mürekkep renginden daha fazlasına sahip bir yazıcı kullanıyorsanız renklerin daha gerçekçi olmasını bekleyebilirsiniz. Örneğin Canon PIXMA TS8750 Serisi, geliştirilmiş renk uzayı ve ton aralığıyla üstün fotoğraf kalitesi için beş adet boya bazlı renkli mürekkep içeren altı ayrı kartuş kullanır. Kendini gerçekçi bir şekilde ifade etmek isteyenler için sekiz ayrı boya bazlı mürekkep kartuşu kullanan Canon PIXMA PRO-200 ise nispeten uygun bir fiyata profesyonel kalitede geniş formatlı A3+ baskı sunar.

Kağıt seçimi

Hangi yazıcıyı kullanırsanız kullanın, elde etmek istediğiniz görüntü karakterine ve baskı türüne uygun bir kağıt türü seçin. Genel olarak, Canon'un GP-501 Parlak Fotoğraf Kağıdı gibi parlak fotoğraf kağıtları, mat kağıtlardan daha geniş bir ton aralığını desteklediğinden, profesyonel kalitede canlı ve renkli fotoğraflar için iyi bir seçenektir. Canon'un MP-101 Mat Fotoğraf Kağıdı gibi mat kağıtlar, başta siyah-beyaz olmak üzere daha kasvetli ve düşük kontrastlı görüntüler için mükemmeldir. Kumaş bazlı kağıtlar, tuval ve güzel sanatlar kağıtları, farklı dokular ve kaplamalarla sunulur ve unutulmaz bir hediye veya benzersiz süslemeler için ideal olabilir.

Farklı medyalar farklı mürekkep emme ve yansıtma özelliklerine sahip olduğundan, önemli olan baskı alırken doğru ayarları kullandığınızdan emin olmanızdır. Ayrıca, en iyi sonuçları elde etmek için kullanım amacınızı göz önünde bulundurun ve görüntüyü baskı için kullandığınız medyaya göre optimize edin.

Elinde bir fotoğraf baskısı tutan bir kullanıcı ve yanında, ekranında aynı konuya ait fotoğrafların görüldüğü bir dizüstü bilgisayar. Masanın üstünde, dizüstü bilgisayarın iki yanında başka fotoğraf baskıları.

En yeni dizüstü bilgisayarlar renkleri çok soğuk (çok mavi) hale getirir ve bir milyona kadar (bir fotoğraf baskısından binlerce kat daha yüksek) kontrast oranına sahiptir. Ekranda gördüğünüz ile baskı sırasında elde ettikleriniz arasında daha iyi bir eşleşme için ekran parlaklığını azaltın ve renkleri kalibre edin. Başlangıç olarak, ekranda gördüğünüz beyaz rengi, kullandığınız kağıdın beyazı ile eşleşecek şekilde ayarlayın.

Renk yönetimi

Fotoğraflarınızı düzenlemeye başlamadan önce, monitörünüzü kalibre etmek iyi bir fikirdir. Bu, baskılarınızın ekranda gördüklerinizle daha yakından eşleşmesini sağlayarak zaman alan ve israfa yol açan deneme-yanılmayı önler. Bunu yapmanın en etkili yolu, bir kalibrasyon kiti kullanmaktır ancak bu, arada bir aldığınız fotoğraf baskıları için çok büyük bir yatırımsa burada önereceğiniz diğer pratik çözümlere de başvurabilirsiniz.

Öncelikle, baskıların çok koyu görünmesi oldukça yaygın bir durumdur çünkü monitörünüz gölgeli alanlarda, baskı ile elde edilebileceğinden daha fazla ayrıntı gösterir. Modern ekranların tümü, genellikle en az 1.000:1 ve çoğunlukla çok daha yüksek kontrast oranıyla, baskılara kıyasla çok daha geniş bir parlaklık aralığını destekler. Buna karşılık, en iyi parlak fotoğraf kağıdı kullanıldığında en koyu siyah ile en parlak beyaz arasında 200:1 kontrast oranı elde edilirken, bu oran mat kağıtla yalnızca 100:1 olabilir. Baskıda elde edeceğiniz görüntünün ekranda daha doğru görünmesi için monitörünüzün parlaklığını düşürmeniz yeterlidir.

İkinci olarak, modern LCD ekranlar özellikle yeniyken fazla mavi olma eğilimi gösterir [ekran eskidikçe renkler genellikle daha sıcak (daha sarı) hale gelir]. Windows'da bunu düzeltmek için Ayarlar > Ekran > Ekran rengini kalibre et'e gidin. Mac kullanıyorsanız Yardım menüsüne gidin ve Ekran Kalibrasyon Yardımcısı'nı arayın. Ekranların varsayılan beyaz noktası (renk sıcaklığı) ayarı genellikle D65 veya 6500K'dir; bunu D50 veya 5000K olarak değiştirmeyi deneyin. Daha basit bir seçenek ise beyaz noktayı, ekrandaki beyaz tonunun, görüntüleneceği ışık koşulları altında, baskıda kullandığınız kağıdın beyaz tonu ile eşleşeceği şekilde ayarlamak ve ekran parlaklığının gözünüzü yanıltmamasına dikkat etmektir.

Son olarak, renk ayarlarınızı kontrol edin. DPP'de Araçlar > Tercihler'e gidin ve Renk Yönetimi'ne tıklayın. İlk seçenek olan Çalışma renk uzayı sizi endişelendirmesin. Profesyonel fotoğrafçılar bazen daha geniş bir renk uzayı olan Adobe RGB'de çekim yapar ancak çekimleriniz sRGB ise bunları değiştirmenin pratikte bir faydası yoktur. Baskı profili açılır penceresinde, kullanacağınız yazıcıyı seçin. DPP, uyumlu yazıcılarda, cihazların tam renk özelliklerinin ayrıntılarını içeren ve daha iyi renk doğruluğu sağlayan ICC profillerini kullanarak renk yönetimi uygular.

Bunun yanındaki Oluşturma amacı için Göreli Renk Ölçümü'nü seçin. Bu ayar, bir görüntü yazıcının renk gamının veya renk aralığının dışında kalan renkler içermesi durumunda, renklerin yazdırılabilir en yakın renklere dönüştürülmesini ancak görüntünün geri kalanının değişmeden kalmasını sağlar. Algısal'ı seçerseniz görüntüdeki tüm renkler, aralarındaki ilişkiyi koruyacak şekilde ayarlanır ve genellikle renkli görüntülerin doygunluğa ulaşmadığını ve donuk göründüğünü fark edersiniz. Göreli Renk Ölçümü'nü kullanırsanız renkler genellikle daha az değişir.

Canon'un DPP yazılımının, yeni evli bir çiftin sarıldığı bir fotoğrafın parlaklığının artırıldığını gösteren ekran görüntüsü.

Canon'un Digital Photo Professional (DPP) yazılımı, akıllı telefon uygulamalarından daha kapsamlı seçenekler sunar ve örneğin, her renk aralığı için Renk Tonu, Doygunluk ve Parlaklık ayarı kaydırma düğmeleri ile belirli renklerde hedefe yönelik ayarlamalar yapmanıza olanak verir.

Düzenlemenin temelleri

Sensör tarafından yakalanan tüm renk ve ton verilerini içeren bir RAW dosyasıyla başlayabilirseniz düzenleme için daha fazla alana sahip olursunuz. Ancak RAW formatında çekim yapmadıysanız baskı için görüntünüzü geliştirmek üzere yine DPP'yi kullanabilirsiniz (Bununla birlikte, bazı araçlar ve seçenekler kullanılamayacaktır). TIFF veya JPEG ile başlıyorsanız en iyi uygulama orijinal belgeyi korumak için görüntünün bir kopyası üzerinde çalışmaktır.

RAW dosyalarında ilk adım, DPP'nin Digital Lens Optimizer (desteklenen bir lense sahip desteklenen bir fotoğraf makinesi kullandıysanız) özelliğiyle veya Lens Düzeltme panelindeki, kenar tonlamaları ve lens bozulmaları gibi kusurları düzeltebilecek araçlarla optik sapmaları düzeltmektir. JPEG'lere dahili olarak çeşitli lens düzeltmeleri uygulanmış olacaktır.

DPP 4.17, her bir görüntünün çeşitli alanlarını akıllı bir şekilde analiz etmek ve görüntü içeriğine göre belirli geliştirmeler uygulamak üzere makine öğrenimi özelliğine sahip yapay zeka teknolojisini kullanan Neural Network Image Processing (abonelik gerektirir) özelliğine sahiptir. Bu özellik ayrıntılı alanları iyileştirebilir, daha az ayrıntılı alanlara daha yüksek performanslı kumlanma azaltma uygulayabilir ve lens kusurlarından kaynaklanan sorunları ve bozulmaları düzeltebilir. Sıklıkla fotoğraf basıyorsanız veya düğün gibi hayatınızda bir kez yaşanacak önemli anların fotoğraflarını basmak istiyorsanız abonelik satın almayı düşünebilirsiniz.

Canon DPP yazılımının, hazırlanmakta olan gelinin fotoğrafını gösteren ekran görüntüsü. Yetersiz pozlanmış alanlar mavi; aşırı pozlanmış alanlar ise kırmızı ile vurgulanmıştır.

DPP, çok faydalı bir ışık ve gölge uyarı ekranına sahiptir. Bu uyarı ekranı, kırpılma (ton ayrıntılarının kaybolması) riski olan alanlar konusunda sizi uyarır. Kırmızı bir katman, özelliksiz beyaz renkte basılabilecek aydınlık alanları gösterir. Mavi katman ise ayırt edilebilir ayrıntılar olmadan basılma riski olan gölgeli alanları gösterir. Bu ekran, uygun parlaklık ve ton ayarlarını yapmanıza yardımcı olabilir.

Kırpma ve kompozisyonu geliştirme

Sonra, görüntünüzün kompozisyonunu düşünün. 1x1 kare portre veya 16x9 geniş yatay baskı gibi, orijinal görüntününkinden farklı bir en-boy oranına sahip bir baskı almayı planlıyorsanız çerçevenin istediğiniz gibi olduğundan ve fotoğraftaki önemli öğelerin kesilmediğinden emin olarak kırpın. Ayrıca, çekimin istenmeyen veya dikkat dağıtan alanlarını kaldırmak ya da dikkati belirli bir öğeye odaklamak gibi amaçlarla yaratıcı efektler için de görüntüyü kırpabilirsiniz. Görüntüyü ilgi çekici hale getirmek için döndürebilir veya eğik bir ufuk çizgisini hizalayabilirsiniz.

Üçte bir kuralı gibi kompozisyon ilkeleri, gözü yönlendirecek etkili bir çerçeve etkisi oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bir portrede, yakın kırpma işlemi ekstra etki yaratabilir ancak genellikle konuyu karenin tam ortasına yerleştirmekten kaçınmak en iyisidir; asimetrik kompozisyonlar daha dinamik görünür.

Görüntüyü, tatmin edici bir baskı için yeterli ayrıntı içermeyen çok küçük bir alan kalacak şekilde kırpmaktan kaçının. Bununla birlikte, Canon'un kullanıma sunduğu çığır açan Neural Network Upscaling Tool (abonelik gerektirir)1, geleneksel yükseltme ile karşılaştırıldığında, fotoğrafın çözünürlüğünü çok daha gerçekçi sonuçlar sunacak şekilde ikiye katlayabilir. Canon'un derin öğrenme özellikli görüntü işleme teknolojisiyle desteklenen bu araç, bir fotoğrafın büyük bölümünün kırpılması veya büyük formatlı baskı için yeterli piksele sahip olmaması durumunda ideal olabilir.

Alternatif olarak, dikkat dağıtacak kadar ayrıntılı bir arka planı kırpmak yerine bulanıklaştırmayı düşünebilirsiniz. Bu noktada, daha yaratıcı düzenlemeler uygulayabilir, DPP'nin Beyaz Dengesi Ayarı özelliği ile renk tonlarını düzeltebilir, lekeleri veya istenmeyen ayrıntıları rötuşlayabilir veya hızlı ve kolay bir şekilde stil kazandırmak için filtreler ve Görüntü Stilleri kullanabilirsiniz. Örneğin, bir görüntünün eski tek kullanımlık bir fotoğraf makinesiyle çekilmiş gibi görünmesini sağlayabilir, nostaljik bir sepya efekti ekleyebilir ve daha birçok özelliği kullanabilirsiniz.

Canon DPP yazılımının, Gama Ayarı araç panelinde histogramı ve diğer seçenekleri gösteren ekran görüntüsü.

DPP'nin Gama Ayarı araç panelinde, görüntünüz çok koyu veya çok soluk görünüyorsa hızlı bir düzeltme için histogramın üzerindeki Otomatik düğmesine (A) tıklamayı deneyin. Histogramın soldan sağa doğru tamamen uzandığından ve her iki uca ulaştıktan sonra kaybolduğundan emin olun. İki uçtan birine ulaşmadan kesiliyorsa (bu örnekte olduğu gibi), altındaki işaretçileri (B) grafiğin kenarına yaslanana kadar içeri doğru sürükleyin. Bu, en koyu gölgeleri net siyah, en parlak ışıklı bölgeleri ise saf beyaz hale getirir. Bu tam koyu-açık renk aralığı, özellikle parlak fotoğraf kağıdında, görüntünün daha zengin ve yoğun görünmesini sağlar.

Canon DPP yazılımının, Geliştirilmiş araç panelinde Kontrast, Renk doygunluğu ve Netlik gibi kontrolleri gösteren ekran görüntüsü.

DPP'nin Geliştirilmiş araç panelinde ton, renk ve netliği ayarlamak için kontroller bulunur. Adobe Photoshop gibi bazı düzenleme yazılımlarından farklı olarak, DPP'de alanları maskelemek ve netleştirmeyi bölgesel olarak uygulamak mümkün değildir2 ancak DPP'nin Bulanıklık Maskesi seçeneğini (RAW dosyaları için kullanılabilir) kullanarak Ayrıntı ayarını düşük tutmak ve Eşik değerini yükseltmek, netleştirme efektini belirgin kenarlarla kısıtlar ve cilt dokusunun ve görüntünün nispeten ayrıntısız diğer bölgelerinin pürüzlü hale gelmesini önler.

Tonları ve dinamik aralığı ayarlama

Görüntü karanlıksa veya kontrast düşükse parlaklığı ve kontrastı otomatik olarak düzeltmek için DPP'nin Oto Aydınlatma İyileştirici özelliğini kullanabilirsiniz. Daha fazla kontrol elde etmek istiyorsanız DPP'nin Gama Ayarı araç panelini açın. Burada, fotoğraf makineniz gibi, DPP de görüntünün tonlarının en koyudan en açığa kadar grafiksel bir sunumu anlamına gelen bir histogram görüntüler. Grafiğin iki uçtan birinde kesilmesi, görüntüde kırpma sorunu olduğunu ve ton ayrıntılarının en parlak vurgularda veya en koyu gölgelerde kaybolduğunu gösterir.

Otomatik'e (histogramın üzerinde) tıklayarak beyaz noktayı, siyah noktayı ve orta noktayı otomatik olarak ayarlamakla ve Oto Aydınlatma İyileştirici ve Kontrast'ı sıfırlamakla başlayın. Ardından parlaklık, beyaz dengesi ve diğer ayarları manuel olarak değiştirebilirsiniz.

Birçok insan görüntülere daha fazla canlılık katmak için doygunluğu ve kontrastı artırmayı sever. Bunun için DPP'nin Gelişmiş araç panelini deneyin. Parlaklık ayarı kaydırıcısıyla genel pozlamayı da değiştirebilirsiniz. Daha az beyaz görünebilen mat kağıtlara baskı alıyorsanız genel olarak görüntünün rengini açmak iyi bir fikir olsa da, bunu abartmanız önerilmez. Alanlar gri değil de beyaz görünmeye başladığında durun. Görüntü yapay görünmeye başlarsa kaydırma düğmelerini kullanarak ışık ve gölge ayarının derecesini azaltın.

Gerekirse görüntünüzün belirli bölümlerinin parlaklık, kontrast, renk tonu ve doygunluğunda ince ayar yapmak için DPP'de Kısmi Ayarlama Aracı kullanabilirsiniz.

Baskı için netleştirme

Netleştirme, her zaman son adımınız olmalıdır. En iyi sonuçları, görüntü, yapmaya başlayacağınız işlemler için mümkün olduğunca temiz olduğunda elde edersiniz. Bu nedenle önce görüntü kumlanmalarını giderin (ve JPEG'leri tekrar tekrar açıp kaydetmekten kaçının; görüntü kalitesi her seferinde bozulacaktır). Netleştirmek veya kumlanmayı azaltmak için görüntüyü %100 büyütme oranı ile görüntüleyin; böylece efektleri net bir şekilde görebilirsiniz.

Bir miktar netleştirme tüm fotoğrafları daha iyi gösterir çünkü baskı, doğası gereği görüntüleri biraz yumuşatır ancak bu, kağıt türüne göre değişir. Mürekkep ne kadar çok emilir ve yayılırsa yumuşatma efekti o kadar fazla olur. Bu, tuvale baskı almanın yarı parlak veya lustre kağıda baskı almaya kıyasla daha fazla netleştirme gerektirdiği, parlak fotoğraf kağıdına baskı almanın ise daha da az netleştirme gerektirdiği anlamına gelir.

DPP'nin Netlik aracı, daha fazla netlik izlenimi yaratmak için görüntünün kenarları boyunca kontrastı artırır ancak Güç, Ayrıntı ve Eşik için ayrı kontrollere sahip olan Bulanıklık Maskesi daha ayrıntılı kontrol olanağı sağlar. Bununla birlikte, DPP'deki Bulanıklık Maskesi aracı, Photoshop gibi yazılımlardaki emsallerinden farklı olarak, yalnızca RAW dosyalarıyla kullanılabilir.

Hangi aracı kullanırsanız kullanın, netleştirme işleminde seçici olun. Yumuşak geçişler, pürüzsüz cilt tonları veya belirsiz arka planlar istediğiniz yerde netleştirme yapmaktan kaçının. Düz renkli alanları netleştirmek, hoş görünmeyen görüntü kumlanmasına neden olabilir. DPP 4.17'teki Neural Network Image Processing Tool sayesinde, en iyi efekti elde etmek için ince ayrıntılar ve dokular otomatik olarak netleştirilebilirken, görüntünün nispeten ayrıntısız alanlarında yumuşak geçişler ve parazitsiz görünüm korunur.

Optimum baskı çıktısı ayarları

Baskı almaya hazır mısınız? Yalnızca Yazdır'ı seçmek yerine, Dosya > Ayrıntılı ayarlarla yazdır'a gidin. Baskı için çözünürlüğü 350 dpi olarak bırakın. Bu, DPP'deki varsayılan baskı değeridir. En iyi sonuçlar için Baskı Kalitesi seçeneğini her zaman Yüksek olarak belirleyin. Tercihler menüsündeki doğru ayarları (yukarıda belirtildiği gibi) kullanmak renklerin eşleşmesini sağlayacaktır ancak Kağıt Türü açılır menüsünde, kullandığınız kağıdı seçmeniz çok önemlidir. Burada yanlış ayarları seçmek tüm emeklerinizin boşa gitmesine neden olabilir.

Her seferinde fotoğraflarınızdan en iyi sonuçları elde etmek ve sergilemekten ya da paylaşmaktan mutluluk duyacağınız baskılar üretmek için bu kılavuzu izleyin ve bir profesyonelin aile fotoğraflarını sergilemeye yönelik en iyi ipuçlarına göz atın.


Yazan: Alex Summersby

  1. Neural Network Upscaling Tool yalnızca Windows ile kullanılabilir ve abonelik gerektirir (Bir aylık ücretsiz deneme sürümü mevcuttur). Neural Network Processing Tool'a abone olursanız Neural Network Upscaling Tool için ek abonelik gerekmez.
  2. Adobe ve Photoshop, Adobe'nin ABD'de ve/veya başka ülkelerdeki tescilli ticari markaları veya ticari markalarıdır.

İlgili ürünler

İlgili makaleler

Baskı amaçlı çekim yapma

Yedi önemli ipucundan faydalanarak baskılarda saklamak için anıları kaydedin.

Özel fotoğrafları düzenleme

Özel günlerde yaptığınız çekimleri bu basit fotoğraf düzenleme ipuçlarıyla iyileştirin.

Kendi düğün albümünüzü oluşturun

Kendi düğün albümünüzü hazırlamak çok tatmin edici olabilir. Uzman tavsiyelerimizle bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenin.

DPP ile RAW görüntüleri düzenleme

Canon'un DPP yazılımını kullanarak RAW fotoğraflarınızı nasıl düzenleyeceğinizi, iyileştireceğinizi ve geliştireceğinizi keşfedin.