DÜZENLEME TEMELLERİ
Baskı için manzara görüntülerini nasıl düzenlersiniz?
Manzara fotoğraflarınızı sanat eserlerine dönüştürecek düzenleme teknikleri.
FOTOĞRAF DÜZENLEME / POST PRODÜKSİYON
Fotoğraf makinesinden çıktığı gibi kullanılacak olan JPEG formatında görüntü çekmekten RAW çekimine geçiş yapmak büyük bir adım gibi görünebilir ancak bu her fotoğrafçının yolculuğunun önemli bir parçasıdır. Fotoğraf düzenlemenin zahmetli bir faaliyet olmasına gerek yok. Ufak birkaç dokunuş ile ortalama bir görüntüyü bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz. En iyi haberin ne olduğunu biliyor musunuz? Bunu yapmak düşündüğünüzden daha kolay.
Fotoğraf makinenizi RAW çekime ayarladığınızda makineniz, sensörün yakaladığı tüm görüntü verilerini makine içinde işlemden geçirmeden kaydeder. RAW dosyalarının JPEG'lerden çok daha büyük olmasının sebebi budur. Bu özellik sayesinde çekim sonrası işleme sürecinde kapsamlı görüntü ayarlama esnekliğine kavuşur ve görüntülerden maksimum kaliteyi elde edersiniz. Digital Photo Professional (DPP), Canon'un EOS fotoğraf makineleri ve RAW formatında çekim yapabilen gelişmiş PowerShot modelleri ile çekilen RAW görüntüleri düzenleme yazılımıdır. Burada, RAW fotoğraflarınızı düzeltmek ve geliştirmek için DPP'de kullanabileceğiniz bazı önemli düzenleme araçlarını göstereceğiz.
DPP düzenli olarak güncellenir ve en son sürümde ek özellikler bulunabilir. Bu nedenle, başlamadan önce güncellemeleri kontrol edin ve en son sürümü indirin.
DPP'yi başlattığınızda, fotoğraflarınızın önizlemelerini içeren ana pencereyi görürsünüz. Bir veya daha fazla görüntü seçin, ardından sol üstteki Görüntüyü Düzenle (Edit Image) düğmesine tıklayın veya Görüntüle (View) menüsüne gidip Görüntüyü Düzenle (Edit Image) penceresini seçin. (DPP'de daha hızlı çalışmanız için birçok klavye kısayolu bulunur. Bunları kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.)
Kar ve plaj fotoğrafları, fotoğraf makinesi bu koşullarda sık görülen aşırı parlaklığı telafi etmeye çalıştığı için bazen çok karanlık olabilir. Biraz fazla karanlık veya fazla aydınlık bir görüntünüz varsa parlaklığı DPP'de ayarlayabilirsiniz. Araç panelindeki Parlaklık Ayarı (Brightness Adjustment) kaydırıcısı genel parlaklığı değiştirir.
Fotoğrafın hangi bölümlerinin fazla karanlık veya aydınlık olduğunu belirlemeye yardımcı olması için pencerenin alt kısmında bulunan Gölge/Vurgulama uyarıları (Shadow/Highlight warnings) düğmesine tıklayın. Varsayılan olarak, tamamen siyah gölgeli alanlar mavi kaplamalı, tamamen beyaz vurgulu alanlar ise kırmızı kaplamalı gösterilir ancak kaplamaların görüntülenme seviyelerini ayarlayabilirsiniz.
Geliştirilmiş (Advanced) bölümünde Gölge (Shadow) ve Vurgu (Highlight) ayar kontrollerini bulmak için araçlar panelini aşağı kaydırın. Görüntüdeki diğer tonları etkilemeden gölgeleri aydınlatmak ve vurguları azaltmak için bunları kullanın.
Renklerin görünümü ortam ışığına göre değişir; bu nedenle, nötr bir beyaz kağıt parçası sabahın erken saatlerinde daha mavi (daha soğuk), gün batımında ise daha turuncu (daha sıcak) görünür. Fotoğraf makinenizin Beyaz Dengesi ayarı, gerçek renkleri yakalayacak veya yaratıcı efekt için renk üstünlüğü katacak şekilde ayarlanabilir. Örneğin kasvetli bir günde, daha güzel görünmeleri için fotoğraflarınıza sıcaklık katmak isteyebilirsiniz. RAW çekim yapmanın bir avantajı da çekim yaptıktan sonra beyaz dengesini değiştirebilmektir.
DPP'de bir RAW fotoğrafı açtığınızda, yazılım varsayılan olarak fotoğrafın çekildiği beyaz dengesi ayarını kullanır ancak açılan listeden seçim yaparak bu ayarı başka bir beyaz dengesi ön ayarı ile değiştirebilirsiniz. Beyaz Dengesine Tıkla'yı (Click White Balance) seçtikten sonra görüntüdeki nötr bir tona tıklayarak görüntünün genel beyaz dengesini bu ayara göre sıfırlayabilirsiniz. Beyaz dengesi ile denemeler yaparak fotoğrafı en iyi hale getiren ayarı bulun.
Görüntü Stilleri, önceden belirlenmiş ayar gruplarını uygulayarak fotoğraflarınızın genel görünümünü belirler. Bazıları daha güzel portreler için cilt tonunu pürüzsüzleştirmek ve eşitlemek için tasarlanmışken bazıları gelişmiş kontrast ve doygunluk gibi ayarlar ile görüntüleri daha net hale getirerek HDR kalitesine daha yakın bir görünüm oluşturmak için tasarlanmıştır. DPP'de bir RAW görüntü açtığınızda fotoğrafı çekerken kullandığınız Görüntü Stili uygulanır ancak Görüntü Stilini ve fotoğrafınızın görünümünü değiştirebilirsiniz. Örneğin, bir fotoğrafı siyah-beyaz yapmak için Monokrom Fotoğraf Stilini kullanın.
En iyi sonuçları görmek için standart stilleri deneyin. Görüntü Stili Düzenleyicisi (Picture Style Editor) ile de kendi özgün Görüntü Stillerinizi oluşturabilir ve bunları fotoğraflarınıza uygulayabilirsiniz.
Bazen çektiğiniz fotoğrafların kompozisyonu veya kadrajlaması mükemmel olmaz ancak DPP'deki Kırpma (Crop) aracını kullanarak dikkatleri ana konuya toplayabilirsiniz. Kırpma (Crop) aracına tıklayın. Panelde sabit bir en-boy oranı seçebilir veya istediğiniz gibi kırpma yapabilirsiniz. Fotoğrafın kullanmak istediğiniz parçasını belirlemek için fotoğrafa tıklayın ve sürükleyin. İçine tıklayıp sürükleyerek seçimi yeniden konumlandırın. İmleci seçilen alanın dışına taşıyıp görüntüyü döndürerek eğimli bir ufuk seviyesine getirebilir veya çekiminize dinamik bir bükülme ekleyebilirsiniz.
Görüntü kumlanması, çok düşük aydınlatmalı çekim koşullarında veya yüksek ISO ayarlarıyla ya da her iki koşul da mevcutken fotoğraf çektiğinizde oluşur. Kumlanma, fotoğraftaki karanlık alanlar (parlaklık kumlanması) veya ayrı renk kanalları (krominans kumlanması) üzerinde küçük noktalardan oluşan benekli bir desen gibi görünür. DPP, RAW dosyasında kayıtlı olan ISO ve pozlama bilgilerini okur ve pürüzsüz, net ve detayları iyi görüntüler sunacak, etkili bir dengeleme için kumlanma azaltma ayarlarını otomatik olarak optimize eder. Fotoğraflarınızın son görünümünü belirlemek için Görüntü Ayrıntılarını Ayarla (Adjust Image Detail) sekmesinde ince ayar yapabilirsiniz. Kumlanmanın çok fazla azaltılması, ayrıntıların bulanık görünmesine neden olur. Kumlanmayı ve kumlanma azaltma sonuçlarını doğru şekilde görüntülemek için görüntüyü yakınlaştırmak her zaman en iyisidir.
Tüm dijital görüntülerde netleştirme yapılarak ayrıntıların kenarlarındaki kontrastın artırılmasıyla daha net görüntüler elde edilebilir ancak netleştirme ile odak dışı bir görüntü düzeltilemez.
DPP'de iki netleştirme aracı bulunur. Hızlı kaldırma için temel Netlik (Sharpness) aracını kullanın ancak daha fazla kontrol için Güç (Strength), Ayrıntı (Fineness) ve Eşik (Threshold) seçeneklerini ayrı ayrı ayarlamanızı sağlayan Bulanıklık Maskesi (Unsharp Mask) seçeneğini deneyin. Üç parametreyle netleştirme miktarını belirleyebilir ve görüntünün hangi bölümlerini etkileyeceğini ayarlayabilirsiniz. Tüm parametreleri eşleştirmeniz gerekmez. Ayarladığınız her parametrenin efektlerini görmek için denemeler yapın. Aşırı netleştirme, kontrast kenarları boyunca bir hale efekti görünmesine neden olur. Yine, sonuçları değerlendirmek için her zaman görüntüyü yakınlaştırın. Ekranda görüntüleme için daha az netleştirme; net ve ayrıntılı baskılar almak için ise daha fazla netleştirme gerekir.
RAW görüntünüzü işlerken seçtiğiniz ayarlar kopyalanıp diğer görüntülere yapıştırılabilir. Bu, benzer çekimlerde çalışma sürecini hızlandırır. Düzenle (Edit) > Seç'e (Select) gidin ve formül ayarlarını kopyalayın, fotoğraftan kopyalamak istediğiniz ayarları seçin ve Tamam'a (OK) öğesine tıklayın. Ardından, görüntü tarayıcısı penceresinden başka bir veya birden fazla görüntü seçebilir ve Düzenle (Edit) > Formülü yapıştır (Paste recipe) seçeneğini kullanarak formülü tümüne yapıştırabilirsiniz.
Formüller gelecekte kullanılmak üzere bilgisayarınızda bir dosyaya da kaydedilebilir. Düzenle (Edit) > Formülü dosyaya kaydet (Save recipe in file) seçeneğine gidip kaydedin, kayıtlı formülü yeni bir görüntüye uygulamak için Düzenle (Edit) > Formülü dosyadan oku ve yapıştır (Read and paste recipe from file) seçeneğine gidin.
Görüntülerinizde yaptığınız değişiklikler DPP'den çıktığınızda otomatik olarak RAW dosyasına kaydedilir. Bu, dosyayı daha ileri bir tarihte yeniden açıp formülü kopyalamanızı sağlar. RAW dosyalar farklı bir konuma taşınsa bile bu değişmez; formül RAW dosyasıyla birlikte taşınır.
Bir RAW dosyasını işlemeyi tamamladıktan sonra düzenlenen son görüntüyü kaydetmeniz gerekir. JPEG ve TIFF olmak üzere seçebileceğiniz iki dosya formatı vardır. JPEG dosyaları, paylaşımı kolay olan ve herhangi bir yazılım tarafından açılabilen daha küçük dosyalardır. TIFF maksimum kalite içindir ve büyük baskılar için idealdir. Tek bir görüntü için Dosya (File) > Dönüştür ve kaydet (Convert and save) seçeneğine gidin veya birden çok görüntü için ihtiyacınız olanları seçin ve Dosya (File) > Toplu işlem (Batch process) seçeneğine gidin. Dosya türünü (JPEG veya TIFF) ve görüntülerin kaydedileceği konumu seçin. Toplu işleme ile görüntüleri yeniden boyutlandırabilir ve yeniden adlandırabilirsiniz. Arka planda toplu işleme yapılırken DPP'yi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Seçeceğiniz yüzlerce, hatta binlerce fotoğraf olduğunda, bunları organize etmenin bir yolunu bulmanız gerekir. DPP'de gelecekte en iyilerini hızlıca bulmak için onay işaretlerini, yıldız puanlarını veya her ikisini de kullanabilirsiniz. Bunları hızlı bir şekilde eklemek için Hızlı Kontrol (Quick Check) aracını seçin, bir görüntünün küçük resmine tıklayarak seçim yapın ve ardından ilgili yıldız puanını veya onay işaretlerini eklemek için klavyenizde 1 - 5 arasındaki sayı tuşlarına dokunun. Yıldız puanları fotoğraf makinesi içinde eklendiğinde DPP'de de görünürler ancak değiştirilebilirler. Onay işaretleri yalnızca DPP içinde görünür. Verdiğiniz puanlara göre görüntüleri sıralayabilir, seçebilir ve filtreleyebilirsiniz. En iyi fotoğraflarınızı belirlemek için puanlarınızda tutarlı olmanız, ileride en iyi fotoğraflarınızı daima kolayca bulmanızı sağlayacaktır.
Canon'un ücretsiz bulut hizmeti image.canon, fotoğraflarınızı doğrudan fotoğraf makinenizden depolamak ve ardından diğer web hizmetlerine veya cihazlarınıza aktarmak için mükemmel bir yerdir. Wi-Fi özellikli en yeni Canon fotoğraf makineleri, görüntüleri otomatik olarak bile yükleyebilir.* Uyumlu fotoğraf makinelerinden* image.canon'a aktarılan RAW görüntüler, DPP ile düzenleme için bilgisayarınıza otomatik olarak indirilebilir.
Her yeni beceride olduğu gibi mükemmele ulaşmak için pratik yapmak gerekir. Bu makalede sıralanan araçlar ile denemeler yapın ve her bir aracın neler yapabileceğini tam olarak kavramak için ayarların sınırlarını zorlayın. Birkaç görüntüyü düzenledikten sonra, yaptığınız çekimleri iyileştirmek için yapmanız gerekenleri hemen fark edeceksiniz. Görüntülerinizde kusurları nasıl düzeltebileceğinizi öğrenmeniz daha iyi bir fotoğrafçı haline gelmenizi de sağlayabilir.
Yazan: Brian Worley
*Tüm Canon fotoğraf makineleri otomatik arka plan aktarımını desteklemez ve bunların tümü RAW (CR2) görüntüleri doğrudan yüklemez. Diğer uyumlu Wi-Fi özellikli Canon fotoğraf makineleri doğrudan image.canon'a kolay ve manuel aktarım olanağı sunar. Uyumlu fotoğraf makinelerinin tam listesi için lütfen http://image.canon adresini ziyaret edin. Uyumlu fotoğraf makinelerinin Wi-Fi üzerinden internete bağlı olması gerekir.
Canon fotoğraf makinenizden cihazlarınıza ve web hizmetlerine sorunsuz görüntü ve video aktarımı.
Uzaktan çekim yapmak ve fotoğrafları kolayca paylaşmak için Canon fotoğraf makinenizi Apple veya Android cihazınıza bağlayın.
İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.
İpuçları ve Teknikler bölümüne geri dönDÜZENLEME TEMELLERİ
Manzara fotoğraflarınızı sanat eserlerine dönüştürecek düzenleme teknikleri.
DÜZENLEME TEMELLERİ
Özel günlerde yaptığınız çekimleri bu basit fotoğraf düzenleme ipuçlarıyla iyileştirin.
TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ
Bu görüntü kompozisyonu kurallarını uygulayarak fotoğraflarınızı daha ilgi çekici hale getirin.