Flaşlı fotoğrafçılık zor gibi görünebilir ama aslında flaş, kullanımı oldukça kolay olan bir kittir. Amacı, görüntünüzün belirli kısımlarını doğru anda ışık vurgusuyla öne çıkarmaktır. Bazen karanlık ortamlarda flaş kullanılması gerekebilir ancak diğer zamanlarda flaşı, farklı bir görünüm oluşturmak için ortam ışığıyla birlikte de kullanabilirsiniz. Tek bir Speedlite flaş, özellikle aksiyon ve spor fotoğrafçılığında çok çeşitli yaratıcı seçenekler sunabilir. Hareketi dondurmayı, hareket bulanıklığını çekmeyi veya her ikisini birden tek karede yakalamayı seçebilirsiniz.
Flaş kullanımında yeniyseniz veya yaratıcı aydınlatma tekniklerinizi geliştirmenin yeni yollarını arıyorsanız buradaki ipuçlarıyla Speedlite'ı göz alıcı aksiyon ve spor fotoğrafları çekmek için kullanabilirsiniz.
Speedlite flaşlar kullanarak aksiyon fotoğraflarınızı ileriye taşıyın
1. Yüksek hızlı senkronizasyon ile hareketi dondurun
Flaş ile birlikte kullanıldığında çoğu fotoğraf makinesinin maksimum enstantane hızı 1/200 saniye ile sınırlıdır. Bu hız, çok hızlı hareket eden konuları dondurmak için yavaş kalabilir. Ancak fotoğraf makineniz ve flaşınız uyumluysa (burada kullanılan Canon EOS RP ve Canon Speedlite 600EX II-RT gibi) yüksek hızlı senkronizasyon modunda (HSS) çekim yapabilirsiniz. Bu sayede çok daha yüksek enstantane hızlarını kullanabilirsiniz.
Etrafta yürüyen insanları yakalamak için 1/250 saniyelik enstantane hızı yeterlidir. Ancak konunuz bir koşucu veya kaykaycı gibi daha hızlı hareket eden biriyse aksiyonu bulanıklık oluşmadan yakalamak için 1/1.000 saniye daha uygundur. HSS modunda flaş, fotoğraf makinesinin iki deklanşör perdesi ile aynı anda çalışmak için gözle görülemeyecek kadar hızlı şekilde ışık göndermek zorunda kalır. Bu da, enstantane hızı arttıkça flaşın maksimum gücünün azaldığı anlamına gelir. Yine de aksiyon fotoğrafları çekerken konunuzu aydınlatmak istiyorsanız HSS çok faydalı olabilir.
2. Harici flaş ile derinlik katın
Harici flaş kullanmak için Canon Speedlite Aktarıcı ST-E3-RT ve Canon Speedlite Aktarıcı ST-E3-RT (Sür. 2) gibi kablosuz flaş tetikleyicilerinden faydalanabilirsiniz. Speedlite'ı standa veya tripoda sabitledikten sonra flaşı pozlamanızla eşleşecek gücün otomatik olarak belirlendiği E-TTL moduna ayarlayın veya manuel güce ayarlayıp konunuz için doğru flaş çıkışını belirlemek üzere test çekimi yapın.
3. Konunuzu öne çıkarmak için ortam ışığını yetersiz pozlayın
Flaş ile gün ışığını birlikte kullanırken iki ışık kaynağı arasındaki oranı ayarlamak için denemeler yapabilirsiniz. Örneğin gün ışığıyla aydınlatılan ortamı bilinçli olarak yetersiz pozlayabilir ve konunuzu vurgulayıp öne çıkarmak için flaşı kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için başlangıçta flaşı açmayın ve yetersiz pozlama ile ortam ışığını karanlık ve kasvetli hale getirecek manuel pozlama seviyesini belirleyin. Ardından flaşı açın ve manuel güce ayarlayın.
Çektiğiniz sahne için doğru çıkış değerini bulmak üzere birkaç test çekimi yapın. Bunun gibi parlak gün ışığını bastırmak için yüksek bir çıkış değeri kullanmamız gerekir. Bu nedenle flaşınızı 1/1 tam güce ayarlayarak başlayın ve ardından çok baskın görünüyorsa azaltın. Çıkış değerini değiştirmenin yanı sıra flaşı konumuza yaklaştırarak veya konumuzdan uzaklaştırarak da ışığın gücünü ayarlayabiliriz. Bu şekilde kullanıldığında Speedlite, konunun etrafında atmosferik bir ışık alanı yaratabilmemizi sağlar.
4. Flaşı arka perde senkronizasyonuna ayarlayarak iz oluşturun
Uzun pozlama sırasında flaşı kullandığınızda bulanıklık ve netliği dinamik bir şekilde bir araya getirebilirsiniz. Kadrajda yakaladığınız hareket bulanıklık yaratırken kısa flaş parlaması, konuyu pozlamanız içerisinde dondurur. Flaşın pozlamanın başında mı yoksa sonunda mı kullanılacağını seçebilirsiniz. Genellikle en iyi uygulama, flaşı arka perde moduna ayarlayarak sonda kullanılmasını sağlamaktır. Bu şekilde bulanıklık, konunuzun arkasında iz yaratır. Arka perde modunu kullanmak için Canon Speedlite'ınızdaki senkronizasyon düğmesine üç ok simgesi görüntülenene kadar basın.
5. Kaydırma yaptığınız çekimlerde konunuzu netleştirmek için flaş kullanın
Fotoğraf makinesini konunuzu takip ederek kaydırmak, bulanıklık ve netliğin muhteşem bir kombinasyonunu oluşturur. Zamanlama doğru olduğunda konu net görünürken sahnenin geri kalanı bulanıklaşır. Kaydırma flaş kullanmadan da yapılabilir ancak flaşla yapıldığında konu daha net ve belirgin görünür. Flaşı arka perde senkronizasyonu moduna ayarlayın, enstantane önceliği modunu kullanın ve enstantane hızını yaklaşık 1/30 saniyeye (veya araçlar gibi hızlı hareket eden konularda daha yüksek bir hıza) ayarlayın. Hazır olduğunuzda fotoğraf makinesini hareketi takip edecek şekilde kaydırın. Konuyu net bir şekilde yakalamak için birkaç deneme yapmanız gerekebilir ancak bu, yaratacağınız hız ve hareket hissine değer.
6. Birleştirilmiş bir görüntü oluşturmak için hızlı flaş parlamalarını kullanın
ÇOKLU mod, arka arkaya hızlıca flaş patlatan yaratıcı bir Speedlite ayarıdır. Uzun pozlamayla birlikte kullanıldığında konunuzu kadraj içinde birden fazla konumda yakalayabilirsiniz. Bu yöntemin zorluğu, aynı çift pozlamada olduğu gibi aydınlık alanların kesişerek birbirine karışmasıdır. Bu nedenle konunuzu karanlık bir arka plan üzerinde ya da gece vaktinde ve tek bir yöne doğru hareket ederken çekmeniz en iyi sonuçları verir.
Bu tekniklerde uzmanlaştıktan sonra daha fazla ilham almak için profesyonel ekstrem spor fotoğrafçısı ve Canon Elçisi Lorenz Holder'ın aksiyon fotoğrafçılığında flaş kullanımına dair en iyi ipuçlarını1 öğrenebilir veya profesyonel aksiyon fotoğrafçısı Dave Mackison'ın Speedlite EL-1 ile çekimlerine2 göz atabilirsiniz.
Yazan: James Paterson
- Yalnızca İngilizce olarak sunulur.
- Yalnızca belirli dillerde sunulur.
İlgili Ürünler
-
EOS R8
Tam kare fotoğrafçılığa ve videoya geçerek yaratıcılık hedeflerinizi gerçekleştirin. -
Speedlite Transmitter ST-E3-RT (Ver.2)
Uyumlu radyo frekanslı Speedlite flaşlarla 30 metreye kadar mesafeleri aydınlatın. EL-1 için ek uzaktan kumanda özellikleri.