Odak yığma, birbirinden biraz farklı odak mesafelerinde birden fazla çekim yapıp ("basamaklama") ardından bunları tek bir görüntüde karıştırarak veya "yığarak" bir konunun veya sahnenin daha büyük bir bölümünün odakta olmasını sağladığınız bir çekim yöntemidir. Görüntülerinizi düzenleme yazılımı kullanarak veya Canon fotoğraf makinelerindeki dahili odak yığma araçlarını kullanarak birleştirebilirsiniz.
Konunuza çok yakın çekim yaparken, mümkün olduğunca fazla ışığın girmesi için genellikle geniş diyafram açıklığı (düşük f değeri) kullanırsınız. Ancak bu size çok dar bir alan derinliği sağlar, yani konunun veya sahnenin büyük bir kısmı odak dışında kalır. Odak yığma, makro fotoğrafçılığında gizli güzelliklerle ve ince ayrıntılarla dolu bir dünyanın kapılarını aralayabilir ancak bir sahnenin önden arkaya kadar net olmasını istediğiniz manzara fotoğrafları için de idealdir.
On yılı aşkın bir süredir doğayla ilgili yayınlar için çekim yapma deneyimine sahip olan profesyonel makro fotoğrafçısı Matt Doogue, manuel odak yığma konusunda uzman. Bununla birlikte, Canon'un EOS R Sistemi aynasız fotoğraf makinelerindeki son teknoloji özellikler, hiç düzenleme yapmadan aynı sonucu elde etmenize yardımcı olabilir. Canon EOS R7 ve EOS R10'un dahili odak basamaklama ve yığma özelliklerini kullanarak minimum çabayla büyüleyici yakın çekimler elde etmek mümkündür.
Odak yığma için en iyi başlangıç seviyesi makro kitini seçmek önemlidir ancak bunu kullanmak için pratik yöntemlere de ihtiyacınız vardır. Bu kılavuzda, Matt'in hem manuel olarak hem de fotoğraf makinesinin dahili özelliklerinden yararlanarak, etkileyici doğa çekimleri için odak yığmayı nasıl kullandığını keşfedeceksiniz. Makro çekim ile ilgili ipuçları ve en yeni Canon EOS R Sistemi serisi ile kısa süre içinde güçlü ve son derece net fotoğraflar çekeceksiniz.
TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ
Odak yığma için başlangıç kılavuzu
Odak tarama
Görüntülerinizi yığmak için kullandığınız yöntemden bağımsız olarak, bu işlemin ilk aşaması, fotoğrafını çektiğiniz konunun tam alan derinliğini yakalamak için farklı odak ayarlarında bir dizi fotoğraf çekmektir. Buna odak basamaklama adı verilir ve hemen hemen her Canon EOS R Sistemi fotoğraf makinesi, odak mesafesinin her seferinde artırıldığı bir dizi çekim yapıp daha sonra bunları birleştirmenize olanak vererek bu işlemi otomatikleştiren bir özelliğe sahiptir.
"Basamaklama özelliği, konunuz üzerindeki en yakın odak noktasından başlayarak çalışır," diye açıklıyor Matt. "Lensin odak mesafesini otomatik olarak değiştirip menüden seçtiğiniz her artışta bir çekim yaparak sahneyi etkili bir şekilde küçültür."
Lensinizin otomatik odaklama (AF) moduna ayarlandığından emin olmanız gerekir. Kullandığınız lensin AF/MF düğmesi yoksa AF modunu fotoğraf makinesi menüsünden ayarlayabilirsiniz. Geniş açılı lens kullanmak, nihai görüntüyü, konunun tamamının kadrajda kalmasını sağlayacak şekilde kırpmanızı sağlar.
Matt, odak basamaklama menüsünü ayarlamanın ve kullanmanın çok kolay olduğunu fark etmiş. "Birkaç odak yığma işlemi yaptıktan sonra her seçeneğin ne işe yaradığını anlıyorsunuz," diyor.
Hazır olduğunuzda, fotoğraf çekmeye başlamak için deklanşör düğmesine basmanız yeterlidir. LCD ekranın üst köşesindeki bir sayaç, kalan fotoğraf sayısını gösterir.
Fotoğraf makinesinde odak yığma
Canon EOS R7 ve EOS R10 ayrıca, görüntü sekansınızı fotoğraf makinesinde otomatik olarak istifleyerek ve bilgisayarda işleme ihtiyacını ortadan kaldırarak süreci kolaylaştırır. Matt, "Fotoğraf makinesinde kompozit görüntü oluşturma özelliği oyunun kurallarını değiştiriyor," diyor. "Her bir görüntü, derinlik birleştirme uygulanmış bir görüntü ile birlikte kaydediliyor, böylece sonuç hemen ortaya çıkıyor. Ancak, fotoğraf makinesi yığındaki her bir kareyi sakladığı için bunları kendiniz de işleyebilir veya ayrı ayrı kullanabilirsiniz."
EOS R7'deki her pozlama modunda, dahili odak yığma yapılabilir. "Manuel (M) modu kullanmanızı öneririm çünkü bu size fotoğraf makinenizin tam kontrolünü verir ve nihai görüntünün nasıl olacağını belirleme olanağı sağlar," diyor Matt. "Elde çekim yaparken fotoğraf makinesinin sarsılmasını önlemek için daha yüksek bir enstantane hızı gerekir. Bu, daha yüksek bir ISO ve daha geniş bir diyafram açıklığı ayarı ile elde edilebilir."
Ayarlarınızdan memnun kaldığınızdan emin olmak için test çekimi yapmak iyi bir fikirdir; fotoğraf makinesini sabit tutmak da önemlidir. Matt, "Kadrajın hareketi üzerindeki etkimi en aza indirmek istediğim için hemen hemen her zaman dahili yığma özelliği ile birlikte bir tripod kullanıyorum," diye açıklıyor. Ancak bu, canlı konular için ideal değildir. "Bu durumda, daha yüksek bir enstantane hızı ve daha yüksek bir ISO değeri, fotoğrafçıdan kaynaklanan istenmeyen hareketlerin etkisini azaltmaya yardımcı olur," diye ekliyor. EOS R7'nin dahili görüntü sabitleme özelliği, Matt'e elde çekim yapmak için ekstra bir yol sunuyor.
Çekmeniz gereken kare sayısı konuya bağlıdır ancak dahili odak yığma özelliğiyle Matt, bir tuz taneciği gibi küçük konular için bile yüzlerce kareyi birleştirebiliyor. "Yatay odak yığma için doğal olarak daha dar bir diyafram açıklığı veya daha geniş bir alan derinliği kullanırsınız. Böylece, özellikle tek seferde daha büyük odak alanları yakaladığınız için çok sayıda kare çekmenize gerek kalmaz," diyor Matt. Ayrıca, makro çalışmalarında, odak yığma sırasında çok dar bir alan derinliği kullanılmasının görüntülerinizin kalitesini sınırlayan bir optik efekt olan ışık kırılmasına ve ışık kaybına yol açabileceğini de ekliyor.
Dahili odak yığma işlevine sahip bir fotoğraf makineniz yoksa Canon'un özel bir Derinlik Birleştirme aracı sunan Digital Photo Professional (DPP) yazılımı gibi bir yazılım kullanarak görüntülerinizi birleştirebilirsiniz. "DPP, her bir görüntünün en keskin kısımlarını hizalayıp birleştirerek daha geniş alan derinliğine sahip nihai bir görüntü oluşturur," diyor Matt.
Digital Photo Professional
DPP'de odak yığma
Manuel odak yığma
Matt, Canon EOS R7 ve EOS R10 ile zaman kazandıran teknolojiyi benimsemiş olsa da, manuel odak yığmanın hala faydalı olduğuna inanıyor. "Geleneksel odak yığma yöntemi en zor yöntemdir ancak yaratıcılık için daha fazla alan sağlar ve bu yönteme herkes erişebilir," diyor. "Bazı dahili özellikler flaş ünitesiyle çalışmadığı için ışık seçimi konusunda da daha fazla özgürlüğe sahip olursunuz."
Canon fotoğraf makineniz odak basamaklama veya dahili odak yığma özelliğine sahip değilse manuel odak yığmayı denemek kolaydır. Matt, "İlkeler aynı, tek fark kullanıcının her bir çekimi yapıp bunları yığılmış, kompozit bir görüntü olarak işlemesinin gerekmesi," diye açıklıyor. Manuel pozlama ve odak çok önemlidir. "Otomatik odaklamayı (AF) kapatın ve konunuzun en yakın noktasına manuel olarak odaklanın," diyor. "Fotoğraf makinenizin Canlı Kontrol modunu kullanarak konuyu yakınlaştırın ve mümkünse hassas odaklama yapın."
Işık seçenekleri
Odak yığma için hangi yöntemi kullanmayı seçerseniz seçin ışıklandırma önemlidir. Yeterli ışık olmadığında enstantane hızı hareketi dondurmaya yetmeyecek kadar düşük olabilir; çok fazla ışık olduğunda ise sert bir görüntü ortaya çıkabilir. Matt'e göre, "Doğal ışık, bir konunun parlaklığını ve renklerini korumak için mükemmeldir. Harici ışık kaynakları kullanıldığında bunlar donuklaşabilir."
Matt, gün ışığı yeterli olmadığında harici ışık kaynakları kullanıyor. "Sabit ışıklar (LED'ler) ulaşılabilirdir, hafiftir ve konunuzun etrafında herhangi bir yere yerleştirilebilir. Bu sayede daha dinamik açılar elde edebilirsiniz," diyor.
Matt odak yığma ayarlarını çok değiştirmiyor ancak diyafram açıklığını konunun boyutuna, kaç yığın gerektiğine ve büyütmeye bağlı olarak ayarlıyor. "ISO değerim flaş kullanırken genellikle 320 civarında; enstantane hızım ise yaklaşık 1/160 saniye," diyor.
Canon'un odak basamaklama menüsü, birden fazla görüntüyü yakalama sırasında tahmin yürütme gerekliliğini ortadan kaldırırken Canon EOS R10 ve EOS R7'nin son teknoloji dahili derinlik bileştirme işlevi, çekim sonrası işleme ihtiyacını ortadan kaldırarak ve kompozisyon ile pozlama gibi daha yaratıcı kararlara odaklanmanıza olanak vererek süreci basitleştirir. Manuel odaklama, en yüksek düzeyde kontrole ihtiyacınız olduğunda bile ideal bir yaklaşımdır.
Matt, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, odak yığmanın sıradan bir görüntüyü muhteşem kıldığını düşünüyor. "Odak yığma sıradan olanı sıra dışı hale getirir," diyor. Canon'un kullanımı kolay odak yığma araçları, makrodan manzaralara kadar her türlü fotoğrafta, önden arkaya kadar son derece net görüntüler yakalamanızı sağlar.
Yazan: Lauren Scott ve Andrea Ball
İlgili Ürünler
-
Aynasız Fotoğraf Makineleri
EOS R7
Heyecan verici hızı ve görüntü kalitesini, geleceğe yönelik tasarlanan taşınabilir APS-C gövdesinde bir araya getiren bu fotoğraf makinesiyle vahşi doğayı keşfedin. -
Aynasız Fotoğraf Makineleri
EOS R10
APS-C boyutlu sensörle geliştirilen bir aynasız EOS R Sistemi fotoğraf makinesi ile fotoğraf ve video çekimlerinizi bir üst seviyeye taşıyın. -
Makro Lens
RF 100mm F2.8L Macro IS USM
Profesyonel bir RF makro lens olan RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, L serisi kalitesiyle elde çekilen gerçeğinin 1,4 katı görüntüler ve etkileyici portreler için idealdir.
İlgili Makaleler
-
MAKRO FOTOĞRAFÇILIK
Makro için en iyi başlangıç kiti
Detaylı makro fotoğraflar için fotoğraf makinesi, lens ve aksesuar seçimi.
-
MAKRO FOTOĞRAFÇILIK
Makro fotoğrafçılığa dair ipuçları
Makro fotoğrafçılık artık çok kolay. En iyi kiti, ipuçlarını ve teknikleri keşfedin.
-
MAKRO FOTOĞRAFÇILIK
Makro yiyecek fotoğrafçılığı
Canon makro lensleri kullanarak yiyeceklerle ilginç soyut fotoğraflar oluşturun.
-
MANZARA FOTOĞRAFÇILIĞI
Manzara çekimine yönelik en iyi ipuçları
Manzara fotoğraflarınızı bir üst seviyeye çıkarmaya yardımcı olacak çekim tekniklerini keşfedin.