Manzara fotoğrafçılığında, fotoğraf makinenizi sabit tuttuğundan tripodlar çok kullanışlı olabilir. Böylece, özellikle düşük ışıkta çekim yaparken enstantane hızlarının titremiş görüntülere neden olması konusunda endişe duymazsınız. Ancak tripodlar çok ağır olabilir ve özellikle uzun yürüyüşlere çıktığınızda yanınızda taşımak rahatsızlık verebilir. Modern bir fotoğraf makinesi, doğru ayarlar ve biraz beceri ile güzel bir manzarayı fotoğraflamak için bir sonraki dışarı çıkışınızda tripodunuzu evde bırakabilir ve onun yerine yanınıza bir kahve termosu veya atıştırmalık alabilirsiniz.
Tripod olmadan manzara çekimi yapma
1. Sabit durun ve vücudunuzu kullanın.
Olağanüstü netlikte fotoğraflar ile fotoğraf makinesi sarsıntısıyla mahvolan fotoğraflar arasındaki fark fotoğraf makinesini tutma şeklinize bağlıdır. Fotoğraf makinesini sabit tutmak için sol elinizin tersini lensin altına yerleştirin ve dirseğinizi vücudunuzun yanında sabit tutun. Böylece fotoğraf makinesini desteklemek için sağlam bir zemin oluşturursunuz.
Hareket bulanıklığını engellemek için vücudunuzu farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Oturun ve kolunuzu desteklemek için dizinizi kullanmayı deneyin. Alternatif olarak, boyun askısını da kullanabilirsiniz. Canlı Kontrol özelliğini devreye alın ve boyun askısı iyice gerilinceye kadar fotoğraf makinesini vücudunuzdan uzaklaştırın. Boynunuzu zorlamamaya özen gösterin.
2. Sabitlemeyi devreye alın.
Lens sabitleme, ellerinizin doğal hareketini yumuşatarak fotoğraf makinesi titremesini azaltır. Böylece düşük enstantane hızlarında elde çekim yapmak daha kolay hale gelir. Genellikle elde çekim yapmanın kuralı, yalnızca odak uzaklığına eşit veya daha yüksek hızlarda yapılmasıdır. Örneğin, 50 mm'lik lens kullanırken saniyede 1/50 değerinin altına düşmemelisiniz. Ancak lens sabitlemeyi devreye aldığınızda bundan daha düşük değerler kullanabilirsiniz. Canon'un, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ve RF 35mm F1.8 Macro IS STM gibi yeni başlayanlara uygun RF serisi lensleri, aynasız gövde ile iletişim kuran gelişmiş sabitlemeye ve daha iyi sensör hareketine imkan tanıyan daha geniş RF yuvasına sahiptir.
3. Fotoğraf makinenizi koyacak bir yer bulun.
Dışarıdayken fotoğraf makinenize sağlam bir temel sunarak enstantane hızınızı daha da düşürmenizi sağlayacak platformlar ve doğal yerler bulmak kolaydır. Fotoğraf makinenizi uzun pozlamaya ayarlarken DSLR'lerde fotoğraf makinesinin sarsılmasına sebep olabilen ayna yansımasını (sensörü ortaya çıkarmak için aynanın döndürülmesinden kaynaklanır) dikkate alın. Fotoğraf makinenizin menüsünde ayna kilidini ayarlayın veya fotoğraf makinenizde bu özellik yoksa Canlı Kontrol özelliğini devreye alın. Elbette EOS RP gibi aynasız gövdelerde böyle bir sorun yoktur. Deklanşör düğmesine basmak da titremeye yol açabilir. Bu nedenle iki saniyelik zamanlayıcı ayarlayın, uzaktan kumandalı deklanşör kullanın veya Canon Camera Connect uygulamasını kullanarak fotoğraf makinesini uzaktan tetikleyin.
4. Yer değiştirin ve denemeler yapın.
Manzara fotoğrafçılığında tripodunuzu koymak için her zaman bir yer bulabilirsiniz ancak bazı durumlarda tripod kullanmamak daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlayabilir. Tripodun görevi hareketi kısıtlamaktır ancak fotoğraf makinenizi elde tutarken farklı konumlar denemekte, değişik açılardan çekim yapmakta ve yaratıcılığınızı konuşturmakta özgür olursunuz. Tek noktada durursanız dikkat çekici bir ön plan ve üçte bir kuralına uyan bir kare bulsanız bile görüntülerinizde canlılık olmayabilir.
5. Otomatik ISO'yu devreye alın.
Birkaç yıl önce ISO değerini 1.600'e yükseltmek akıllara bile gelmezdi ancak günümüzde modern sensörler düşük ışıkta çok daha iyi performans gösteriyor. Böylece bu seviyelerde bile son derece net görüntüler elde etmek artık mümkün. Basit bir stok pozlama ayarı için Manuel Mod, Otomatik ISO ve odak uzaklığına eşit veya daha yüksek bir enstantane hızı seçin. Fotoğraf makinesi, ISO değerini sahnenize göre uyarlar. Böylece enstantane hızı ve diyafram açıklığı konusunda yaratıcı seçimler yaparken kendinize güvenebilirsiniz.
Canon'un EOS R6 gibi daha gelişmiş aynasız fotoğraf makineleri, 8 stop'a kadar IS elde edilmesi için lens içindeki optik IS'den bağımsız olarak veya optik IS ile birlikte çalışan gelişmiş dahili görüntü sabitleyiciye (IBIS) sahiptir. Böylece tripod olmadan saniyelik pozlamalar yapmanıza imkan tanır.
Yazan: James Paterson
İlgili Ürünler
-
RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Seyahat, manzara ve daha fazlası için her gün kullanabileceğiniz küçük, güzel ve hafif RF serisi 24-50 mm zoom lens. -
EOS R8
Tam kare fotoğrafçılığa ve videoya geçerek yaratıcılık hedeflerinizi gerçekleştirin. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Geniş açılı perspektif, yakın odaklama ve Hibrit IS için hızlı diyafram açıklığına sahip 35 mm f/1,8 MAKRO lens. -
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Tam kare aynasız fotoğraf makinesi tutkunları için ideal günlük lens. Kullanım kolaylığı, düşük ağırlık ve kompakt boyut sunan RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sayesinde fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşıyın. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Manzara fotoğrafçılığı, vlog çekimi, iç mekan çekimi ve harika makro görüntüler için ideal olan kompakt, hafif 24 mm sabit lens. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Şehir manzaraları, doğa manzaraları, mimari ve hareket halindeyken vlog dahil her türlü seyahat çekimi için ideal olan kompakt ve hafif RF 15-30 mm zoom.