Kusursuz ve profesyonel görünen stüdyo çekimleri oluşturmak için özel stüdyoya veya pahalı flaş setlerine sahip olmak zorunda değilsiniz. Birkaç basit parçalık bir kit ve çekim alanı ile herkes evinde basit bir stüdyo kurabilir. Asgari kit ve masraf ile bunu nasıl yapabileceğinizi burada anlatıyoruz. Aynı zamanda, ışık düzenleyicileri kullanmak ve flaş pozlamasını ayarlamak gibi stüdyo fotoğrafçılığının temellerini de keşfedeceğiz. Basit beceriler ve doğru ekipman ile üstün kaliteli portrelerden kusursuz ürün çekimlerine, natürmort sanatlardan çok daha fazlasına kadar çeşit çeşit çarpıcı görüntüler oluşturabilirsiniz.
Kendi ev stüdyonuzu kurma yöntemleri
1. Temel kit listesi
Bu tür bir basit ev stüdyosu düzeneğiyle hem tasarruf edebilir hem de kurulumu toplayarak yerden kazanabilirsiniz. Temelde, fotoğraf makineniz dışında, yerleştirip harici olarak patlatabileceğiniz bir ya da iki Speedlite flaş yeterlidir. Flaşınızı tutmak için ışık standı idealdir ancak ayrı bir tripod da (birçok Speedlite ile birlikte gelen plastik stand, tripod dişine vidalanabilir) kullanabilirsiniz. Basit, beyaz bir şemsiye, hoş bir aydınlatma elde etmek için hem hesaplı hem de etkili parçalardan birisidir. Şemsiyeyi standa tutturmak için şemsiye tutacağı gibi bir araca ihtiyacınız olacak. Son olarak, kablosuz tetikleyicileri kullanarak harici flaşları patlatmanız gerekir. Alternatif olarak, iki uyumlu Speedlite'ınız varsa birini fotoğraf makinesinin flaş yuvasına sabitleyip diğerini patlatmak için kullanabilirsiniz. Bunun bir diğer avantajı, harici flaşın gücünü uzaktan kontrol etme imkanı sunmasıdır. Canon fotoğraf makinenizin uyumlu bir açılır flaşı varsa bunu, harici Canon Speedlite'ı tetiklemek ve kontrol etmek için de kullanabilirsiniz.
2. Alanı seçme
Düz beyaz veya krem rengi duvarı olan bir oda, ev stüdyosu kurulumu için idealdir. Düz bir duvarınız yoksa duvara beyaz bir çarşaf tutturabilir veya daha iyi bir alternatif olarak, bunun gibi açılabilir bir arka plana yatırım yapabilirsiniz. Çekim yapacağınız odayı seçerken, ışığı yükseltmenize olanak sağlayan ve konunun yüzünü yukarıdan ışıklandırabileceğiniz (bu şekilde bir ışıklandırma genellikle daha hoş görünür) yüksek tavanlı bir oda seçmek daha iyidir. Işığın yansıdığı her yüzeydeki rengin bir kısmını aldığını unutmayın. Duvarlardaki renk koyu bir renkse konunuza düşen ışığın rengini değiştirebilir.
Ancak kendinizi tek bir odayla da sınırlandırmayın. Fotojenik merdivenleriniz varsa burayı grup çekimleri için harika bir konum olarak kullanabilirsiniz. Konunuza yukarıdan bakarak çekim yapmak oldukça hoş ve rahat portre çekimleri oluşturabilir.
3. Portre lensi seçimi
Farklı odak uzaklığına sahip lensler konunuzun görünümünü önemli ölçüde etkiler. Geniş açılı lensler özellikle yakın çekimlerde kullanıldığında burnu ve alnı doğal görünmeyecek şekilde uzatarak kişinin yüz hatlarını olduğundan daha farklı gösterebilir. Olduğundan farklı gösteren perspektifler bazen faydalı bir biçimde değerlendirilebilir ancak genellikle daha uzun odak uzaklıkları göze daha hoş gelir. Bu nedenle kitinizdeki zum lensini kullanıyorsanız geriye bir adım atıp lensin daha uzun ucuyla yakınlaştırın. Çok fazla portre çekimi yapmayı planlıyorsanız özel bir portre lensi kullanmayı tercih edin. Yüzü en hoş görünen ölçülerde çektiği için odak uzaklığı 85 mm (ya da kırpma sensörlü fotoğraf makinelerinde 50 mm) olan lens, portreler için ideal lens olarak kabul edilir.
4. Işık kaynağınızı genişletme
Speedlite flaş da bir ampul gibi nispeten küçük bir ışık kaynağıdır. Yaydığı ışık da keskin hatlara sahip olur, bu da keskin gölgelere ve koyu kontrastlara sebebiyet verir. Genellikle portrelerde ışığın yüze yumuşak bir şekilde yayılması istenir. Bir düzenleyici ile bu görünümü elde edebilirsiniz. Geniş bir pencerede olduğu gibi, bir şemsiye veya softbox benzeri basit bir düzenleyici ışık kaynağınızı artırır. Böylece ışık konunuzun üzerine yayılır ve gölgeleri hafif bir biçimde doldurur.
Şemsiyeyi konunuza doğru açılandırabilir veya ışığın konu üzerine yansıması için ters yöne konumlandırabilirsiniz. Işığı makul ölçüde yüze yakınlaştırmak, konu ile kıyaslandığında ışık kaynağını artırdığı için portrelerde genelde işe en fazla yarayan yöntemdir.
5. Pozlamayı ve flaş gücünü ayarlama
Flaş kullanımı, pozlama konusunda inanılmaz miktarda özgürlük sunar. Flaşınızı ortam ışığını bastıracak veya her ikisini de uyum içerisinde kullanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Flaş pozlamanız için bu basit stok ayarına göz atın: Flaşınızı Manuel (M) olarak ayarlayın ve gücü seçin (başlangıç için ¼ iyi bir ayardır). Pozlama ayarı olarak fotoğraf makinenizi Manuel pozlama moduna ve enstantane hızını 1/160 sn veya maksimum flaş senkronizasyon hızı neyse o değere ayarlayın.
ISO'yu 100'e ve diyafram açıklığını f/8 değerine ayarlayın. Test çekimi yapın ve yüze yansıyan doğru ışığı yakalayana kadar flaş gücünü ayarlamaya devam edin. Flaş gücünü, çıkışı ayarlayarak veya ışığı konunuza yakınlaştırıp uzaklaştırarak ayarlayabilirsiniz.
6. Flaşınızı konumlandırma
Portre çekimlerinde harici flaş kullanmanın en güzel yanlarından biri size verdiği kontroldür. Flaşı konumlandırdığınız yer, yüzün görünümünü önemli ölçüde etkiler.
7. Oranlarla denemeler yapma
Flaşlı fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız ikinci bir flaş ekleyin ve oranlarla denemeler yapın. Flaşlardan birini arka plana, diğerini ise konunun üzerine yönlendirmeyi deneyin. Düşük çıkışa ayarladığınızda arka flaş, arka planda hafif bir spot ışığı oluşturacaktır. Ancak yüksek çıkışa ayarladığınızda arka plan ışığı, parlak bir görünüm için arka planı bastırabilir. Elbette, ikinci flaşı konunuzun bazı kısımlarını ön plana çıkarmak için de kullanabilirsiniz. Örneğin, flaşı arkanızdan konuya doğru açılandırırsanız figürün hatları üzerinde çekici bir köşe ışığı oluşturabilirsiniz.
8. Jelatin kullanımı
İddialı renkler için flaşlarınıza jelatin takmayı deneyin. Bu uygun fiyatlı renkli asetatları, flaşınızın ön kısmına sabitleyerek konunuza yansıyan ışığı hafif renklendirmek veya stüdyo çekimleriniz için çarpıcı arka planlar yaratmak için kullanabilirsiniz. Renklerle denemeler yaparken, yardımcı malzemeleri ve kıyafetleri renk şemasına uygun şekilde nasıl kullanabileceğinizi düşünün. Ayrıca en iyi görünümü elde etmenize yardımcı olması için bir renk kartelası kullanın. Burada koyu mavi bere, çekime ikincil bir renk katıyor. Evde, kendi portrelerinize ilgi çekicilik ve karakter katmak için kullanabileceğiniz birçok yardımcı malzeme ve aksesuar bulabilirsiniz. Ayrıca kendi ışık düzenleyicilerinizi de tasarlayabilirsiniz. El işi fotoğraf aksesuarı hileleri makalemizden, karton kutudan ve folyo kaplı cips tüplerinden softbox ve spot ışık yapımı yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Üstelik, Speedlite'dan ışık yansıtmak ve konunuz üzerindeki gölgeleri yok etmek için birkaç karton ve folyodan kendi reflektörünüzü yapabilirsiniz.
Yazan: James Paterson
İlgili Ürünler
-
EOS R8
Tam kare fotoğrafçılığa ve videoya geçerek yaratıcılık hedeflerinizi gerçekleştirin. -
RF 50mm F1.8 STM
Geniş f/1,8 diyafram açıklığına sahip kompakt, sessiz ve hafif 50 mm RF sabit lens, yaratıcılığınızı çalışmalarınıza dökmek için idealdir. -
Speedlite 470EX-AI
EOS görüntülerinize güçlü ve hassas dinamik aydınlatmalar katın. -
EOS RP
Seyahat fotoğrafları ve günlük çekimler için tasarlanmış küçük, hafif ve sezgisel tam kare aynasız fotoğraf makinesi.