Fransız fotoğrafçı Pierre Anquet, "Doğrusunu söylemek gerekirse makro fotoğrafçılığa başlamadan önce böcekleri pek sevdiğimi söyleyemem," diyor. "Ancak şimdi, yakından baktığımda çok güzel olduklarını düşünüyorum."
Sözlerine, "Manzara ve portre çekimleriyle başladım. Amerikalı makro fotoğrafçısı Thoman Shanan'ın bir videosunu izledim ve 'işte bu' dedim. Makroya aşık olmuştum," diye devam ediyor.
Olağanüstü yakın plan çekimler, en pahalı kitlere sahip deneyimli fotoğrafçıların alanıymış gibi görünebilir. Oysa, daha düşük bütçelerle de bu sonuçlar elde edilebilir. Özel bir makro lense geçmeden önce kitinizdeki lensi kullanarak yakın odaklamayla denemeler yapabilirsiniz.
Böceklerin gizemli dünyasını keşfedin
1. Kitinizdeki lensi kullanarak yaratıcı yakın plan çekimler yapın.
Gerçek bir makro lens olağanüstü büyütme sunarken standart zum, büyük böceklerin harika fotoğraflarını çekmek için yeterli miktarda odaklama yapabilir.
Pierre, "Bu çekimler için Empusa adlı bir peygamberdevesi türü buldum," diye açıklıyor. "Yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda. Yani, Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM lensi kullanarak tüm fotoğrafı doldurabiliyordum. En büyük zorluk, fotoğrafı çekmek için böceğe yeterince yaklaşabilmek. Şafak vakti bu böcekler daha hareketsiz olduğundan erken kalkmanızı öneririm."
EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ve EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lenslerde dahili Macro Ring Lite bulunuyor. Bu sayede, eskiden profesyonellerin alanı olan ilginç ve yaratıcı ışık efektlerini artık yeni başlayanlar da kullanabiliyor.
Pierre, otomatik odaklamaya alternatif bir yöntem olarak manuel odaklamaya geçip odaklama halkasını minimum odaklama mesafesine getiriyor ve lensi en uzun odak uzaklığına zumluyor. Ardından, fotoğraf makinesini hafifçe ileri geri alarak konuyu net bir şekilde odaklıyor. Böylece maksimum büyütme elde ediyor.
Pierre, tripod kullanmadan çekim yapmayı tercih ediyor ancak makro çekimlerde fotoğraf makinesindeki en ufak sarsılma bile ortaya çıktığı için tripod işinize yarayabilir. "Çok büyükler ve ayağınıza dolanabiliyorlar. 18-55 mm lens hem çok küçük hem de Görüntü Sabitleyici gerçekten kullanışlı. Dolayısıyla elde çekim yapmak için ideal."
2. Makro lensle bire bir ilerleyin.
Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM gibi olağanüstü net sonuçlar veren kompakt bir lens, makro dünyasına adım atmak için harika bir başlangıç noktasıdır. Minimum odaklama mesafesine ayarlandığında gerçek boyuta uygun (1x) büyütme yapar. Bu, ayrıntılara fotoğraf makinesinin sensöründe gerçekte olduklarıyla aynı boyutta odaklanılacağı anlamına gelir.
Yakın plan çekim yaparken göz önünde bulundurulması gereken noktalardan biri de alan derinliğinin çok ince olduğudur. f/11 veya f/16 gibi daha küçük diyafram açıklıkları kullanmak alan derinliğini artıracak ancak aynı zamanda ışık miktarını azaltacaktır. Bu, daha düşük enstantane hızı kullanılmasına neden olur ve fotoğraf makinesinin veya konunun hareket etmesi halinde fotoğrafın bulanık çıkmasıyla sonuçlanabilir.
Bu durumdan kaçınmak için ISO değerini artırarak daha kısa bir pozlama süresi kullanabilirsiniz. "EOS 90D ile ISO değerini herhangi bir sorun yaşamadan ISO 2.000'e kadar çıkarabilirim. Ancak görüntüyü doğru şekilde pozlamanız gerekiyor. Pozlamayı daha sonra yazılım üzerinde artırmak isterseniz aşırı kumlanmayla karşılaşabilirsiniz."
Odak yığma, makro fotoğrafçılarının alan derinliğini artırmak için kullandığı popüler bir tekniktir. Bu teknik, bir dizi benzer fotoğraf çekerek her bir fotoğraf için odak konumunu manuel olarak değiştirmeyi içerir. Her fotoğraftaki odak içi alanlar daha sonra yazılımda birleştirilerek daha net bir fotoğraf elde edilebilir.
Canon EOS 90D, dahili odak tarama özelliğiyle Canon Digital Photo Professional'da odak yığma yapmak istediğiniz fotoğrafları otomatik olarak çekebilir. Pierre, "Pratik yaptıktan sonra gerisi kolay," diye açıklıyor. "Sürekli sürücü modunu seçiyorum, odağı konunun en yakın kısmına manuel olarak ayarlıyorum ve ardından fotoğraf makinesini böceğe yavaşça yaklaştırırken seri çekim yapıyorum."
3. Uzman düzeyinde lensle gerçek boyutun ötesinde
5x gibi yüksek bir büyütme seviyesinde çalışırken doğru odaklama kritik öneme sahiptir. Aksi takdirde herhangi bir hata eşit derecede büyütülecektir. Pierre, böcekleri fotoğraflarken doğru odaklamayı sağlamak için Canon EOS 90D'nin geniş arka ekranını kullanarak görüntüyü izliyor. "Manuel olarak zumlayabilir ve tam olarak nereye odaklandığımı görebilirim," diyor. "Öncelikle, büyütmeyi ayarlamak için lensin üzerindeki halkayı ayarlıyorum, ardından konuya yaklaşarak ekranda kusursuz bir şekilde odaklandığımı gördüğüm anda çekiyorum."
Ayrıntılı böcek fotoğrafları çekmeye başlamadan önce evde halının üzerindeki desenleri veya pencerenin eşiğindeki bir bitkiyi çekerek makro fotoğrafçılığına başlayabilirsiniz.
Yazan: Marcus Hawkins
İlgili Ürünler
-
EOS R
Fotoğrafçılar ve film yapımcıları için yeni yaratıcı fırsatların kapısını açan tam kare bir aynasız fotoğraf makinesi. -
EOS R6
Dilediğiniz konuyla ve dilediğiniz teknikle çekimler yapın. EOS R6, yaratıcılığınızı hiç olmadığı kadar iyi kullanmanızı sağlar. -
RF 100mm F2.8L Macro IS USM
Profesyonel bir RF makro lens olan RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, L serisi kalitesiyle elde çekilen gerçeğinin 1,4 katı görüntüler ve etkileyici portreler için idealdir.
İlgili makaleler
Makro çekim ile ayrıntılarda kaybolun
Makro fotoğrafçılığına başlamak ve sıradan nesneleri kullanarak olağanüstü fotoğraflar çekmek için dört yaratıcı ipucu.
Makro için en iyi başlangıç kiti
Detaylı makro fotoğraflar için fotoğraf makinesi, lens ve aksesuar seçimi.
Makro fotoğrafçılığa dair ipuçları
Makro fotoğrafçılık artık çok kolay. En iyi kiti, ipuçlarını ve teknikleri keşfedin.
Arıların olağanüstü makro fotoğraflarını çekin
Küçük, hızlı hareket eden böceklerin harika makro fotoğraflarını çekme.