Dolaşırken çok çeşitli ilgili çekici yerlere ve göz alıcı sahnelere rastlayabilirsiniz. Ama fotoğrafını çekmeye değecek noktaları bulmak kararlılık gerektirir. Mükemmel bir yer bulduğunuzda hakkını vermeniz gerekir. Bu makalede, en çok yapılan bazı manzara fotoğrafçılığı hatalarından ve bunların nasıl düzeltileceğinden bahsedeceğiz.
MANZARA FOTOĞRAFÇILIĞI
Manzara çekimine yönelik en iyi ipuçları
1. Manzara kompozisyonu: Ön plandaki ayrıntıları yakalayın.
Uzaktaki manzaraları yakındaki ayrıntılarla nasıl tamamlayacağınızı düşünün. Çoğunlukla dikkati ön plana çekmek olarak adlandırılan yakındaki ayrıntılar, gözü sahne boyunca yönlendirerek kompozisyonunuzun mükemmel olmasını sağlayabilir. Tam tersi olduğunda ise sıkıcı ve boş bir ön plan fotoğraf karesinin büyük bir bölümünü boşa harcar.
Dikkati ön plana çekmek için Canlı Kontrol özelliğini kullanmayı deneyin ve ön plan ile arka plan arasında en iyi dengeyi bulmak için farklı fotoğraf makinesi konumları ile denemeler yapın. Canon EOS RP gibi değişken açılı ekrana sahip bir fotoğraf makinesi, genelde taşları veya bitkileri çekerken gerekli olan yere yakın açılar için kullanışlıdır. Çektiğiniz sahnenin önüne bunun gibi nesneleri dahil ederek dengeli bir kompozisyon oluşturabilirsiniz. Ama her manzara fotoğrafında dikkati ön plana çekmek zorunda olmadığınızı da unutmayın. İhtiyacınız olduğunda başvurabileceğiniz kullanışlı bir kompozisyon cihazıdır.
2. Manzara lensleri: Her zaman geniş açılı lens kullanmayın.
Geniş açılı lensler, güzel bir manzarayı tüm genişliğiyle yakalamanızı sağlar ama her çekim geniş bir görüş alanı gerektirmez. Bazen uzaktaki ayrıntıları zumlamak daha ilgi çekici manzara fotoğraflarının çekilmesini sağlayabilir. Burada kullanılan Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM gibi standart bir zum lens, yeni başlayan manzara fotoğrafçıları için kullanışlı bir odak aralığına sahiptir. Öne çıkarılan iki çekimimiz 24-105 mm aralığının iki ucunda çekilmiştir. Yani manzara fotoğrafçılığına yeni başlıyorsanız bu lens sizin için idealdir. Yükseltme yapmak istediğiniz zaman Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM gibi hava koşullarına dayanıklılık ve daha hızlı maksimum diyafram açıklığı açısından daha gelişmiş L serisi lensleri tercih edebilirsiniz. Ancak yeni başlayanlar için standart zum, göz alıcı ayrıntılı sahneler çekmenize olanak tanır.
3. Manzara ışığı: Günün hangi saatinde çekim yapacağınızı seçin.
Çekim yaptığınız ışık yaratıcılığınızla ilgili bir tercihtir, fotoğrafa atmosfer katar ve bu da manzara fotoğraflarını bir üst seviyeye çıkarabilir. Sık yapılan hatalardan biri, sert güneş ışığında çekim yapmaktır. Bu, fotoğrafın canlı renklere sahip olması için iyi olsa da genelde çok fazla kontrasta sahip sahneler oluşmasına yol açar. Bu iki görüntüdeki farka bakın. Birincisi doğrudan güneş ışığında çekilmiş. Sahneyi yakalamış olsa da fotoğrafta bir atmosfer yok. Ağaçtaki ayrıntılar dikkati dağıtıyor, fotoğraf karesinin alt kısmında güzel görünmeyen bir gölge şeridi ve hatta dikkatsiz bir fotoğrafçının gölgesi bulunuyor. Yine aynı sahne, günün ilerleyen saatlerinde çekilmiş. Ağaç gölgede kalmış ve fotoğrafta daha az ayrıntı olsa da daha fazla atmosfer yaratılmış. Artık gökyüzünde renk var, ağaç dikkat çekici bir silüet oluşturuyor ve uzaktaki sisli sahne daha dramatik görünüyor.
4. Nesnelerin düz olmasını sağlayın: Ufkunuzu düz tutun.
Çekim sırasında, ufuk çizgisinin düz olmasını sağlamanın birkaç yolu vardır. Canlı Kontrol özelliğini kullanın ve ufkun düzgün olması için üçte bir kuralını uygulayın. Tripod kullanıyorsanız kafa kısmında kullanışlı bir su terazisi olabilir. Bu yardımlarla bile bazen düz olmayan bir görüntüyü düzeltmek zorunda kalabilirsiniz. Bunu Canon Digital Photo Professional'da kolayca yapabilirsiniz. Eğimi düzeltmek için Kırpma aracındaki açı kaydırıcısını kullanmanız yeterlidir.
5. Odakta kalın: Hem ön planı hem de arka planı netleştirin.
Manzara fotoğrafçılığında amaç çoğunlukla en yüksek miktarda ayrıntı gösterebilmek için ön plandan arka plana kadar sahneyi tamamen net bir şekilde yakalamaktır. Buna maksimum alan derinliği denir. Bunu elde etmek için dar bir diyafram açıklığı (yüksek f numarası) ayarlamanız gerekir. Yukarıdaki örneklerde, dar ve geniş diyafram açıklığıyla çekilen manzara fotoğrafları arasındaki farkı görebilirsiniz.
Buradaki ilk görüntü f/4 diyafram açıklığıyla çekilmiş. Ön plandaki ağaç netken arkadaki sahne yumuşak görünüyor. İkinci fotoğraf karesi f/16 diyafram açıklığıyla çekilmiş ve hem ön plan hem de arka plan daha net görünüyor. Amaç manzaranın temel bir özelliğini ön plana çıkarmaksa geniş diyafram açıklığı faydalı olabilir ancak çoğunlukla dar diyafram açıklığı ve maksimum alan derinliği tercih edilir. Manzara fotoğraflarında diyafram açıklığınızı kolayca ayarlamak için AV modunu kullanın ve f/16 gibi bir dar diyafram açıklığı seçin. Enstantane hızını izleyin. Çok düşük oluyorsa bulanık görüntüleri önlemek için tripod kullanmanız veya ISO değerini artırmanız gerekebilir.
En net manzaralar için lensinizin "en iyi" noktasında çekim yapın. Genel bir kural olarak lensiniz, en geniş diyafram açıklığı ayarınızdan iki f stop'u uzaklıkta en net görüntüyü sağlar. Yani en geniş ayarı f/2,8 olan bir lens kullanıyorsanız bu optikteki en iyi noktanız yaklaşık f/5,6 olacaktır.
Manzara fotoğrafçılarının sık yaşadığı sorunlardan biri, ön plandaki bir nesneyi odakladıklarında arka plandaki her şeyin yumuşak olması riskidir. Bunun tersi olduğunda arka planınızdaki elemanları odaklarsanız ön planınız bulanık olur. Hiperfokal uzaklığa odaklanma, odaklanabileceğiniz ve arka planınızın kabul edilebilir ölçüde net kalmasını sağlayabileceğiniz en yakın noktayı bularak daha net bir fotoğraf karesi elde etmenize yardımcı olur. Bu teknik göründüğü kadar zor değildir ve Fotoğraf Rehberi uygulamasındaki Alan derinliği (DOF) ile Hiperfokal uzaklık hesaplayıcı gereken tüm işi sizin adınıza yapar.
6. Manzara açıları: Her şeyi göz hizasından çekmeyin.
Çoğunlukla göz hizasında çekim yapılır ancak bu her zaman en ilgi çekici kareyi yakalamanızı sağlamayabilir. Farklı yüksekliklerle deneme yapmak için fotoğraf makinenizi yukarı veya aşağı hareket ettirmeyi deneyin. Daha ilginç açılar yakalayabilirsiniz. Örneğin, fotoğraf makinesini suya yakın tutarsanız yansımalar daha iyi görünür. Fotoğraf makinenizi yere yakın veya başınızın üzerinde tutarken rahat bir yükseklikten kompozisyon oluşturmanıza olanak sağladığı için Canon EOS RP gibi değişken açılı ekranı olan bir fotoğraf makinesi kullanmak bu konuda yardımcı olabilir.
Yazan: James Paterson
İlgili Ürünler
-
Aynasız Fotoğraf Makineleri
EOS R8
Tam kare fotoğrafçılığa ve videoya geçerek yaratıcılık hedeflerinizi gerçekleştirin. -
RF Lensler
RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Seyahat, manzara ve daha fazlası için her gün kullanabileceğiniz küçük, güzel ve hafif RF serisi 24-50 mm zoom lens. -
Aynasız Fotoğraf Makineleri
EOS RP
Seyahat fotoğrafları ve günlük çekimler için tasarlanmış küçük, hafif ve sezgisel tam kare aynasız fotoğraf makinesi. -
RF Lensler
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Tam kare aynasız fotoğraf makinesi tutkunları için ideal günlük lens. Kullanım kolaylığı, düşük ağırlık ve kompakt boyut sunan RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sayesinde fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşıyın. -
RF Lensler
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Geniş açılı perspektif, yakın odaklama ve Hibrit IS için hızlı diyafram açıklığına sahip 35 mm f/1,8 MAKRO lens. -
Aynasız Fotoğraf Makineleri
EOS R
Fotoğrafçılar ve film yapımcıları için yeni yaratıcı fırsatların kapısını açan tam kare bir aynasız fotoğraf makinesi. -
Geniş Açılı Sabit Lens
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Manzara fotoğrafçılığı, vlog çekimi, iç mekan çekimi ve harika makro görüntüler için ideal olan kompakt, hafif 24 mm sabit lens. -
Ultra Geniş Açılı Zoom Lensi
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Şehir manzaraları, doğa manzaraları, mimari ve hareket halindeyken vlog dahil her türlü seyahat çekimi için ideal olan kompakt ve hafif RF 15-30 mm zoom.