DPP'de vurgulama veya gölge uyarıları etkinleştirildiğinde, kırpılma riski bulunan parlak alanlar kırmızı kaplamayla gösterilir. Çok karanlık olabilecek ve bu nedenle gölge tonlarının kırpılma riskini taşıyan alanlar ise mavi kaplamayla gösterilir.
Bir fotoğrafçılık tutkunu olarak fotoğraflarınızda odağı, pozlamayı ve kompozisyonu iyileştirmek için fotoğraf makinenizin ayarlarını ve seçeneklerini kullanmaya muhtemelen alışkınsınız ve fotoğraflarınızı düzenli olarak fotoğraf makinenizin LCD ekranından inceleyip istediğiniz sonucu elde etmek için birkaç farklı ayarla yeniden çekiyorsunuz. Çekimlere büyük özen gösterildiğinden, düzenlenmemiş bir fotoğraf deneyimlerinizi belgelemek için genellikle yeterli olur ancak bazı özel günlerde fotoğrafa daha çok dikkat etmemiz gerekir. Düğünler, yıl dönümleri, doğum günü partileri, mezuniyetler, çocuğunuzun ilk adımları gibi hayatınızda bir kez deneyimleyeceğiniz anlar, mümkün olan en iyi ışıkta çekilmiş bir fotoğrafla hatırlanmayı hak eder. Bu nedenle, fotoğraflarınızı nasıl düzenleyeceğinizi öğrenmeniz önemlidir. Düzenlemeyle birçok hatayı düzeltebilir, kompozisyonun yanı sıra parlaklığı ve diğer teknik özellikleri iyileştirebilir, tek bir etkinlikte çektiğiniz tüm fotoğraflara benzersiz bir görünüm katabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Fotoğraflarınızı düzenlerken kendinize daha fazla esneklik tanımak için RAW çekim yapmayı, yani fotoğraf makinenizi fotoğraflarınızı JPEG yerine RAW dosyalar olarak kaydedecek şekilde ayarlamayı deneyebilirsiniz. RAW dosya, temelde fotoğraf makinenizin sensöründen alınan ham, işlenmemiş verilerin bulunduğu ve fotoğrafınızın farklı yorumlarını üretmenizi sağlayan bir dijital negatiftir. JPEG dosyalar, fotoğraf makinesi tarafından işlenmiş olur ve doğrudan fotoğraf makinesinden kolayca paylaşılabilir. Ancak düzenleme veya düzeltme işlemleri için size çok az esneklik sağlar. Her iki dosya türünün en iyi yönlerinden faydalanmanın pratik bir yöntemi, fotoğraf makinenizi fotoğrafları hem RAW hem de JPEG olarak kaydedecek şekilde ayarlamaktır. Bu sayede, kolayca paylaşabileceğiniz bir fotoğraf ve sonradan iyileştirip üzerinde denemeler yapabileceğiniz bir RAW dosyası elde edersiniz. Her çekimi iki dosya türüyle de kaydetmek için fotoğraf makinenizde daha fazla hafıza kartı alanına ihtiyaç duyacağınızı unutmayın.
RAW dosyadan fotoğraf oluşturmak için dosyayı işlemeniz gerekir. Bunu fotoğraf makinenizden gerçekleştirebilirsiniz. Bu sırada ayrıca parlaklığı ayarlayabilir, lens sapmalarını düzeltebilir, Canlılık veya Yumuşaklık gibi ön ayar efektleri uygulayabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Bununla birlikte, işlemeyi bilgisayarınızın çok daha büyük olan ekranından Canon'un ücretsiz Digital Photo Professional (DPP) veya Adobe® Lightroom® gibi uzman RAW düzenleme yazılımlarını kullanarak yapmak daha mantıklıdır. Bunu kolayca gerçekleştirebilir, farklı bir Görüntü Stili, beyaz dengesi, kumlanma azaltma ayarı uygulayabilir ve daha fazlasından yararlanabilirsiniz. Fotoğraf makineniz veya bilgisayarınız üzerinden yapılmış olması fark etmeksizin, RAW dosya üzerinde yaptığınız tüm düzenlemeleri geri döndürebilirsiniz. Bu, orijinal dosyanın etkilenmediği ve dosyayı kapatıp sonra tekrar açsanız bile herhangi bir ayarı geri alabileceğiniz, uygulayabileceğiniz veya kaldırabileceğiniz anlamına gelir.