PORTRELER

Portre lenslerinin yarattığı fark

Kareyi dolduran vesikalık çekimlerinden geniş açılı sokak portrelerine kadar her türlü portre çekiminde uzman düzeyinde bir lens seçmek portre fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşımanızı sağlar.
Üzerine mor ışık vuran ve elinde bir bitki gövdesi tutan modelin fotoğrafını çeken bir fotoğrafçı.

EOS fotoğraf makinelerinin çoğu modeli, pek çok fotoğrafçılık türüne uygun genel amaçlı bir kit lensiyle sunulur. Ancak fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşımak amacıyla portre fotoğrafçılığı gibi tercih ettiğiniz fotoğrafçılık türü için işinize yarayabilecek bir dizi farklı lense yatırım yapmak faydalı olacaktır. Seçtiğiniz lens, odak uzaklığı ve maksimum diyafram açıklığından ağırlık ve boyuta kadar fotoğrafçılığınız üzerinde oldukça büyük bir fark yaratabilir.

Bir portre lensini mükemmel kılan nedir?

Portre lensini diğerlerinden farklı kılan temel özellik odak uzaklığı ve maksimum diyafram açıklığıdır. Ancak ihtiyaçlarınıza uygun en iyi Canon portre lensini seçmeye çalışırken düşünmeniz gereken daha pek çok konu bulunur.

Lens uyumluluğu

Öncelikle, sahip olduğunuz fotoğraf makinesini ve onunla uyumlu olan lensleri düşünmeniz önemlidir. Bir Canon EOS R Sistemi fotoğraf makinesi kullanıyorsanız bu, lens seçimi konusunda özgür olduğunuz anlamına gelir. Bu fotoğraf makinelerinin RF lens yuvası adaptörleri sayesinde hem RF hem de EF lenslerle çekim yapabilirsiniz.

Portre fotoğrafçılığı için bir lens ararken Canon'un RF yuvası olağanüstü bir başlangıç noktası oluşturur. Canon EOS R6 ve EOS RP gibi Canon aynasız fotoğraf makinelerinde bulunan RF lensler, olağanüstü otomatik odaklama hızı ve güvenilirlik sağlaması için lens ve fotoğraf makinesi arasında 12 pimli bir bağlantıya sahiptir. Ayrıca, aynasız teknolojinin sunduğu sınırsız yaratıcılık olanağı, fotoğrafçılık yolculuğunuzun ilerleyen aşamalarında edinebileceğiniz donanımlar düşünüldüğünde RF yuvasını harika bir yatırım haline getiriyor.

Siyah arka plan üzerinde çok sayıda renkli ışık izi bir modelin başı ve gövdesi etrafında birbirine dolanıyor.

Yalnızca 88,8 mm genişliğinde ve Görüntü Sabitleme özelliğine sahip olan Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens, portre fotoğrafçılığı için çok yönlü bir seçenektir. Canon EOS R6 ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 44 mm, 8 sn, f/16 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Görüntü sabitleme

Sonrasında, mükemmel portreler çekerken her zaman bir tripod kullanmak istemeyebileceğinizi veya buna imkanınızın olmayabileceğini unutmayın. İşte burada, görüntü sabitleme özelliği devreye giriyor. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM ve RF 24-105mm F4-7.1 IS STM gibi lenslerin tamamı, elde çekim yaparken görüntülerinizin son derece net olmasını sağlayan görüntü sabitleme özelliğine sahiptir. Gelişmiş sabitleme özelliği sayesinde, görüntülerinize mümkün olduğunca daha fazla ışık sığdırmak için enstantane hızını yavaşlatabilirsiniz. Böylece, her türlü aydınlatmaya sahip ortamda çekim yapma esnekliğine sahip olursunuz. 8 stop'a kadar sabitlemenin mümkün olduğu Canon EOS R6 gibi Dahili Görüntü Sabitleme (IBIS) özelliği bulunan fotoğraf makineleriyle birlikte kullanıldığında bu efektin etkisi katlanır.

Boyut ve ağırlık

Ayrıca boyut, ağırlık ve çok yönlülük gibi özellikleri de göz önünde bulundurmanız gerekir. Çevikliğini korumak ya da lenslerini birden çok çekim türünde kullanabilmek isteyen portre fotoğrafçıları için küçük ve hafif olan bir lens ideal seçimdir. Canon RF 50mm F1.8 STM ve RF 35mm F1.8 MACRO IS STM lenslerin her ikisi de olağanüstü kompakt yapılarıyla sokak portre fotoğrafçıları için kit çantalarına eklenecek harika ve uygun fiyatlı seçeneklerdir. Harika arka plan bulanıklaştırma ve alan derinliği ile esneklik sağlayan geniş f/1,8 maksimum diyafram açıklıkları sayesinde tüm bu avantajlar, klasik portre potansiyellerinden taviz vermeden sunulur. Ancak tam anlamıyla çok yönlülük istiyorsanız Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM dışında bir lense bakmanıza gerek bile yok. Çok geniş bir odak aralığına sahip bu lens, günlük kullanımda çok yönlülük sunan, ultra geniş 24 mm mimari çekimlerinden 85 mm stüdyo portrelerine ve 105 mm telefoto ile vesikalık çekimlerine kadar neredeyse tüm fotoğrafçılık türleri için ideal bir lenstir.

Maksimum diyafram açıklığı

Portre çekimine uygun lens seçiminde önemli bir diğer etken ise maksimum diyafram açıklığıdır. Diyafram açıklığı, fotoğraf makinenizin sensörüne ışık girmesini sağlayan lens açıklığının boyutunu ifade eder.

Her lense f/2,8 veya f/4 gibi bir diyafram açıklığı derecesi verilir. Bazı zum lenslerinin seçilen odak uzaklığına göre belirlenen bir diyafram açıklık derecesi bulunur, bu lenslerde f/4-7,1 gibi bir diyafram aralığı gösterilir. Canon RF 24-105mm F4L IS USM ve RF 24-70mm F2.8L IS USM dahil olmak üzere diğer zum lensleri ise bunun yerine, zum aralığı boyunca tutarlı bir pozlama sağlamak için sabit bir maksimum diyafram açıklığı sunar. Sabit maksimum diyafram açıklıkları ve hava koşullarına karşı korumalı L Serisi üretim kalitesi ile bu lensler, RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lenslerini yükseltmek isteyen veya profesyonel düzeyde bir lens kullanmak isteyen fotoğrafçılar için ideal seçimdir.

Arka planında bulanık ışık şeritleri bulunan, koyu renkte bir ruj sürmüş modelin yüzünü fotoğraf makinesine doğru dönerken yan profilden portresi.

Maksimum diyafram açıklığı, portre çekimlerinde yumuşak arka plan bulanıklığı elde etmek için bu lensi ideal kılarken 50 mm'lik odak uzaklığı pek çok fotoğrafçılık türünde kullanılabilir. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/125 sn, f/1,8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Ejiro Dafé

Diyafram açıklığı sayı değeri düştükçe maksimum açıklık artar, daha geniş maksimum diyafram açıklığına sahip lensler portre çekimlerinde avantajlıdır.

Daha büyük bir diyafram, lensin fotoğraf makinesine daha fazla ışık alabilmesini sağlar. Bu nedenle de Canon RF 50mm F1.8 STM ve RF 85mm F2 MACRO IS STM gibi geniş diyaframlı lensler, düşük ışıkta çekim yaparken (örneğin iç mekan portreleri) ve siyah-beyaz veya soyut portre çekimlerinde olduğu gibi ışıkla oynama esnekliğine sahip olmak istediğiniz durumlarda idealdir. Maksimum değerine ayarlanmış bir diyafram açıklığıyla (genellikle "tamamen açık" olarak ifade edilir) çekim yapmanın ikinci bir avantajı ise portre fotoğrafçıları tarafından çokça sevilen arka plan bulanıklığının daha fazla sağlanabilmesidir.

Şimdi farklı diyafram açıklıklarıyla çekilen bazı portre fotoğraf örneklerine bakalım.

Parlak kırmızı ruj sürmüş ve sarı balıkçı kazağı giyen bir figürün üç portre çekiminin kompozit görünümü. Soldaki çekimde konu net ve arka plan bulanık görünüyor, ortadaki çekim ikisinin arasında, sağdaki çekimde ise hem konu hem de arka plan net görünüyor.

Bu üç görüntünün üçü de, bir Canon RF 50mm f/1.8 STM lens ile ve aynı odak uzaklığıyla çekilmiştir ancak ilk çekimde geniş (düşük f sayısı), üçüncü çekimdeyse daha dar (yüksek f sayısı) olacak şekilde değişen üç farklı diyafram açıklığı kullanılmıştır. Portre fotoğrafçılığında dikkat dağıtıcı arka planları ortadan kaldırmaya veya bulanıklaştırmaya çalışırken geniş diyafram açıklığına sahip bir lensin ne kadar faydalı olduğunu anlayabilirsiniz. İlk görüntüde fotoğrafa bakan kişinin dikkat dağıtıcı arka plandan uzaklaşarak fotoğraf konusunun yüzüne odaklanması sağlanmıştır ve bu görüntü çok daha etkili bir portre fotoğrafıdır. © Ejiro Dafé

Ancak bu, Canon RF 24-105mm F4L IS USM lensteki f/4 gibi nispeten daha dar bir maksimum diyafram açıklığına sahip bir lensle güzel görünen bir bulanıklık elde edilemeyeceği anlamına gelmez. Bu lenslerle de özellikle telefoto odak uzaklıklarını kullanarak bunu başarabilirsiniz. Bunun nedeni, lensin uzak mesafeleri sıkıştırdığı (daha uzun odak uzaklıklarında daha fazla) görüntü sıkıştırma özelliğidir. Bu sayede odak dışı arka planları etkili bir şekilde konuya yaklaştırarak arkasında dar görünümlü bir bulanıklık efekti oluşturur.

Vesikalık ve geleneksel portre çekimleri için en iyi Canon lensleri

Uzun çimenlik bir alanda küçük bir çocuğu tutarak duran sakallı bir figür.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens, portre çekimlerine özel bir lens isteyen aynasız fotoğraf makinesi kullanıcıları için uygun maliyetli bir seçenektir. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens ile 1/800 sn, f/2 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Ilvy Njiokiktjien

Uçuk camgöbeği renginde bir kıyafet giyen, kısa saçlı yaşlı bir kişinin portresi.

RF 85mm F2 MACRO IS STM lens, telefoto odak uzaklığı sayesinde güzel portre çekimleri sunar. Ayrıca düşük ışıkta bile hızlı ve güvenilir otomatik odaklama özelliğine sahip. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens ile 1/800 sn, f/2 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Ilvy Njiokiktjien

Odak uzaklığı, özneye odaklanıldığında lens ve fotoğraf makinenizin sensörü arasındaki mesafeyi ifade eder ve mm ile gösterilir. Zum lensleri, 24-105mm gibi minimum ve maksimum değerlerinin belirtildiği bir odak aralığına sahiptir. Genellikle portre lensi tanımı, 85 mm değerinin üzerinde odak uzaklığına sahip lensleri ifade eder. Buna, elde kusursuz portreler çekebilmeniz için hafif bir yapıya ve 5 stop'lu görüntü sabitleme özelliğine sahip Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens örnek olarak gösterilebilir.

Baş ve omuzların kadraja alındığı klasik kompozisyonda, 85 mm'lik bir portre lensi, doğal bir görünüm kazandırmak ve modeli arka plandan ayırmak için daha fazla odak uzaklığı sunar. APS-C sensörlü fotoğraf makinelerindeki 50 mm'lik lensler, tam kare fotoğraf makinelerindeki 85 mm'lik lensler ile hemen hemen aynı görüş alanını sağlayacaktır.

Karşılaştıracak olursak 24 mm gibi daha kısa odak uzaklığına sahip bir lens kullanımı, öznenin yüz oranlarının değişmesine neden olabilecek bir görünüm vererek yüzünün görünümünü bozabilirdi. Ayrıca daha kısa odak uzaklıklarında arka planlar genellikle daha belirgin görünür.

Su damlacıklarıyla kaplı bir camın arkasından görünen kısa, kıvırcık saçlı sarışın bir figürün odak dışı çekilmiş portresi.

Canon RF 50mm F1.8 STM lens, kit lenslerinden ilk sabit lensine geçiş yapmak isteyenler için idealdir. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 50 mm, 1/200 sn, f/2,8 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ve RF 50mm F1.8 STM gibi odak aralığının ortasındaki lensler de harika portre çekimleri yapmanızı sağlayabilir. Bu odak uzaklıkları, görüntüleri geniş açılı lenslere kıyasla daha az bozarak daha doğal görünümlü görüntüler sunar. Bu da onları, boydan portre lensleri kadar (özellikle moda fotoğrafçıları için) harika bir seçenek haline getirir.

Grup ve sokak portre çekimleri için en iyi Canon lensleri

Bir buket kırmızı gül tutan ve gülümseyen çiçekçinin portresi.

105 mm'lik maksimum odak uzaklığına sahip Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens, sokak portreleri veya grup çekimleri için pek çok telefoto seçeneği sunar. Canon EOS RP ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 54 mm, 1/160 sn, f/5,6 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM gibi çok yönlü bir zum lensi kullanmak, genişten telefoto odak uzaklıklarına kadar tüm odak uzaklıklarında en iyi performansı sağlayacaktır. 24 mm'lik en geniş değerinde bu lensin görüş alanı, en büyük grup portrelerine bile uyum sağlar ve durumsal sokak portrelerinde çok geniş bir bağlamı kadraja sığdırır. Ayrıca üst aralığı da, klasik portre ve yakın vesikalık çekimleri için idealdir.

Konunun etrafındaki ortamın hikaye anlatmada önemli bir rol oynadığı ve birden çok konunun kareye sığdırılması gereken durumsal portrelerde harika efektler yaratmak için geniş açılı lensler kullanılabilir.

Grup portreleri çekmek istiyorsanız Canon RF 16mm F2.8 STM lens bunun için idealdir. Nispeten küçük bir ortamda grup fotoğrafı çekerken ultra geniş açılı bu lens ile güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Güzellik çekimleri için en iyi Canon lensler

Pembe tonlu makyajlı ve parlak ruju olan bir modelin yakın, yan profilden portresi.

Geniş açılı Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM lens ile konularınıza yakınlaşın ve portrelerinizde harika ayrıntıları ortaya çıkarın. Canon EOS R ve Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM lens ile 1/200, f/2,8 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Guia Besana

Makro lensleri hayranlık uyandıran böceklerin veya ağız sulandıran yiyeceklerin yakın çekim görüntüleriyle ilişkilendirebilirsiniz ancak elde edebildiğimiz inanılmaz detaylar sayesinde makro lensler aynı zamanda portre fotoğrafçılığı için de harika bir seçenek. Hatta, moda ve güzellik portreleri çekerken kişilerin yüzlerindeki özellikleri vurgulamak ve belirli güzellik ürünlerini öne çıkarmak amacıyla makro lensler yaygın olarak kullanılır.

RF 35mm F1.8 MACRO IS STM lens 17 cm kadar yakın odaklama mesafesine sahipken Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens, 35 cm'lik minimum odaklama mesafesine sahiptir. Bir makro lens kullanıp konunuza yakınlaşarak mükemmel ayrıntıları ön plana çıkarabilir, konularınızın bireysel güzelliklerini sergileyebilir ve bunları taçlandırabilirsiniz.

Yazan: Peter Wolinski

İlgili ürünler

  • RF Lensler

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Tam kare aynasız fotoğraf makinesi tutkunları için ideal günlük lens. Kullanım kolaylığı, düşük ağırlık ve kompakt boyut sunan RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sayesinde fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşıyın.
  • RF Lensler

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Geniş açılı perspektif, yakın odaklama ve Hibrit IS için hızlı diyafram açıklığına sahip 35 mm f/1,8 MAKRO lens.
  • RF Lensler

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    Üstün telefoto sıkıştırma ve 5 stop'lu görüntü sabitleme özelliğine sahip RF 85mm F2 MACRO IS STM, kompakt ve hafif bir gövdede yakınlaştırma için çok yönlülük sunar.
  • Standart Lens

    RF 50mm F1.8 STM

    Geniş f/1,8 diyafram açıklığına sahip kompakt, sessiz ve hafif 50 mm RF sabit lens, yaratıcılığınızı çalışmalarınıza dökmek için idealdir.
  • EOS R Lensleri

    RF 24-105mm F4L IS USM

    Hızlı, sessiz otomatik odaklama ve 5 stop'lu görüntü sabitleme özelliğine sahip, hafif ve çok yönlü L serisi 24-105 mm f/4 zum.
  • RF Lensler

    RF 24-70mm F2.8L IS USM

    Hızlı diyafram açıklığına ve 5 stop'lu görüntü sabitleme özelliğine sahip 24-70 mm zum ile tam kare aynasız fotoğraf çekimlerinize profesyonellik katın.
  • İlgili makaleler

  • PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Portre fotoğrafçılığı ipuçları

    Bu mükemmel ipuçları ve teknikler ile portre fotoğrafçılığınızı geliştirin.

  • EV PROJELERİ

    Evde ilham verici fotoğraflar

    TikTok yıldızı Michaela Efford'ın püf noktalarıyla evinizi bir stüdyoya dönüştürün.

  • EV PROJELERİ

    Kendi ev stüdyonuzu kurun

    Flaşla yaratıcılığınızı artırma ve düşük bütçeyle çarpıcı portreler çekme yöntemlerini keşfedin.

  • SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI

    Sokak portresi ipuçları

    Profesyonel fotoğrafçı Julian Love'dan dikkat çekici sokak portresi çekimleri için en iyi tavsiyeler.