Genel olarak kötü hava şartlarında fotoğraf çekmek daha zordur. Kar, don ve buz muhteşem kış sahnelerinin olmazsa olmazıdır ancak çoğu fotoğraf makinesi yalnızca 0°C/32°F'nin üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Benzer şekilde, aşırı sıcak ortamlar fotoğraf makinelerinin aşırı ısınmasına neden olabilir. Kumlu ortamlar ise korunmayan ekipmanların hasar görme riskini artırır.
Birçok Canon fotoğraf makinesi hava koşullarına karşı dayanıklıdır ve zorlu koşullarda bile şaşırtıcı derecede iyi performans gösterir. Bununla birlikte, insan faktörünü de göz önünde bulundurmanız gerekir. Zorlu ortamlarda fotoğraf çekmek, ekipmanlarınız kadar sizi de etkileyebilir.
O yüzden aşırı sıcaklarda çekim yaparken dikkat etmelisiniz. Çekime gitmeden önce hava durumunu kontrol edip uygun giysiler giymeli ve dış mekana uygun ekipmanlarınızı yanınıza almalısınız. Sürecin olabildiğince sorunsuz geçmesi için de birkaç pratik fotoğrafçılık ipucunu bilmeniz gerekir. İşte çok soğuk ve sıcak koşullarda çekim yapmaya yönelik en iyi ipuçlarımız.
TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BECERİLERİ/DIŞ MEKAN
Zorlu hava koşullarında çekim yapmaya yönelik ipuçları
Soğuk havalarda çekim yapma
1. Ellerinizi sıcak tutun.
Ellerinizin titremesi fotoğraf makinesinin sarsılmasına ve görüntünün bulanık çıkmasına neden olabilir. Soğukta biraz vakit geçirdikten sonra ellerinizi ısıtmak için yanınıza kalın ve su geçirmez bir çift eldiven ve el ısıtıcı alın.
Eldivenler soğuk havalarda fotoğraf çekmek için önemli olsa da fotoğraf makinesinin düğmelerine basmayı zorlaştırabilir. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM veya RF 85mm F2 MACRO IS STM gibi atanabilir kontrol halkasına sahip Canon lenslerini eldiven takarken daha kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Eldivenleriniz dokunmatik ekran üzerinden AF noktasını hareket ettirmeyi zorlaştırıyorsa Canon EOS R10 gibi kumanda kolu kontrolüne sahip bir Canon fotoğraf makinesini tercih edebilirsiniz.
Canon Elçisi ve spor fotoğrafçısı Richard Walch, kış aylarında fotoğraf çekmeyi seviyorsanız özel tırmanma eldivenleri almanızı öneriyor. Bu eldivenler parmaksız olduğu için kolayca çekim yapabilir ve çekimler arasında ellerinizi koruyabilirsiniz.
2. Ekipmanlarınızı koruyun.
EOS R6, EOS R6 Mark II ve EOS R7 gibi Canon EOS R Sistemindeki fotoğraf makineleri, hava şartlarına karşı dayanıklıdır ve yağmurda çekim yapabilir. Bununla birlikte, sağanak yağışlarda dışarı çıkmadan önce yine de havayı kontrol edin. Lensin üstüne yağmur damlası gelirse temiz bir mikrofiber bezle veya lens temizleme mendiliyle temizleyin. Ayrıca lensleriniz için koruyucu filtreler de satın alabilirsiniz. Bu filtreler zorlu koşullarda çok kullanışlıdır. Ekipmanlarınıza zarar verebileceği için sağanak yağışlarda veya kar fırtınalarında lens değiştirmekten kaçının.
Fotoğraf makinenizi dışarıda kullanıyorsanız ve odak halkasını manuel olarak çevirmediyseniz ya da bir süredir otomatik odaklama özelliğini kullanmadıysanız lens odağınız ve zoom halkanız "donabilir". Bunu engellemek için fotoğraf makinenizi kullanmıyorken sağlam bir çantanın içinde sarılı bir şekilde tutun ya da karlı havada çekim yaparken üzerini örtün. Alternatif olarak, AF motoru kullanarak veya elle odak ve zoom halkalarını çevirebilirsiniz.
Pilleriniz soğuk havalarda normalden daha hızlı biter. Bu nedenle, soğuktan korumak için fotoğraf makinenizi ve pillerinizi çantanızda tutun veya iç cebinize koyarak vücut sıcaklığınızla ısıtın. Yanınıza normalden iki kat daha fazla pil almayı da unutmayın.
Fotoğraf makinenizi soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama getirmek yoğunlaşmaya ve dolayısıyla ekipmanınızda hasara neden olabilir. Richard, "Yemek molasına gittiğinizde siz veya çantanız dışarıda kalmalı," diyor. "Soğuktan sıcağa geçip görüntülerinizi kontrol etmeyi denerseniz makinenize elveda diyebilirsiniz. Fotoğraf makineniz ve lensiniz buğulanır. Fotoğraf makinenize zarar verebilirsiniz. Makinenizin hep aynı sıcaklıkta kalması gerekiyor." Ekipmanlarınızın yavaş yavaş ısınması için kit çantanızı veranda gibi daha serin bir yere koyun.
İki farklı ortam arasında hızlıca geçiş yapmanız gerekiyorsa ekipmanlarınızı plastik bir poşetle sarmayı deneyebilirsiniz. Böylece sıcaklık aniden değişmez.
3. Tripod kullanın ve uzaktan çekim yapın.
Elleriniz soğuktan titrerken sabit bir görüntü elde etmek kolay olmayacaktır. Hafif ve taşınabilir bir tripod, fotoğraf makinenizi sabitleyerek dilediğiniz gibi çekim yapabilmenizi sağlar. Sıfır derecenin altındaki sıcaklık koşullarında tripoda çıplak elle dokunmayın, aksi takdirde cildinizi "yakabilirsiniz". Ekipmanlarınızı kurmadan önce düz ve sağlam bir zemin oluşturmak için yerdeki karı ezin.
Deklanşörü uzaktan, kablosuz bir şekilde tetiklemek için akıllı telefonunuzdaki Canon Camera Connect uygulamasını kullanabilirsiniz. Böylece fotoğraf makinesine dokunmanıza bile gerek kalmaz. Uygulamayla odağı ayarlayıp fotoğraflarınıza konum etiketi de ekleyebilirsiniz. Bu sayede muhteşem fotoğraflarınızı nerede çektiğinizi asla unutmazsınız.
Sıcak veya kumlu koşullarda çekim yapma
1. Güneşten korunun.
Mümkün olduğunca güneşten kaçının ve gölgede kalın. Güneşte kalmanız gerekiyorsa uygun bir UV koruma faktörüne sahip güneş kremi sürün ve yüzünüzü güneşten koruyan bir şapka takın. Mümkünse başta pilleriniz olmak üzere ekipmanlarınızı gölgede tutun. Zorlu şartlar altında çekim yapmaya gidiyorsanız gerekirse durumu ihbar edebilmeleri için nereye gittiğinizi ve ne zaman gideceğinizi birine söyleyin.
2. Doğru ekipmanları seçin.
Doğrudan güneş almayan bir yerde durmak özellikle video çekerken ekipmanlarınızın aşırı ısınmasını önler. Fotoğraf makineleri çok ısındığında çalışmaz ve bu durumda çekime devam edemezsiniz. Makinenizin soğumasını beklerken güzel anları kaçırabilirsiniz.
Plaj veya çöl gibi kumlu ortamlarda çekim yapıyorsanız ekipmanınızı kum tanelerden korumanız gerekir. Bunun çözümü, Canon EOS R7 gibi hava şartlarına, neme ve toza dayanıklı bir fotoğraf makinesine yatırım yapmaktır. EOS R7, sensöre toz girmesini önleyen deklanşör koruması özelliğine de sahiptir. Zorlu koşullarda lensleriniz de zarar görebilir. Hava şartlarına dayanıklı fotoğraf makinenizle birlikte kumun dahili optiklere zarar vermesini önleyen kauçuk contalara sahip olan Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM gibi korumalı bir lens kullanın.
Hava aşırı sıcak olmasa bile ekipmanlarınız nemden etkilenebilir. Nem, ekipmanlarına sızıp zarar verebilir. Neme ve hava şartlarına dayanıklı ekipmanlar bu durumu önlese de alabileceğiniz farklı önlemler vardır. Su geçirmez bir kit çantası kullanın ve nemi emmesi için çantaya silika jel paketler koyun. Kit çantanızı kuru bir ortamda, mümkünse nem alıcı olan bir odada saklayın.
Aşırı sıcak bir ortamdaysanız ekipmanlarınızı serin tutması için çantanıza buz torbası koyabilirsiniz. Torbanın içindeki buz çözdükçe nemin ekipmanlarınıza zarar vermemesi için torbayı düzgün bir şekilde sardığınızdan emin olun.
Ekipmanınızın rengi de önemli. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM gibi bazı Canon lenslerin beyaz kaplaması, sıcak havalarda lensin içini soğuk tutar. Canon EOS R50, güneş ışığında siyah fotoğraf makinelerinden daha uzun süre soğuk kalması için beyaz renkte de mevcuttur. Ayrıca Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM gibi L serisi RF lensler, lens silindirinin yoğun güneş altında aşırı ısınmasını önleyen bir ısı koruma kaplamasına sahiptir.
3. Aydınlatma ve aşırı pozlama
Parlak güneş ışığı, fotoğrafların aşırı pozlanmasına neden olabilir. Çekim yaparken aydınlık alanların aşırı parlamadığından emin olun. Aydınlık alanlar aşırı parlarsa o kısımdaki veriler kaybolur ve kurtarılamaz. Yani çekim sonrasında aşırı pozlamayı düzeltemezsiniz.
Aşırı parlayan aydınlık alanları ekrandan ya da EVF'den gözlemlemek için zebra deseni özelliğini veya fotoğraf makinenizin histogramını kullanın. Gerekirse düşük pozlama kullanın. Aydınlık noktalar aşırı parlamadığı sürece, Canon'un Digital Photo Professional programı gibi düzenleme yazılımlarında aydınlık alanları ve beyaz renkleri karartarak hafifçe parlak fotoğrafları kurtarabilirsiniz.
Zorlu koşullarda fotoğraf çekmeyle ilgili daha fazla ipucu ve teknik için zorlu arazilerde çekim yapma* konulu makalemize göz atın.
Yazan: Peter Wolinski
*Yalnızca belirli dillerde sunulur.