İÇ MEKAN FOTOĞRAFÇILIĞI
Mükemmel projeler: Evde yaratıcı fotoğraf çekimleri için üç fikir
Evde yaratıcılığınızı konuşturun. Sinematik portre, soyut makro görüntü ve zaman atlamalı video çekimlerine yönelik ipuçları.
ZAMAN ATLAMALI ÇEKİM FOTOĞRAFÇILIĞI
Zaman atlamalı çekim sekanslarıyla zamanının akışını gösteren yüzlerce görüntü çekmek harika olabilir fakat elde ettiğiniz videoları duvarınıza asamazsınız. Ancak, zaman atlamalı çekimi baskısını alabileceğiniz tek bir görüntüye dönüştürmek mümkündür. Zaman yığını görüntüsü oluşturmak, tıpkı zaman atlamalı çekimlerde olduğu gibi bir dizi fotoğraf çekmeyi gerektirir. Ancak video oluşturmak yerine farklı alanları karelerden tek tek alıp, geçişi (örneğin gündüzden geceye) gösteren tek ve çarpıcı bir görüntüde birleştirirsiniz.
Bu yazıda, yerleşik aralık zamanlayıcısına sahip fotoğraf makinenizi zaman atlamalı çekim için ayarlama ile ilgili temel bilgileri açıklayacağız. Bu, kendi evinizde/bahçenizde kolayca deneyebileceğiniz basit bir fotoğraf makinesi tekniğidir. Biz, öğleden sonra ve akşam boyunca lale yapraklarının büyüleyici hareketini yakaladık ancak aynı tekniği, eriyen bir dondurmadan gündüz/gece manzara sekansına kadar zaman içinde yavaşça değişen her nesneye uygulayabilirsiniz. Çekim bittiğinde karelerimizi birleştirip duvara asabileceğiniz göz alıcı bir baskı oluşturacağız.
Fotoğraf makinenizi bir tripoda yerleştirin ve çekim yapacağınız açıyı seçin. Fotoğraf makinesinin birkaç saat sabit kalması gerektiğini unutmayın. Bu nedenle ayak altında olmayacağı bir nokta en iyi seçimdir. Yağmur olasılığı varsa fotoğraf makinenizi üstü korunacak şekilde yerleştirin veya pencereden çekim yapın. Şiddetli rüzgar, çiçeği istenmeyen şekilde hareket ettireceği için rüzgar olmayan bir günde çekim yapmak en iyi sonucu verir. Pilinizin tamamen dolu olduğundan emin olun. Laleler gün ortasında yapraklarını, güneş ışığını yakalamak için tamamen açar. Bu nedenle çekime bu sırada başlayacağız.
Çiçek gibi bir nesne çekiyorsanız arkasına düz bir arka plan yerleştirmeyi deneyin. Bu, yoğun bir bahçe arka planında çiçeği öne çıkarır ve daha sonra yapacağımız birden fazla fotoğrafı tek bir çekimde birleştirme işlemini kolaylaştırır. Burada çiçeğin arkasına bir parça siyah bez astık ama siz her türlü arka plan rengiyle deneme yapabilirsiniz. Arka planı karanlık tutmak için üzerine doğrudan güneş ışığı gelmediğinden de emin olduk.
Pozlama seçiminiz nesneye ve ışığa bağlıdır. Işık düzeylerinin gün boyunca değiştiği zaman atlamalı çekim sekansları için Diyafram Önceliği genel olarak iyi bir seçimdir. Bu seçenekle, fotoğraf makinesi enstantane hızını koşullara göre uyarlarken diyafram açıklığını ve ISO'yu sabit değerde tutabilirsiniz. f/8 gibi orta aralıkta bir diyafram açıklığı idealdir ve ISO 100 gibi düşük bir ISO değeri kumlanmayı minimum düzeyde tutmaya yardımcı olur. Nesneye odaklandıktan sonra lensi manuel odaklamaya geçirin. Böylece odak, sekans boyunca sabit kalır.
Görüntü kalitesini unutmayın. RAW görüntüler, parlak alanlardaki ve gölgelerdeki ekstra ayrıntıları yakalayarak aşırı veya yetersiz pozlamayı düzeltebilmenizi sağlar. RAW formatta çekim konusundan kendinize güvenmiyorsanız RAW+JPG'yi seçin. Ancak bu seçeneğin hafıza kartınızda daha fazla alan gerektireceğini unutmayın.
Tutarlı aydınlatma, çekimlerinizi birleştirmeye yardımcı olur ancak günün farklı saatlerinde çekim yaparken bu tür bir aydınlatma yakalamak zor olabilir. Kilit hamle, genel ortam aydınlatmasında minimum rol oynaması için gün ışığını engellemektir. Bu noktada birkaç seçeneğiniz var. İlk olarak, reflektör veya battaniye kullanarak güneş ışığını geçici olarak bloke edebilir ve bir lamba ya da güçlü bir el feneri kullanarak çiçeği aydınlatabilirsiniz. Alternatif olarak, gün ışığını bastırmak için Speedlite veya harici flaş kullanabilirsiniz.
Fotoğraf makinenizin menüsünde Aralıklı Çekim ayarlarına gidin. Burada iki temel kontrol bulunur. Aralık ayarı çekimler arasındaki süreyi belirler ve seçebileceğiniz aralık fotoğraf makinenize göre değişiklik gösterir: Bazıları 30 saniyeye kadar, bazıları 59 dakika 59 saniyeye kadar, bazıları ise birkaç saat, dakika ve saniyeye kadar çekim yapmanıza izin verir (burada fotoğraf makinesi saatte bir çekim yapmak üzere ayarlanmıştır). Çekim sayısı belirli bir sayıya veya kesintisiz çekim yapmak için 00 Sınırsız (fotoğraf makinenizde bu seçenek varsa) olarak ayarlanabilir. Tüm bunlar ayarlandıktan sonra deklanşöre basarak sekansı başlatabilirsiniz.
Birkaç saat boyunca çekilmiş fotoğraf sekanslarını elde ettikten sonra bunları, nesnenin gün içindeki değişimini gösteren tek bir görüntü halinde birleştirebilirsiniz. Birleştirmek istediğiniz görüntüleri seçin; istediğiniz kadar çok veya az görüntü seçebilirsiniz ancak ne kadar çok görüntü olursa bu işlem o kadar uzun sürer. Tek bir fotoğrafta olduğu gibi renkleri ve tonları geliştirmek için görüntüleri işleyin. Zamandan tasarruf etmek için bunları, Formül işlevini kullanarak DPP'de toplu halde işleyebilirsiniz.
Buradaki çiçekte olduğu gibi arka planın tamamen siyah olmadığı alanlar varsa Ayarlama aracıyla bunların üzerini boyayabilir ve ardından alanı seçerek karartabilirsiniz. Ardından, DPP'de Ayarlama ve Kompozisyon araçlarını kullanarak fotoğrafları birleştirmeye başlayın. Ayarlama aracıyla görüntünün kullanmak istemediğiniz alanlarını karartın. Ardından Kompozisyon aracını kullanarak başka bir görüntü seçin ve Aydınlat ya da Ekle ayarını kullanarak bunları birleştirin. Karışımı kaydedin ve efekti oluşturmak için aynı şekilde, görüntüleri tek tek ekleyerek devam edin.
Fotoğraflarınızı birleştirmek için kullanabileceğiniz çok sayıda görüntü düzenleme programı ve uygulaması mevcuttur ancak bunlar temelde aynıdır. Fotoğrafları üst üste dizin ve her birinde birleştirilmiş görüntünüzde kullanmak istediğiniz alanları seçin. Karenin bir tarafından diğerine akan ve değişimi yansıtan birleşimi tercih edebilir veya aşağıdaki örnek zaman yığını manzara fotoğrafında yer alan bir dizi dilim gibi değişimi yansıtan diğer türleri de deneyebilirsiniz.
Zaman atlamalı fotoğraflarınızı birleştirdikten sonra bir adım ileri gidip fotoğrafınızın baskısını almaya ne dersiniz? Açan çiçeğin farklı aşamalarını gösteren çerçevelenmiş bir baskı, duvarınızda veya şömine rafınızda çok etkileyici görünebilir. Hatta sevdiklerinize hediye bile edebilirsiniz. Görüntüyü baskıya hazırlamak, çoğu görüntü düzenleme uygulamasında gerçekleştirilebilen basit bir işlemdir. Baskıda elde ettiğiniz renklerin ekranınızdaki renklerle aynı olduğundan emin olmak için ekranınızdaki renklerin buna göre kalibre edilmesi, hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın çok önemlidir.
Baskı süreci, kullandığınız yazıcıya bağlı olarak biraz değişebilir. Profesyonel yazıcılar, daha uzun ömürlü ve poster boyutunda baskılar gibi avantajlar sunar. Canon PIXMA PRO-10S, muhteşem renk üretimi için 10 mürekkepli pigment bazlı bir sistem kullanarak A3+ boyutuna kadar baskı üretebilir. PIXMA PRO-100S ise potansiyel olarak daha da uzun ömürlü baskılar için 8 mürekkepli boya bazlı bir sistem kullanır. Alternatif olarak Canon'un 12 mürekkepli pigment bazlı LUCIA PRO mürekkep sistemini kullanan Canon imagePROGRAF PRO-1000 ile A2 boyutuna kadar baskılar alabilirsiniz.
Bunlardan birini veya başka bir Canon profesyonel yazıcısı kullanıyorsanız baskı sürecinde size rehberlik etmesi için Print Studio Pro'yu kullanın. Bu eklenti, DPP ve diğer düzenleme uygulamalarıyla çalışır. Ayrıca ekranda görünen kalitede baskı elde etmek için bu eklentiyle renk yönetimi ayarlarına ve kağıt profillerine ince ayar yapabilirsiniz.
Bizim kullandığımız Canon PIXMA TS6350 gibi bir ev fotoğraf yazıcısı kullanıyorsanız süreci DPP yönetebilir: Yazdır öğesini ve Özellikler öğesini seçin. Ardından kullandığınız kağıt türünü ve doğru ayarları seçin. En iyi sonuçları elde etmek üzere yüksek kaliteli baskılar üretmek için Canon Pro Fotoğraf Kağıtları gibi uzmanlara yönelik kağıtları ve en az 5 mürekkepli sisteme sahip bir yazıcı (PIXMA TS6350'de kullanılan Canon ChromaLife100 mürekkep teknolojisi gibi) kullanın.
Yazan: James Paterson
İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.
İpuçları ve Teknikler bölümüne geri dönİÇ MEKAN FOTOĞRAFÇILIĞI
Evde yaratıcılığınızı konuşturun. Sinematik portre, soyut makro görüntü ve zaman atlamalı video çekimlerine yönelik ipuçları.
BAHÇE FOTOĞRAFÇILIĞI
Işıkla boyamadan yıldızları fotoğraflamaya kadar evde denenebilecek eğlenceli projeler.
ZAMAN ATLAMALI ÇEKİM FOTOĞRAFÇILIĞI
EOS zaman atlamalı film dünyasını evinizin konforunda keşfedin.