TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Flaşlı fotoğrafçılık ipuçları: Flaş kullanarak fotoğraflarınızı düzeltme

Flaşın çektiğiniz fotoğrafları iyileştirmesinin 5 nedeni.
Bir kutlama partisinde çekim için poz veren üç kişi. Canon EOS R8, RF15-30mm F4.5-6.3 IS STM ve Canon Speedlite EL-10 ile çekildi.

Flaş, tüm fotoğrafçılar için vazgeçilmez bir araçtır. En karanlık sahneleri aydınlatmak veya sert ışığı dengelemek için ve yaratıcı bir seçim olarak bu aracı kullanırız. Canon fotoğraf makinenizin dahili flaşı olabilir ancak flaşı ne zaman ve nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz? Fotoğrafçılık yolculuğunuz için harici flaşa yatırım yapmak mantıklı mıdır? Özellikle portre çekerken ve zorllayıcı ışıklandırma koşullarında çalışırken sık karşılaşılan fotoğraf sorunlarını çözmek için flaş kullanmanın beş nedenini ve flaşın nasıl kullanılacağını öğrenin.

1. Sorun: Zorlayıcı ışıklandırma koşullarında dış mekan portreleri – Çözüm: Dış mekan dolgu flaşı

Flaş Yok

Dolgu Flaşı

Güçlü güneş ışığıyla insanların yüzüne gelen gölgeleri doldurduğu için dış mekanlarda flaşın kullanılması bazen avantajlı olur. Portreler için iyi bir yaklaşımdır, arkadan ışık geldiğinde insanları daha iyi görmenizi sağlayabilir. Bir düğün fotoğrafçısının flaşla bu şekilde çekim yaptığını görebilirsiniz. Dış mekan dolgu flaşlı fotoğrafçılık, iç ve dış mekan portreleri için fotoğraf makinesi ayarlarının neredeyse aynı tutulmasını sağlayarak net görüntüler yakalanmasını hızlandırır ve kolaylaştırır.

Flaş Yok

Dolgu Flaşı

Gündüz dış mekan portreleri için dahili veya harici flaşı kullanarak konunun eşit şekilde aydınlatılmasını ve özellikle güneşli günlerde konunun üzerine düşen ışığın seviyesinin arka plandaki ışık seviyesine uymasını sağlayabilirsiniz.

2. Sorun: Parlak arka planlı iç mekan portreleri – Çözüm: İç mekan dolgu flaşı

Flaş Yok

Dolgu Flaşı

Dolgu flaşı iç mekanlarda da kullanılabilir. Destek flaşı özellikle konunuz arkadan aydınlatılırken etkilidir: flaş, arka planı değiştirmeden nesnenizin yüzünü aydınlatacaktır.

Böylece, iç ve dış mekandaki ışık seviyeleri önemli ölçüde farklı olsa bile konu net bir şekilde görülebilir.

3. Sorun: Eşit bir şekilde aydınlanmayan portreler – Çözüm: Yansıtma flaşı

Doğrudan Flaş

Duvardan yansıyan flaş

Dahili flaşın tek ışık kaynağı olarak kullanılması bazen kötü sonuçlara yol açabilir. Bunun nedeni konunuzu doğrudan fotoğraf makinesinden aydınlatmasıdır. Speedlite EL-10 gibi bir harici ek Speedlite flaşın açısı, flaşı tavandan veya duvardan yansıtacak şekilde ayarlanabilir. Böylece ışığın geldiği yönü kontrol edebilir ve konunuza gelen ışığın daha iyi bir şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle flaşlı portre fotoğrafçılığında bu teknikten yararlanmak mümkündür.

Canon fotoğraf makinesi ve Speedlite EL-10 flaş ile çevresinde balonlarla yerde oturan bir kadının fotoğrafını çeken adam. Dikey çekim için fotoğraf makinesini döndürmüş.

Speedlite EL-10, yatay ve dikey yansıtma ile daha yumuşak görüntüler için 1/1'den 1/1.024'e uzanan çok yönlü bir güç aralığına sahiptir.

Çevresinde balonlarla yerde oturan bir kadının fotoğrafı. Canon EOS R50 ve Canon Speedlite EL-10 ile çekildi.

Işık yakalama paneliyle de gözlerin içindeki ekstra ışıltıyı fotoğraflarınıza yansıtabilirsiniz.

4. Sorun: Hareketli bir konunun fotoğraflarının bulanık olması – Çözüm: Flaş ile hareketi dondurma

Flaşsız

Flaşlı

Fotoğraf makinenizin flaş ışıkları o kadar hızlıdır ki hareketleri dondurmak için kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinenizin çekim modunu Av (en iyi olarak dolgu flaş için kullanılır) dışındaki bir moda ayarlayın ve çekin. En iyi sonuçları düşük ışıklı sahnelerde yakalayabilirsiniz.

Kaykay yapan bir kadının görüntüsünde arka plandaki grafitili duvar bulanık, kaykaycı ise net bir şekilde görülüyor. Canon EOS RP ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 26 mm, 1/30 sn, f/16 ve ISO 100 değerlerinde Canon Speedlite 600EX II-RT ile çekilmiştir.

Canon Speedlite flaşın verdiği ışık, yenilikçi aksiyon fotoğrafçılığı teknikleri sunar. Hareketi dondurmayı, hareket bulanıklığını çekmeyi veya her ikisini birden tek karede yakalamayı seçebilirsiniz.

5. Sorun: Dahili flaşın konuya ulaşmaması – Çözüm: Harici flaş ile aralık artırılabilir.

Dahili flaş

Harici flaş

Fotoğraf makinenizin dahili flaşı yaklaşık 3 metre aralığa sahiptir; Speedlite EL-10 veya Speedlite EL-5 gibi harici bir ek flaş bu aralığı oldukça genişletir.

EOS R100, EOS R10 ve EOS R50 gibi R Sistemi fotoğraf makineleri 6 m dahili flaş menzili sunarken, Speedlite EL-10 gibi harici flaşlardan gelen ışık 40 m uzaktaki bir konuya ulaşabilir ve Speedlite EL-5'te bu mesafe 60 metreye kadar çıkabilir.

Bu Canon flaş teknikleri, flaşın yalnızca karanlık ortamları aydınlatmak için değil, her türlü ışık koşulunu telafi etmek için de kullanılabileceğini göstermektedir. İster dahili bir fotoğraf makinesi flaşıyla çalışın ister harici bir flaşa yatırım yapmayı tercih edin, flaşın fotoğraflarınızı nasıl geliştirebileceğiyle ilgili denemeler yapmaya devam edin.

İlgili ürünler

İlgili makaleler

  • TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

    Etkileyici bir bokeh efekti oluşturma

    Arka planlarınızda hoş görünen bir bulanıklık elde etmek için bu ipuçlarını ve püf noktaları takip edin.

  • PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    High key ve low key portre aydınlatması

    Yüksek kaliteli ve kasvetli portreler için klasik aydınlatma ayarları oluşturun.

  • AYDINLATMA TEKNİKLERİ

    Mevcut ışıkta çekim

    Fotoğraflarınızın daha iyi görünmesi için en iyi ışığı nasıl bulacağınızı ve yakalayacağınızı öğrenin.

  • PARTİ FOTOĞRAFÇILIĞI

    Muhteşem parti fotoğrafları için en iyi ipuçları

    Bu kolay ipuçları ve tekniklerle inanılmaz parti fotoğrafları çekin.

  • Bültenimize kaydolun

    En güncel haberleri ve ürün bilgilerini alın