Yiyecek fotoğrafçılığı sosyal medyada son derece popüler. Instagram'a bir kere bakmanız, yiyecek resimleri paylaşmayı çok sevdiğimizi görmeniz için yeterli. Bir yiyeceğin fotoğrafını paylaşmak, o yiyeceği başkalarıyla paylaşmanın belki de ilk adımıdır. Bunda birlikte iş yapma ruhu var, sanki ekmeğimizi paylaşıp yiyormuşsunuz gibi.
İnternette yiyecek fotoğrafı paylaşmanın bir trend haline gelmesi, görsel odaklı bir sosyal medya platformu olan Instagram'ın popülerliğinin zirve yaptığı dönemle aynı döneme denk geliyor.
Lezzetli yiyeceklerin fotoğraflarını çekmekle ilgilenen fotoğrafçılar için ise bu durum bir zorluk yarattı çünkü çok sayıda yiyecek fotoğrafının paylaşıldığı akışlarda dikkat çekmek zorlaştı. Cezayir'de yaşayan profesyonel fotoğrafçı ve yiyecek fotoğrafçılığı influencer'ı Yasmin Albatoul bu zorluğun oldukça farkında. Başka zorluklar da yaşamış.
"Bir kadın olarak, yaşadığım yerde yalnız seyahat edemiyorum ve sokak fotoğrafçılığı yapmak için şehirde gezemiyorum," diyor. "Üniversitedeyken arkadaşlarım bana hep 'Fotoğrafçılıktan hayatını kazanamazsın, bu sadece bir hobi,' diyordu. Ama ben 'Evet, kazanabilirim. Evde fotoğraf çekeceğim' dedim."
Yiyecek fotoğrafçılığınızı geliştirmek için ipuçları ve tavsiyeler
Yasmin'in haklı olduğu ortaya çıktı. Şimdi profesyonel bir fotoğrafçı. Dinamik, renkli ve genellikle sürreal çekimleri dikkatinizi çekiyor ve ağzınızın sulanmasına neden olabiliyor. Kendine has tarzı ve çarpıcı fotoğrafları ona birçok ticari fotoğrafçılık projesi getirdi ve Instagram hesabında 105 bin takipçisi var (ve artıyor).
Yasmin'in fotoğrafçılığını Instagram'da öne çıkaran bir diğer unsur da profesyonel görünüm. Ona göre, bir restorandayken yemek yemeden önce yiyeceğinizin fotoğrafını çekmek ile bir reklam çekimi için uygun bir fotoğraf makinesiyle çekilecek yiyeceğe bir stil vermek arasında önemli bir fark var.
"Restoranlarda çoğu insan, yemeklerinin fotoğraflarını öncesinde planlama yapmadan veya herhangi bir ek ekipman kullanmadan çekiyor," diyor. "Bunlar sosyal medya sitelerindeki hikayelerinde paylaştıkları spontane fotoğraflar ancak yiyeceğin profesyonel veya ticari çekimini yapmak apayrı bir konu."
Yiyecek fotoğrafçılığınızı bir üst düzeye taşımak istiyorsanız Yasmin'e göre bunun temeli işe yaratıcılıkla yaklaşmakta yatıyor. Yasmin'in odaklandığı önemli bir nokta, fotoğraflarında renklere göre kompozisyon oluşturmak ve hareket eklemek. Bunu da ipler ve yağ gibi sıra dışı yardımcı malzemelerin bir kombinasyonu kullanılarak elde ediyor.
"Artık bir şişe yağ ve bir fırça olmadan çalışamıyorum çünkü yemeğin göz alıcı derecede parlak olmasını istiyorum."
Yasmin'in üst düzey yiyecek fotoğrafçılığı hakkında ipuçları ve tavsiyeleri için okumaya devam edin.
1. Çekiminize stil verirken her bir yiyeceğin rengini düşünün.
İnsanlar renk görüşü açısından birçok hayvana göre daha avantajlıdır. Bilim insanları da buna çoğunlukla katılıyor. Renkli görebilmemizin bir sebebi, renklerin atalarımız için meyveleri fark edebilmek ve tazeliklerini anlamak açısından faydalı olmasıydı.
"Restoranın genel atmosferine veya yemeğe ve geldiği ortama göre renkleri seçiyorum. Örneğin, deniz ürünleri için arka plan olarak maviyi tercih ediyorum çünkü bu aslında yemeğin geldiği yeri gösteriyor."
Yemek fotoğrafçılığında rengin ana unsur olmasının bir mantığı var. Renkler dikkatimizi çekiyor. Bir araya getirilecek doğru renkleri seçmek, tüm kompozisyonun, parlak ve canlı görünüşüyle "öne çıkmasını" sağlayabilir.
"Örneğin mavi renk, karideslerin turuncu renginin yanında harika görünüyor. Arka plan rengi de dahil olmak üzere her bir fotoğraftaki unsurların seçimi ana konuya göre yapılıyor."
2. Yalnızca yiyeceğe değil, tüm çekiminize stil verin.
Bir yiyecek fotoğrafçısı olarak, yemekten daha fazlasını yakalamak istersiniz. Mutfak aletleri ve çatal-bıçak takımları genellikle yemeğe eşlik eden unsurlara iki örnektir. Ancak yemeğin fotoğraflandığı kasenin genellikle her gün kullandığınız kase olmasını istemezsiniz. Onun eserin geri kalanını tamamlaması gerekir. Bir başka önemli kural da, bir miktar yiyeceği rahatça görüntülemek için ortalamadan biraz daha büyük bir kase bulmaktır.
"Yemek yerken yiyeceği genellikle düz beyaz tabaklarda servis ederiz. Bu nedenle tabakların ve çatal bıçak takımlarının lüks görünecek şekilde seçilmesiyle yemeğin daha güzel görünmesi özellikle önemli."
Yiyecek fotoğrafçılığınıza stil vermek için kullanacağınız aksesuarları düşünürken bir renkten fazlasını düşünmeniz gerekir. Ayrıca aksesuarın malzemesini ve bir ögenin genel estetiğini de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin tahta kaşıklar, metal kaşıklardan daha doğal görünür ve ışığı yansıtmaz, bu sayede birçok çekimde tercih edilirler.
Elbette yemeğinizi bir tabakta sunabilirsiniz ancak başka seçenekler de vardır. Mermer bir levha görüntüye dolgunluk, ihtişam ve sofistike bir hava katabilir. (Bunlar, dondurma gibi donmuş yiyecekleri soğuk tutmak için de mükemmeldir.) Kek sunum tabakları da yiyeceklerin belirgin bir şekilde vurgulandığı düzenekler kurmanın etkileyici bir yolunu sunar.
Taze yeşillikler gibi diğer aksesuarlar tazelik ve lezzetin yanı sıra yeni bir renk ve doku boyutu da katar. Baharatlar ve çeşniler daha başka lezzetleri de çağrıştırabilir. Kadraja istediğiniz rengi eklemek adına masa örtülerini ve diğer mutfak ürünlerini de unutmayın.
3. Bazı beklemeyen ögelerle yemeğinizi hazırlamanın ve stil vermenin yaratıcı yollarını bulun.
Fotoğrafçılığın her türünde yalnızca deneyimle öğreneceğiniz bazı püf noktalar olacaktır. Burada, yemeğin nasıl resmedilmesi gerektiği ve yemeğe nasıl stil verileceği konusunda bazı meslek sırlarını ortaya dökebilmek için bunları Yasmin'e sorduk.
"Yemek fotoğrafçılığında en önemli şeylerden biri, yemeğin lezzetli görünmesini ve mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını sağlamak için bazı numaralar eklemektir," diyor Yasmin.
Yiyeceklerin lezzetli görünmesini sağlamaya yönelik bu püf noktalarından bazıları lezzetli görünmeyebilir; örneğin, krep üzerine motor yağı gezdirmek gibi.
"Kahvenin olabildiğince uzun süre köpüklü kalması için bulaşık deterjanı kullanabiliriz. Ayrıca eti parlak ve daha lezzetli göstermek için de yağ kullanıyoruz. Kremanın yerine de duş köpüğü kullanıyoruz çünkü daha uzun süre bozulmadan kalıyor ve ışıklandırmanın ısısından etkilenmiyor."
4. Akıllıca kullanılan aksesuarlar ve düzenlemeyle çekiminize hareket ekleyin.
Genel olarak konuşmak gerekirse yiyecekler hareket etmez. Bu nedenle, tablolardaki yiyeceklerin temsilleri genellikle "durgun" şekilde resmedilir. Ancak modern fotoğrafçılık, fotoğraflara Monet gibi ressamların hayal edebileceğinden çok daha fazla hayat verebilir.
"Resimdeki hareket bize etkileyici bir hikaye anlatıyor. Durağan kompozisyonlu bir fotoğraf gördüğünüzde sıkıcı gelebilir. Fotoğrafta hiçbir şey olmuyordur. Fotoğrafı daha sonra hatırlamayabilirsiniz. Ancak fotoğrafa hareket eklemek onu benzersiz ve unutulmaz kılar."
Yasmin'in çoğu hareket halinde görünen yiyecek fotoğraflarına bakmak, dinamik bir yiyecek fotoğrafçılığı çekiminin ne kadar göz alıcı olabileceğini gösteriyor. İşinin büyük bölümünde yemeğin parçaları bir araya gelirken son bir süsleme havada yakalanmış gibi görünüyor. Yasmin başka zamanlarda, yiyeceklerin malzemelerini gösterecek şekilde yukarıdaki gibi parçalara ayrıldığını resmeden görüntüler yaratıyor.
Yasmin, fotoğraftaki hareket illüzyonunu sağlamak amacıyla küçük yiyecek parçalarını yerlerine yapıştırmak için ince ahşap çubuklar kullandığını söylüyor. Daha sonra düzenleme yazılımı kullanarak çubukları akıllı bir şekilde görüntüden kaldırıyor. Bir şeyi havada askıya almak istiyorsanız alternatif olarak ipler kullanabilirsiniz.
"Örneğin, kurabiyeler veya pasta gibi görüntü unsurları ince ahşap çubuklarla sabitlenebilir," diyor Yasmin.
Bu tür numaralar, bir tavada kızartılan akşam yemeği gibi hareketli sahneleri yakalamak için kullanışlıdır. Unutmayın; hareket, tabaktan bir pizza dilimi çekerken peynirin tabağa yapışmasından bir fincan kahveden nazikçe yükselen bir buhar bulutuna kadar birçok şekilde görünebilir.
5. Sosyal medyada paylaşmak için sahne arkası çalışmanızı çekin.
Profesyonel düzeydeki fotoğrafçılar için büyük bir sosyal medya trendi de "hazırlık süreci ve fotoğraf" karşılaştırmasıdır. Her bir kompozisyonun perde arkasını gözler önüne seren bu görüntüler veya videolar, etkileyici fotoğrafların arkasındaki süreci ortaya koyar.
Fotoğraf makinesinin deklanşörüne basılmadan önce gerçekleşen, sihirbazlık gösterilerini andıran o işler diğer fotoğrafçılara da ilham verir.
Unutmayın: Yiyecek fotoğraflarını paylaşarak yeni bağlantılar kurabiliriz. Yemek karşılıklı bağlanma ile ilişkilendirdiğimiz bir şeydir, yiyecek fotoğrafçılığının çok popüler hale gelmesinin sebeplerinden biri de budur. Yiyeceklerimizin fotoğraflarını paylaştığınızda, özel bir yemek deneyimi karşılıklı bir şükran duygusuna dönüştürülebilir.
Bir çalışmada, yiyecek fotoğrafları çekmenin yemeğin tadını da olumlu yönde etkileyebileceği ortaya çıktı. Bilim insanları, bir gruptan yemeden önce akşam yemeklerinin fotoğrafını çekmelerini istediler. Başka bir grup aynı yiyeceği yedi ama fotoğraf çekmedi. Yemeklerinin fotoğrafını çekmiş olan ilk grup, yemeğin daha lezzetli olduğunu bildirdi.
Yemek fotoğrafçılığı, hepimizi bir araya getirmemize yardımcı olduğu için kutlamaya değer bir şeydir. Ve belki de en önemlisi, yemeğin tadını daha iyi hale getirir.
Yasmin'in muhteşem yiyecek çekimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için yiyecek fotoğrafçılığı kit çantasına* göz atın.
*Yalnızca belirli dillerde sunulur.
İlgili ürünler
-
EOS R5
Aynasız fotoğraf makineleri hakkında bildiklerinizi bir kez daha gözden geçirin. EOS R5'in ödün vermeyen performansı, fotoğraf ve video çekimlerinize yepyeni bir yaklaşım getirecek. -
RF 24-105mm F4L IS USM
Hızlı, sessiz otomatik odaklama ve 5 stop'lu görüntü sabitleme özelliğine sahip, hafif ve çok yönlü L serisi 24-105 mm f/4 zum. -
RF 100mm F2.8L Macro IS USM
Profesyonel bir RF makro lens olan RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, L serisi kalitesiyle elde çekilen gerçeğinin 1,4 katı görüntüler ve etkileyici portreler için idealdir.