Yiyecek fotoğrafçılığınızı geliştirmek için ipuçları ve tavsiyeler

Profesyonel yiyecek fotoğrafçısı Yasmin Albatoul ile konuşmamızda bize yiyecek fotoğrafçılığını profesyonel bir standarda taşımak için kullandığı kişisel yöntemlerden birkaçını gösterdi.
Yaban mersini ve karamel ile süslenmiş, canlı hardal sarısı bir yüzey üzerine yerleştirilmiş ve bir fincan çay ile servis edilmiş waffle'ları sergileyen bir dizi görüntüden oluşan bir kompozisyon.

Yiyecek fotoğrafçılığı sosyal medyada son derece popüler. Instagram'a bir kere bakmanız, yiyecek resimleri paylaşmayı çok sevdiğimizi görmeniz için yeterli. Bir yiyeceğin fotoğrafını paylaşmak, o yiyeceği başkalarıyla paylaşmanın belki de ilk adımıdır. Bunda birlikte iş yapma ruhu var, sanki ekmeğimizi paylaşıp yiyormuşsunuz gibi.

İnternette yiyecek fotoğrafı paylaşmanın bir trend haline gelmesi, görsel odaklı bir sosyal medya platformu olan Instagram'ın popülerliğinin zirve yaptığı dönemle aynı döneme denk geliyor.

Lezzetli yiyeceklerin fotoğraflarını çekmekle ilgilenen fotoğrafçılar için ise bu durum bir zorluk yarattı çünkü çok sayıda yiyecek fotoğrafının paylaşıldığı akışlarda dikkat çekmek zorlaştı. Cezayir'de yaşayan profesyonel fotoğrafçı ve yiyecek fotoğrafçılığı influencer'ı Yasmin Albatoul bu zorluğun oldukça farkında. Başka zorluklar da yaşamış.

"Bir kadın olarak, yaşadığım yerde yalnız seyahat edemiyorum ve sokak fotoğrafçılığı yapmak için şehirde gezemiyorum," diyor. "Üniversitedeyken arkadaşlarım bana hep 'Fotoğrafçılıktan hayatını kazanamazsın, bu sadece bir hobi,' diyordu. Ama ben 'Evet, kazanabilirim. Evde fotoğraf çekeceğim' dedim."

Yasmin'in haklı olduğu ortaya çıktı. Şimdi profesyonel bir fotoğrafçı. Dinamik, renkli ve genellikle sürreal çekimleri dikkatinizi çekiyor ve ağzınızın sulanmasına neden olabiliyor. Kendine has tarzı ve çarpıcı fotoğrafları ona birçok ticari fotoğrafçılık projesi getirdi ve Instagram hesabında 105 bin takipçisi var (ve artıyor).

Yasmin'in fotoğrafçılığını Instagram'da öne çıkaran bir diğer unsur da profesyonel görünüm. Ona göre, bir restorandayken yemek yemeden önce yiyeceğinizin fotoğrafını çekmek ile bir reklam çekimi için uygun bir fotoğraf makinesiyle çekilecek yiyeceğe bir stil vermek arasında önemli bir fark var.

"Restoranlarda çoğu insan, yemeklerinin fotoğraflarını öncesinde planlama yapmadan veya herhangi bir ek ekipman kullanmadan çekiyor," diyor. "Bunlar sosyal medya sitelerindeki hikayelerinde paylaştıkları spontane fotoğraflar ancak yiyeceğin profesyonel veya ticari çekimini yapmak apayrı bir konu."

Gri bir arduvaz yüzey üzerine yerleştirilmiş kahve, sürahi, çatal ve bıçağın yanında servis edilen yaban mersini ve karamel ile süslenmiş waffle'ların üstten görünümü.

Yasmin, kompozisyonlarını yakalarken farklı dokular ve desenler sergilemesine olanak tanıyan çeşitli çekimleri inceliyor. © Yasmin Albatoul

Bir sürahi, gri bir arduvaz yüzey üzerine yerleştirilmiş yaban mersinli waffle tabağının üzerine kıvamlı karamel döküyor.

Canon EOS R5 ve Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens ile 1/250 sn, f/8 ve ISO 125 değerlerinde çekilmiştir. © Yasmin Albatoul

Yiyecek fotoğrafçılığınızı bir üst düzeye taşımak istiyorsanız Yasmin'e göre bunun temeli işe yaratıcılıkla yaklaşmakta yatıyor. Yasmin'in odaklandığı önemli bir nokta, fotoğraflarında renklere göre kompozisyon oluşturmak ve hareket eklemek. Bunu da ipler ve yağ gibi sıra dışı yardımcı malzemelerin bir kombinasyonu kullanılarak elde ediyor.

"Artık bir şişe yağ ve bir fırça olmadan çalışamıyorum çünkü yemeğin göz alıcı derecede parlak olmasını istiyorum."

Yasmin'in üst düzey yiyecek fotoğrafçılığı hakkında ipuçları ve tavsiyeleri için okumaya devam edin.

1. Çekiminize stil verirken her bir yiyeceğin rengini düşünün.

İnsanlar renk görüşü açısından birçok hayvana göre daha avantajlıdır. Bilim insanları da buna çoğunlukla katılıyor. Renkli görebilmemizin bir sebebi, renklerin atalarımız için meyveleri fark edebilmek ve tazeliklerini anlamak açısından faydalı olmasıydı.

"Restoranın genel atmosferine veya yemeğe ve geldiği ortama göre renkleri seçiyorum. Örneğin, deniz ürünleri için arka plan olarak maviyi tercih ediyorum çünkü bu aslında yemeğin geldiği yeri gösteriyor."

Yemek fotoğrafçılığında rengin ana unsur olmasının bir mantığı var. Renkler dikkatimizi çekiyor. Bir araya getirilecek doğru renkleri seçmek, tüm kompozisyonun, parlak ve canlı görünüşüyle "öne çıkmasını" sağlayabilir.

"Örneğin mavi renk, karideslerin turuncu renginin yanında harika görünüyor. Arka plan rengi de dahil olmak üzere her bir fotoğraftaki unsurların seçimi ana konuya göre yapılıyor."

Bir bardak kremalı çayın yanında küçük bir limonlu beze turtası servis eden beyaz taraklı bir tabak, kahve çekirdeklerinin dağıldığı yeşil bir arka plan üzerine yerleştirilmiştir. Sağ üst köşede de bir renk tablosu duruyor.

Kompozisyonunuzu uyumlu bir renk kombinasyonuyla geliştirmek fotoğrafınızın görsel etkisini artırabilir. Burada Yasmin, sarının canlılığını gölgelemeden vurgulayan sıcak tonların dikkatli seçimini ortaya çıkarmak için renk kartelasını sergiliyor. Canon EOS R5 ve Canon RF 24-105mm F4L IS USM lens ile 1/160 sn, f/10 ve ISO 160 değerlerinde çekilmiştir. © Yasmin Albatoul

Koyu yeşil bir tabağın üzerinde mantar dilimleri ve yeşil yapraklarla kaplı küçük spagetti parçalarından oluşan bir tabak ve sağ alt köşede bir renk tablosu.

Bu fotoğrafta Yasmin, izleyicinin gözünü renk patlamasıyla ana odak noktasına çeken daha soğuk tonları tercih etmiş. Canon EOS R5 ve Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens ile 1/250 sn, f/9 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Yasmin Albatoul

2. Yalnızca yiyeceğe değil, tüm çekiminize stil verin.

Bir yiyecek fotoğrafçısı olarak, yemekten daha fazlasını yakalamak istersiniz. Mutfak aletleri ve çatal-bıçak takımları genellikle yemeğe eşlik eden unsurlara iki örnektir. Ancak yemeğin fotoğraflandığı kasenin genellikle her gün kullandığınız kase olmasını istemezsiniz. Onun eserin geri kalanını tamamlaması gerekir. Bir başka önemli kural da, bir miktar yiyeceği rahatça görüntülemek için ortalamadan biraz daha büyük bir kase bulmaktır.

"Yemek yerken yiyeceği genellikle düz beyaz tabaklarda servis ederiz. Bu nedenle tabakların ve çatal bıçak takımlarının lüks görünecek şekilde seçilmesiyle yemeğin daha güzel görünmesi özellikle önemli."

Yiyecek fotoğrafçılığınıza stil vermek için kullanacağınız aksesuarları düşünürken bir renkten fazlasını düşünmeniz gerekir. Ayrıca aksesuarın malzemesini ve bir ögenin genel estetiğini de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin tahta kaşıklar, metal kaşıklardan daha doğal görünür ve ışığı yansıtmaz, bu sayede birçok çekimde tercih edilirler.

Elbette yemeğinizi bir tabakta sunabilirsiniz ancak başka seçenekler de vardır. Mermer bir levha görüntüye dolgunluk, ihtişam ve sofistike bir hava katabilir. (Bunlar, dondurma gibi donmuş yiyecekleri soğuk tutmak için de mükemmeldir.) Kek sunum tabakları da yiyeceklerin belirgin bir şekilde vurgulandığı düzenekler kurmanın etkileyici bir yolunu sunar.

Taze yeşillikler gibi diğer aksesuarlar tazelik ve lezzetin yanı sıra yeni bir renk ve doku boyutu da katar. Baharatlar ve çeşniler daha başka lezzetleri de çağrıştırabilir. Kadraja istediğiniz rengi eklemek adına masa örtülerini ve diğer mutfak ürünlerini de unutmayın.

İki tabakta bulunan künefeler, çikolata sosu ve fıstık serpintisi ile süslenmiş.

Yemek konusunun ötesinde çeşitli desenler ve dokular keşfetmek kompozisyonunuzu geliştirir. Yasmin, fotoğraflarında detaylara büyük bir özen göstererek her bir ek unsurun genel görüntüye katkıda bulunmasını sağlıyor. Canon EOS R5 ve Canon RF 24-105mm F4L IS USM lens ile 1/150 sn, f/9 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Yasmin Albatoul

Oval beyaz bir tabak üzerinde biber havuzunda bir dizi yiyecek ve yeşil yapraklarla süslenmiş misket limonu sosu.

Yasmin, kadraj ve kompozisyonun yemeği tamamlamak için aşırı karmaşık olması gerekmediğini ve sade bir yaklaşımın renklerin canlılığını ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. Canon EOS R5 ile çekildi. © Yasmin Albatoul

3. Bazı beklemeyen ögelerle yemeğinizi hazırlamanın ve stil vermenin yaratıcı yollarını bulun.

Fotoğrafçılığın her türünde yalnızca deneyimle öğreneceğiniz bazı püf noktalar olacaktır. Burada, yemeğin nasıl resmedilmesi gerektiği ve yemeğe nasıl stil verileceği konusunda bazı meslek sırlarını ortaya dökebilmek için bunları Yasmin'e sorduk.

"Yemek fotoğrafçılığında en önemli şeylerden biri, yemeğin lezzetli görünmesini ve mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını sağlamak için bazı numaralar eklemektir," diyor Yasmin.

Yiyeceklerin lezzetli görünmesini sağlamaya yönelik bu püf noktalarından bazıları lezzetli görünmeyebilir; örneğin, krep üzerine motor yağı gezdirmek gibi.

"Kahvenin olabildiğince uzun süre köpüklü kalması için bulaşık deterjanı kullanabiliriz. Ayrıca eti parlak ve daha lezzetli göstermek için de yağ kullanıyoruz. Kremanın yerine de duş köpüğü kullanıyoruz çünkü daha uzun süre bozulmadan kalıyor ve ışıklandırmanın ısısından etkilenmiyor."

Yeşil yapraklar ve beyaz sosla süslenmiş bir çöreğin üzerinde iki tahta çubukla hamburger tutan bir el.

Yasmin, konularını ağırlıksızlık illüzyonuyla havada asılı gibi göstermek için tahta çubuklar kullanarak görüntüye benzersiz bir unsur ekliyor. Canon EOS R5 ile çekildi. © Yasmin Albatoul

Bir çizburger, onu bir araya getiren iki ekmekle birlikte havada parçalara ayrılmış, erimiş peynir, burger, soğan ve bir domates dilimi katmanlarıyla fotoğraflanmış.

İşte nihai sonuç. Post prodüksiyonda ahşap çubukları dijital olarak çıkardıktan sonra bu yapı, görüntünün kendisi canlanacakmış gibi bir hareket hissi yaratıyor. Canon EOS R5 ile çekildi. © Yasmin Albatoul

4. Akıllıca kullanılan aksesuarlar ve düzenlemeyle çekiminize hareket ekleyin.

Genel olarak konuşmak gerekirse yiyecekler hareket etmez. Bu nedenle, tablolardaki yiyeceklerin temsilleri genellikle "durgun" şekilde resmedilir. Ancak modern fotoğrafçılık, fotoğraflara Monet gibi ressamların hayal edebileceğinden çok daha fazla hayat verebilir.

"Resimdeki hareket bize etkileyici bir hikaye anlatıyor. Durağan kompozisyonlu bir fotoğraf gördüğünüzde sıkıcı gelebilir. Fotoğrafta hiçbir şey olmuyordur. Fotoğrafı daha sonra hatırlamayabilirsiniz. Ancak fotoğrafa hareket eklemek onu benzersiz ve unutulmaz kılar."

Yasmin'in çoğu hareket halinde görünen yiyecek fotoğraflarına bakmak, dinamik bir yiyecek fotoğrafçılığı çekiminin ne kadar göz alıcı olabileceğini gösteriyor. İşinin büyük bölümünde yemeğin parçaları bir araya gelirken son bir süsleme havada yakalanmış gibi görünüyor. Yasmin başka zamanlarda, yiyeceklerin malzemelerini gösterecek şekilde yukarıdaki gibi parçalara ayrıldığını resmeden görüntüler yaratıyor.

Yasmin, fotoğraftaki hareket illüzyonunu sağlamak amacıyla küçük yiyecek parçalarını yerlerine yapıştırmak için ince ahşap çubuklar kullandığını söylüyor. Daha sonra düzenleme yazılımı kullanarak çubukları akıllı bir şekilde görüntüden kaldırıyor. Bir şeyi havada askıya almak istiyorsanız alternatif olarak ipler kullanabilirsiniz.

"Örneğin, kurabiyeler veya pasta gibi görüntü unsurları ince ahşap çubuklarla sabitlenebilir," diyor Yasmin.

Bu tür numaralar, bir tavada kızartılan akşam yemeği gibi hareketli sahneleri yakalamak için kullanışlıdır. Unutmayın; hareket, tabaktan bir pizza dilimi çekerken peynirin tabağa yapışmasından bir fincan kahveden nazikçe yükselen bir buhar bulutuna kadar birçok şekilde görünebilir.

Yasmin Albatoul stüdyoda Canon fotoğraf makinesiyle bir yemek kompozisyonu yakalarken fotoğrafa son dokunuşlar ekleniyor.

Yasmin sık sık perde arkasından sahneler sunarak, ağız sulandıran çekimlerinin arkasındaki süreci, zaman zaman bir yardım eliyle birlikte gözler önüne seriyor.

Yemek fotoğrafçısı Yasmin Albatoul'un tahta bir çubukla makarna kelimesini çizerken omuz üzerinden görünümü.

Yaratıcı süreç, görüntü yakalandıktan sonra bile devam eder. Yasmin genellikle tabletinde düzenleme yaparak ve bir şeyler ekleyerek kompozisyonlarını daha da mükemmelleştiriyor ve geliştiriyor.

5. Sosyal medyada paylaşmak için sahne arkası çalışmanızı çekin.

Profesyonel düzeydeki fotoğrafçılar için büyük bir sosyal medya trendi de "hazırlık süreci ve fotoğraf" karşılaştırmasıdır. Her bir kompozisyonun perde arkasını gözler önüne seren bu görüntüler veya videolar, etkileyici fotoğrafların arkasındaki süreci ortaya koyar.

Fotoğraf makinesinin deklanşörüne basılmadan önce gerçekleşen, sihirbazlık gösterilerini andıran o işler diğer fotoğrafçılara da ilham verir.

Unutmayın: Yiyecek fotoğraflarını paylaşarak yeni bağlantılar kurabiliriz. Yemek karşılıklı bağlanma ile ilişkilendirdiğimiz bir şeydir, yiyecek fotoğrafçılığının çok popüler hale gelmesinin sebeplerinden biri de budur. Yiyeceklerimizin fotoğraflarını paylaştığınızda, özel bir yemek deneyimi karşılıklı bir şükran duygusuna dönüştürülebilir.

Bir çalışmada, yiyecek fotoğrafları çekmenin yemeğin tadını da olumlu yönde etkileyebileceği ortaya çıktı. Bilim insanları, bir gruptan yemeden önce akşam yemeklerinin fotoğrafını çekmelerini istediler. Başka bir grup aynı yiyeceği yedi ama fotoğraf çekmedi. Yemeklerinin fotoğrafını çekmiş olan ilk grup, yemeğin daha lezzetli olduğunu bildirdi.

Yemek fotoğrafçılığı, hepimizi bir araya getirmemize yardımcı olduğu için kutlamaya değer bir şeydir. Ve belki de en önemlisi, yemeğin tadını daha iyi hale getirir.

Yasmin'in muhteşem yiyecek çekimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için yiyecek fotoğrafçılığı kit çantasına* göz atın.


*Yalnızca belirli dillerde sunulur.

John Marshall

İlgili ürünler

İlgili Makaleler

Yiyecek fotoğrafçılığı alanında bir fenomene dönüşme

Instagram fenomeni ve Canon Elçisi Yasmin AlBatoul'dan yiyecek fotoğrafçılığına dair ipuçları.

Nasıl profesyoneller gibi yüksek kaliteli yemek videoları çekersiniz?

Jessie Bakes Cakes, ağız sulandıran yemek videolarıyla 100.000'den fazla takipçi topladı. Burada yemek videografisinde ustalaşmayı anlatıyor.

En iyi yiyecek fotoğrafçılığı lensleri

Olmazsa olmaz Canon lens seçeneklerimizle iştah açan yiyecek fotoğrafları çekin.

Yiyecek fotoğrafçılığında ustalaşma

Fotoğrafçı Linda Lomelino ağız sulandıran yiyecek fotoğrafları için gerekli malzemeleri açıklıyor.

Bültenimize kaydolun

En güncel haberleri ve ürün bilgilerini alın